Ужилване от оса

Ужилване от оса: съвети за справяне

Акценти в статията

Ужилване от оса – изключително неприятно преживяване. То води след себе си редица неразположения, а при някои хора може да се стигне дори до опасна алергична реакция. Ако останете с нашата статия ще дадем отговори на много въпроси относно набезите, извършвани от тези жилещи насекоми. Ще разберете защо жилят осите, колко опасно може бъде това за човека, ще дадем съвети от народната медицина, с които да облекчите симптомите след ужилване от оса.

Осите: особености

Ужилване от оса

Преди да пристъпим към същинската тема на този текст, е важно да се запознаете накратко с особеностите различните видове оси, с които можете да сблъскате по нашите географски ширини. И така, да започваме пътешествието в света на жълто-черните раирани жилещи насекоми. Зоологията познава повече от пет хиляди вида оси, обитаващи земното кълбо.

В България те са значително по-малко, като най-разпространеният вид е европейската или наричана още германска оса. Освен нея около нас кръжат и обикновена, растителна, листна, плодова и хартиена. Едва ли ние с просто око бихме могли да ги отличим значително една от друга, но за тази цел си има специалисти, които могат да направят това. За нас ще е от полза да отличаваме пчела от оса, тъй като поради общия си произход двете насекоми доста си приличат.

Запомнете, че пчелата няма толкова ярка окраска, по-космата и по-закръглена е от родственика си. По отношение на поведението на двете насекоми, осите са по-агресивни. Пчелата ще Ви нападне само ако се чувства застрашена от действията Ви. Все пак имайте едно наум, че и пчелите жилят, а ухапването им не е по-малко болезнено. Друг жилещ неприятел, който е по-опасен и с по-големи размери от дотук споменатите, е стършелът. Да, с просто око ще го различим най-вече по значително по-големите му размери. Цветът на окраската му е като на обикновената оса. Ужилването от стършел е значително по-болезнено и придружено с повече неприятни симптоми.

Ужилване от оса

Организация и начин на живот на популацията от оси

Нека да споменем и малко за начина на живот на тези гадинки, за да знаете къде можете да ги срещнете. Те живеят под формата на колонии. Всяка една оса в групата си има свои функции, с които допринася за общото благосъстояние. Осата царица сама малко по малко изгражда гнездото като за целта си служи с дървесина, преработена с помощта на слюнката ѝ до целулоза. Погледнат отстрани осарникът сякаш е направен от картон. Вътре в него живеят осата майка, работничките и търтеите. Една подобна колония достига до стотици обитатели, ето защо не е изключено да се натъкнете на доста голямо гнездо на оси.

Активният период на дейност на тези насекоми е пролетно-летният сезон. През зимата живи остават само оплодените оси майки. Те прекарват зимния сезон самостоятелно, скрити от неблагоприятните условия за живот през този период. Осите се хранят с нектар, плодове, прашец и други насекоми. За природния кръговрат те са много полезни, тъй като взимат активно участие в процеса на опрашване и изяждат вредните за растенията насекоми.

За нас, хората, е опасна реакцията, която ще предизвика ухапването им. Иначе те не пренасят болести и зарази. Ако казаното тук, е разпалило любопитството Ви и искате да научите повече за тези жилещи насекоми, прочетете подробната ни статия: “Осите: видове, начин на живот и борба с тези насекоми”. А ние продължаваме с темата за ухапването от оса.

Защо хапят осите

Еднозначен отговор едва ли може да се даде. По природа осите са хищни насекоми. Хранят се, убивайки вредни за растенията насекоми. По своя характер те са доста агресивни, а ужилването от оса може да бъде изключително опасно.

Ужилване от оса

Бъдете предпазливи, особено когато си правите пикник навън. С храната и напитките, които консумирате по време на излета, изкушавате жилещите насекоми. Те биват привлечени най-вече от напитките със захар и десертите. Когато се опитвате да ги прогоните от трапезата си, бъдете внимателни при съприкосновение с тях. Агресивната им природа ще ги предизвика и не е изключено да Ви ужилят. Изключително опасно е дори за човек, който няма алергия към ухапване от насекоми, да бъде нападнат от множество оси. Ако имате среща с тези насекоми, не ги дразнете и предизвиквайте излишно.

Ухапване от оса: какво представлява

Симптомите при ухапване от оса най-общо са болка, подуване, зачервяване, оток, парене и сърбеж. Ако се случи, първото нещо, което трябва да установите е, дали жилото на насекомото е останало в кожата Ви. Ако то е там, извадете го възможно най-скоро.

Ужилване от оса - Симптомите при ухапване от оса най-общо са болка, подуване, зачервяване, оток, парене и сърбеж.

Подходете към този процес изключително внимателно. Не стискайте мястото, извадете жилото с помощта на нокът (ако не разполагате с друго) или с дезинфекциран предмет с тъп връх. Избутайте прецизно жилото. Имайте предвид, че отровата се намира в неговия край. След това задължително дезинфекцирайте със спирт, кислородна вода или друг дезинфектант. В случай, че нямате такъв, изплакнете добре с вода. Ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите сами и имате възможност, потърсете лекарска помощ.

Изброените по-горе симптоми са най-леката реакция на човешкия организъм. Редица хора обаче са предразположени към остра алергична проява и анафилактичен шок. Външните проявления на това състояние най-често са подуване на езика и цялото тяло, задушаване и затруднено дишане, спазми, гадене и световъртеж. При подобно състояние незабавно потърсете медицинска помощ. Съветваме Ви, когато излизате сред природата, да носите със себе си противоалергични препарати, с които да потушите евентуална алергична реакция.

Опасно ли е за здравето ужилването от оса

Краткият отговор на този въпрос е “да”. Макар да не пренасят зарази, осите са агресивни насекоми, които нападат и жилят човека. Отровата в жилото на осата съдържа вещества, които могат да се отразят негативно върху организма и да отключат остра алергична реакция. Дори хора без установени алергии могат да отключат такова състояние. Особено голяма опасност за живота крие многократното ужилване от една оса или цял рояк.

Ужилване от оса - Макар да не пренасят зарази, осите са агресивни насекоми, които нападат и жилят човека.

Ужилване от оса: лечение

При ужилване медиците прилагат следните медикаменти за овладяване на симптомите на алергия. Инжектира се адреналин, чието действие потиска признаците на алергия. След това се поставя инжекция с кортикостероид.

Ужилване от оса -При ухапване от оса в зависимост от това как го понася пострадалия може да се ползва домашно лечение или лекарска помощ

Ужилване от оса: народна медицина

Народната медицина пази натурални рецепти за лечение на различни болести. Все по-често съвременната медицина използва натурални съставки в състава на лекарствените продукти.

Ужилване от оса - Народната медицина пази натурални рецепти за лечение на различни болести.

Подготвихме списък с методи за облекчаване на болка, оток, сърбеж и парене, предизвикани от ухапване от оса:

  • лед – студеният компрес спомага за спадане на отока;
  • спирт или кислородна вода – след като сте извадили шилото, дезинфекцирайте мястото с помощта на спирт, кислородна вода, йод или друго дезинфекциращо средство;
  • сода – сода бикарбонат, която често намира приложение в кулинарията като вид набухвател, при ухапване може да се отрази доста добре. За целта направете смес от сода и вода до образуване на кашичка. Намажете мястото с нея и оставете да подейства известно време;
  • оцет – напоете парче памук с тази течност и наложете като компрес върху възпаленото място. Киселинният характер на оцета ще неутрализира действието на отровата;
  • мед – той е сред най-универсалните природни лекарства, тук също повлиява изключително благоприятно;
  • сок от лимон – поставете компрес с лимонов сок върху подутото място;
  • билки – онези от тях, които помагат тук са: мента, лайка, босилек, алое вера, лавандула. Прилагат се върху кожата под формата на отвара, тинктура или компреси от листата им;
  • чесън – универсално лекарство от рецептите на баба, което се препоръчва и в случая, за който става дума в статията. Стрийте скилидка чесън нанесете пастата на поразеното място и оставете да подейства известно време.

Навременното отстраняване на осите и гнездата им – най-добрата превенция

Ако забележите, че около дома Ви често кръжат рояци оси, това определено значи, че гнездото им също е някъде съвсем наблизо.

Ужилване от оса - Ако забележите, че около дома Ви често кръжат рояци оси, това показва, че гнездото им е наблизо.

Огледайте добре терасите, подпокривните пространства и различни процепи, където вероятно жилещите насекоми са построили своя осарник. За да се справите с осите напълно, трябва да унищожите гнездото им. Нашият съвет е да се обърнете към фирма, специализирана в унищожаването на оси каквито сме ние от Саниста ВИП. Нашите служители ще Ви окажат помощ при борбата с тези летящи жилещи насекоми. Ще отстранят гнездото им, а Вие ще се разминете без неприятни ужилвания.

Услугите на Саниста ВИП

Саниста ВИП предлага услуги по дезинфекция, дезинсекция и дератизация. В борбата с осите и другите неприятни вредители прилагаме ефикасни препарати от едни от най-добрите производители. Всички те са одобрени от Министерството на здравеопазването и не влияят негативно върху човешкия организъм, в този ред на мисли могат да се прилагат в в жилища, детски градини, болници и обществени сгради.

Ужилване от оса - Саниста ВИП предлага услуги за борбата с осите и другите неприятни вредители. Прилагаме ефикасни препарати от едни от най-добрите производители.

Служителите ни притежават небходимия опит, преминали през специално обучение и имат сертификати за извършване на ДДД услуги. Доверете ни се в борбата с вредителите!

Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги