Хлебарки

Хлебарки – борба и превенция. Доказани методи от Саниста ВИП

Акценти в статията

Хлебарките са досадни и нежелани гости, които могат да се превърнат в огромно предизвикателство, особено когато се опитваме да се отървем от тях завинаги. Освен неприятни, те пренасят много болести, а най-отблъскващата част се крие в това, че те могат да се скрият навсякъде из къщата и са много по-активни през нощта, отколкото през деня.

В тази статия ще разберете как да се отървете от хлебарките, какви видове се срещат най-често в България, какви грешки се допускат в опити това да се случи и още полезна информация, свързана с темата.

Хлебарки: къде да ги открием и защо са вредни за здравето

Хлебарките са едни от най-древните обитатели на планетата. Те са истински експерти в оцеляването, тъй като са изключително издръжливи на всякакви климатични условия, а когато намерят перфектната среда за размножаване, те стават много за много кратко време. Хлебарките са насекоми от разред Blattodea. Днес са описани около 4 600 вида, от които близо 30 са синантропни.

Хлебарките се нуждаят от убещище, храна и вода. Те са предимно нощни насекоми и предпочитат да са на тъмно, така че ще излязат от скривалището си, когато има малко, или никаква светлина. Най-често се крият зад готварски и микровълнови печки, миялни и перални машини, хладилници, компютри и телевизори, а също и под кофи за боклук, покрай тръби, в пукнатини и шахти. Ядат почти всичко, от картон и месо, до сапун и могат да издържат без храна до месец. При липса на вода, те могат да си я набавят чрез храната.

Хлебарките по същество представляват едни от “най-добрите“ преносители на бактериални и вирусни инфекции – на над 40 вида опасни заболявания. Тяхната невероятна “имунна система” на практика ги предпазва от почти всички болести, които могат да виреят в телата им. Можем да се заразим не само, ако пипнем или смачкаме хлебарка с голи ръце, но и чрез екскрементите им и чрез остатъците от върнатата храна. Малките кафеникаво-черни „трохички“ са всъщност техните екскременти и са пълни със силно заразни и опасни бактерии.

Болести, причинявани от хлебарки

хлебарка отблизо

Бактериалните и вирусни заболявания, с които можем да се заразим по този начин са:

 1. Хепатит
  Хепатит е неспецифичен термин, използван, за да се обозначи възпаление на черния дроб. Той се диагностицира чрез кръвна проба, която показва покачване на чернодробните ензими. Нормалните стойности за чернодробния ензим варират при различните лаборатории.
 2. Коремен тиф
  Коремният тиф се причинява вследствие на дейността на салмонелните бактерии и често пъти са достатъчно упорити, за да създадат след себе си още здравословни проблеми.
 3. Салмонела
  Това е остра инфекция, причинена от бактерия, която се нарича салмонели. Хлебарките я пренасят изключително лесно. При разграждането на тази бактерия от организма се отделят много опасни токсини, които причиняват трайни и сериозни увреждания на множество вътрешни органи, като черен и бял дроб, бъбреци, далак и др. Болестта се характеризира със силно стомашно разстройство и отделяне не големи количества течности от организма. Бързо води до обезводняване.
 4. Холера
  Бързо развиваща се бактериална инфекция на стомашно-чревния тракт (най-вече в тънките черва), която се причинява от патоген, известен като Vibrio cholerae. От един до пет дни след поглъщане на живи бактерии започва внезапна диария. Може да се стигне до отделянето на 20 литра течности от организма. Ако не се лекува навреме, тази болест може да е смъртоносна.
 5. Дизентерия
  Причинява се от различите видове дизентерийни бактерии (над 50). Източници на заразата са изпражненията на болните – хора, животни, насекоми. На практика, тези бактерии живеят в стомасите на всички хлебарки. Пренасянето става чрез замърсени хранителни продукти, вода, предмети, бельо и др. Заразата попада в устата и стига до червата. Образуваният имунитет след преболедуване не е дълготраен и могат да се наблюдават повторни заболявания.
 6. Алергии
  Всъщност хората не предполагат, че хлбарките или по-точно продуктите от тяхното съществуване са много чест причинител на сериозни алергии, които могат причинят изключителен дискомфорт и това да дведе до продължително лчение.

Видове хлебарки, най-често срещани в България, и техните специфики

Има стотици видове хлебарки по света. Няма да се спираме на всички обаче. Нека разгледаме какви видове можем да срещнем в България:

 • Германската хлебарка (Blattella germanica) е най-често срещаният и сериозен вредител. Имат светлокафяв цвят, с две тъмни кафяви ленти зад главата си. Тези хлебарки предпочитат топли, влажни зони, които са близо до храна и вода. Популациите се строят бързо, а хлебарките се разпространяват мигновено. Германските хлебарки имат способността да заразяват големи площи. Най-често, представители на този вид хлебарки, се срещат в жилищните сгради – блокове, кооперации и др. Тази хлебарка е с най-кратък жизнен цикъл – от яйце до пълна сексуална зрялост – за 123 дни;
 • Американската хлебарка (Periplaneta americana) е най-новата за България. До скоро в страната ни липсваше този вид, но след като е пренесена чрез кораби и самолети, вече се среща и в България и така се нарежда като следващ вид. Дължината ѝ започва от два сантиметра, като може да достигне цели пет сантиметра. Това я прави и най-големият вид хлебарка, срещана у нас. Американските хлебарки се нуждаят от много топла и влажна среда. Те са най-често срещани в обслужващите зони на заводите, включително мазета/сутерени, парни тунели, канализационни и отпадни води, канализации и котелни помещения. Не е изключено да се натъкнете на американски хлебарки и в жилищните сгради;
 • Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis) е така познатата ни хлебарка от мазетата, ниските етажи на жилищните сгради, а също и канализационните шахти. Ориенталската хлебарка е друг много разпространен вид в България и е средна по размер между германската и американската. Възрастната хлебарка е с дължина около 3.2 cm, с лъскаво, тъмнокафяво или черно тяло. Ориенталската хлебарка обича по-студени пространства, предпочита хладни, тъмни и влажни места за живот.

Превантивни мерки срещу поява на хлебарки

Борбата с хлебарките е въпрос на редовни превантивни мерки, които ще ви помогнат да сведете до минимум размножаването на популацията. Ето и няколко съвета от Саниста ВИП:

 1. Отстранете храната
  След като хлебарките се нахранят, винаги повръщат част от храната, която са изяли, на мястото, на което са се хранили, и по този начин замърсяват и нашата храна. Неприятните насекоми не обичат чисти места. Така че направете своя дом неподходящо място за хлебарки, като почистите района, в който ги откривате. Целта е да не оставяте нито една троха. Съхранявайте цялата си храна в хладилника – дори купата за плодове – и прибирайте всичките си сухи продукти в запечатани контейнери. Не забравяйте, че хлебарките са големи почитатели на различни храни и напитки, включително бира, шоколад и кафе. Премахнете също всички струпани на едно място вещи – вестници, списания, хартиени торби, кутии и т.н. Дръжте къщата, особено кухнята, поддържана и чиста;
 2. Без повече вода
  Хлебарите могат да оцелеят за един месец без храна, но се нуждаят от вода всеки ден. Така че елиминирайте достъпа им до всички водни източници във вашата къща. Винаги проверявайте дома си за наличие на други необичайни ресурси на вода – течове и дори влага под хладилника. Не забравяйте да избършите всички следи и под мивката;
 3. Запечатайте дома си
  Спрете хлебарките да влязат в къщата ви, като затворите всички пукнатини, които те използват. Всяко насекомо от този вид може да мине през 1 мм разстояние. Също така хлебарките често живеят в отводнителни канали – един лесен начин да се премахне влизането е да използвате запушалка в мивката и ваната, когато не ги използвате.

Методи за борба с хлебарки

мъртва хлебарка на пода

Очаквано, няма много начини, по които можем да процедираме. Можем или да изпробваме домашни методи, или да се доверим на специализирана ДДД фирма, която има опит в унищожаването на хлебарки. В следващите редове ще научите именно за най-често срещаните домашни методи, както и възможността да се възползвате от професионалните услуги на специалисти в областта.

Домашни средства против хлебарки

Имайте предвид, че домашните хитрини и трикове против хлебарки са лесен начин за справяне с тях, но ефектът им рядко е дълготраен.

 • Капани за хлебарки – тук идеята е хлебарките да се хванат в капаните, независимо дали ще умрат, или не, но да не могат да избягат. Известен трик е буркан, на чието дъно има дебело парче кромид. Привлечени от лука, те влизат в буркана, но не могат да излязат.
 • Примамки с отрова за хлебарки – за целта може да използвате борна киселина под всякаква форма. Правят се топчета от равни части брашно, захар и киселина. Разпръсват се под шкафовете, електроуредите и отоплителните тела. С тяхна помощ хлебарките ще започнат да измират, но този процес може да продължи до два месеца, а ефектът е краткотраен;
 • Дафинови листа – лесно и натурално средство, което присъства във всяко домакинство. Просто сложете стрито или нарязано дафиново листо на местата, на които мислите, че хлебарките се появяват. Те обикновено избягват аромата на дафинов лист;
 • Етерични масла – етеричните масла също отблъскват хлебарките, особено ментовото или кедровото.

Дезинсекция от специализирана фирма

Професионално пръскане против хлебарки

Дезинсекцията от специализирана фирма, каквато е Саниста ВИП, представлява пръскане с различни биоциди, които унищожават хлебарките, а и други вредни насекоми в дома, като химичните препарати, използвани за целта, са безопасни са хора и домашни любимци. Те са предварително одобрени от Министерство на здравеопазването. Може да разгледате как се случва унищожаването на хлебарки от Саниста ВИП и пълните условия по изпълнение на действието.

Хлебарките могат да се превърнат в непоносима напаст, а борбата с тях – в пълен кошмар. Ето защо е много важно да поддържате перфектна хигиена във вашите домове, офиси и всякакви други помещения. Чистотата е най-големият враг на хлебарките, а наличието на такива е признак, че има замърсявания, които понякога са много трудно забележими. Въпреки това трябва да имате предвид, че хлебарките могат да бъдат внесени с обувки, багаж, дори кашони с храна, закупени от пазара. Ако забележите дори и една хлебарка, то трябва да сте нащрек, защото това е индикация за потенциален проблем. В такива ситуации е необходимо незабавно да вземете мерки за унищожаването им. Преди да започнете третирането срещу хлебарки е много важно да откриете причината за появата им, както и тяхното точно скривалище.

Ако темата с насекомите и вредителите ви е интересна, то не пропускайте да посетите нашия блог, в който ще откриете още полезна информация за справянето с тях.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги