Как се пренасят дървениците

Как се пренасят дървеници?

Акценти в статията

Дървениците са изключително неприятни насекоми, с които почти всеки се е срещал поне веднъж. Макар да не са преносители на опасни за човека заболявания, те пречат на пълноценния сън, а ухапванията, са истински кошмар. Виждали сме дървеници дали в дома си, дали в хотелска стая или на хижа сред природата. Как обаче тези дребосъци се придвижват, за да стигнат до леглото ни, колко бързо се размножават и как става пренасянето на дървеници? На тези и още въпроси ще се опитаме да дадем отговор в следващите редове.

Как се размножават дървениците?

Дървениците са сред насекомите, които се размножават изключително бързо. През живота си една женска снася между 200 и 500 яйца или между 1 и 12 яйца на ден. Излюпването на яйцата отнема 10 дни. Преди да се превърне във възрастен индивид, малкото насекомо преминава през 5 нимфни стадия. През всеки от тези етапи малкото насекомо трябва да се храни чрез смучене на кръв. Точно заради това тези кръвосмучещи насекоми снасят яйцата си близо до гостоприемника в защитени цепнатини и пукнатини.

Гладните нимфи са изключително кръвожадни, като изпитват нужда да смучат кръв по няколко пъти на ден. Цикълът на развитие на нимфата до превръщането ѝ във възрастен индивид е с продължителност от 5 до 8 седмици. Тъй като активният им период е през нощта, много трудно можем да разберем дали наистина домът ни е превзет от неприятните пълзящи гадини. Първи признак за това са ухапванията. Ако забележите нетипични зачервявания по гърба, ръцете или краката, вероятно става дума за плоските кафеникави пълзящи насекоми. За да се убедите дали наистина е това, огледайте гънките на матрака за черни точици, черупки от обвивката им или яйца. Ако откриете подобни улики, то най-вероятно имате дървеници.

Тези насекоми са най-активни през топлите месеци от годината. Оптималната температура за жизнената им дейност е между 24 и 28 ˚C. На лов за храна излизат предимно нощем, когато жертвите им са най-уязвими. Има различни видове, като най-разпространената у нас е креватната дървеница. Характерни черти на този вид са плоско тяло с обособена глава, шест крачета, антенки на главата, издължена челюст за смучене на кръв, цветът на насекомото е кафяв.

Как се пренасят дървениците от къща на къща?

Как се пренасят дървениците

Този вид насекоми не могат да летят. Придвижват се пълзейки, а в движението си са изключително бързи, което ги прави доста трудни за залавяне. Пренасяне на дървеници може да се случи по множество начини. Най-често това става посредством:

  • багаж;
  • мебели;
  • дрехи.

Тези инсекти пълзят доста умело дори по гладки повърхности, каквито са стените. Ето защото разпространието им в блокове и кооперации става доста бързо. Ако в един апартамент има дървеници, то е твърде вероятно те да се пренесат и в съседни апартаменти. Освен това те често прекарват зимата в мазета и тавани, а когато температурите се покачат, започват да се движат в търсене на храна. Ето защо профилактиката и обработката на тези помещения в сградата са от изключителна важност за навременното предотвратяване на разпространението им. За тази цел ви съветваме да се обърнете към специализирана фирма, извършваща борба с вредителите, каквато е Саниста ВИП. По този начин ще бъдете сигурни в успешното справяне.  

Всъщност да се сдобиете с кафеникавите кръвосмучещи не е никак трудно. Те могат удобно да се настанят във вашия багаж или да се закрепят за дрехите ви и по този начин да достигнат до жилището ви без дори да подозирате за тяхното присъствие в багажа ви. Друг много лесен начин за пренасяне на дървеници е чрез мебели. Когато се местите или купувате мебели, можете да си пренесете дребни кафеникави неканени гости у дома. 

Разпространение на кафеникавите кръвосмучещи инсекти с дрехи също е напълно възможен сценарий. Дрехите в куфара са много уютно място за тези пълзящи животинки. Дрехите, които носите също могат да се превърнат във вид превозно средство за тях. 

Добре е да знаете, че багажът, дрехите и мебелите, които пренасяте, са чудесно място за снасяне на яйца. В мъничките процепи пълзящите гадини виждат безопасно място за своите малки. А след по-малко от две седмици малките яйца ще се излюпят. 

Могат ли дървениците да се пренасят от човек на човек?

За разлика от други насекоми, дървениците не могат да се разпространяват от човек на човек. Те се хранят от човека, смучейки кръв, но живеят в предметите, които използваме – матраци, рамки на картини, завивки, дрехи, мебели и други. Щом се нахранят, те напускат своя гостоприемник. В този ред на мисли пренасянето на тези инсекти от човек на човек може да се случи посредством предметите. Когато посетите място, където има от тях, те лесно могат да се закрепят за дрехите ви или да скочат в чантата ви. Така без подозирате ще си донесете от тях вкъщи. 

Как да спрем пренасянето на дървеници?

Как се пренасят дървениците

За съжаление този вид инсекти се размножават много бързо, а активността им е през нощта. Това допълнително усложнява задачата за спиране на пренасянето им. Наличието им не се установява лесно. Колкото по-скоро разберете за тяхното наличие в дома ви и предприемете мерки за справяне с тях, толкова по-лесно ще се отървете. 

Първата стъпка е да бъдете наблюдателни и да сте нащрек за наличието на следи от дейността им – тъмни петънца, черупки и яйца от вътрешната страна на матрака или цепнатините на дивана. Това в комбинация с нетипични ухапвания означава, че вероятно имате такива инсекти у дома. 

За да държите кафеникавите инсекти далеч, проверявайте и почиствайте редовно леглото, дивана, гардероба и всяко друго място, което тези насекоми биха избрали за свое убежище. Ако пазарувате мебели втора употреба, прегледайте детайлно всяко кътче за наличието на следи от пълзящите кръвосмучещи. Когато отивате на почивка, бъдете внимателни в избора на хотелски стаи, проверявайте обстойно за наличието на кафеникавите пълзящи гадинки. Внимавайте къде поставяте багажа си. По възможност опаковайте куфара или сака си, ако се налага да го държите на пода. За предпочитане е да  държите багажа си в гардероба, на специално обособено за целта място или на закачалка. Преди да си тръгнете, проверете добре дрехите и останалия си багаж за пълзящи насекоми или яйца. Ако имате съмнения, изперете всичко на висока температура. Погрижете се да запечатате добре всички процепи по стените в дома си. 

Всяка от изброените мерки ще намали значително вероятността да се случи пренасяне на дървеници в дома ви. 

Как да разбера дали има дървеници?

Как се пренасят дървениците

Този вид инсекти са почти незабележими, тъй като извършват набезите си през нощта. През светлата част от денонощието се крият умело на труднодостъпни места. Обикновено първият признак, който ще забележите, са ухапванията. Те наподобяват ухапване от други насекоми с типичните зачервяване, подуване и сърбеж. Характерна отличителна черта тук е, че тези ухапвания често са струпани на едно място. Друг признак са тъмните точици и петънца от кръв по матрака, чаршафите и възглавниците. Черупки и яйца в гънките на завивки, чаршафи, матрак са ясен знак за присъствието на тези гадини в дома ви. Нетипична неприятна миризма около леглото също може да означава, че имате неканени гости. Ако забележите около и по леглото си кафеникаво плоско насекомо, това вече сигурен факт, че става дума за дървеници. 

Услугите на Саниста ВИП

Пътят към успешно преборване с тези инсекти е правилната обработка. Насекомите предмет на статията са изключително упорити и трудно се поддават на препарати. Точно затова винаги се налагат повторни обработки за пълно изчистване на жилището. При проблем от подобно естество ви съветваме да се обърнете към Саниста ВИП – фирма с богат опит в ДДД услугите. В дейността си използваме качествени препарати, разработени в едни от най-добрите лаборатории, безвредни за здравето на хората и домашните любимци, одобрени изцяло от Министерство на здравеопазването на Република България. Екипите ни са изградени от опитни специалисти, преминали през необходимите обучения и притежаващи всички документи за извършване на обработки. Винаги подхождаме индивидуално към всеки обект, с който се заемаме, като изготвяме подходящ план за действие. Извършваме обработки както в частни домове, така и в обществени сгради. Не се колебайте да ни потърсите! Ние сме вашият съюзник в борбата с инсектите!

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги