Насекоми

Какви насекоми обитават дома Ви и как да се отървете от тях?

Акценти в статията

Насекомите в нашите жилища

Често се случва стоейки си вкъщи да имаме усещането, че някой отнякъде ни прави компания. Всъщност, това не е знак за лудост, а самата истина! В своя дом съжителстваме с редица насекоми, които са представени достойно най-често от малки черни буболечки. Изненадващ факт е, че едно стандартно домакинство приютява неволно приблизително около 100 вида насекоми и според последни проучвания ние сами не можем да се справим трайно с това. Затова с пълни сили се намесва екипът на Саниста ВИП за борба с вредителите, защото ние знаем, че членестоногите може да са лоша компания. Много от малките буболечки се озовават съвсем случайно в дома ни и много малка част от тях причиняват проблеми. Огромна част от насекомите е безобидна, а някои дори е възможно да бъдат полезни.

Информация от ентомолози

Специалистите ентомолози, различават около 1 милион вида насекоми. Разбира се, не всички се срещат в живота на човек. Само 300 милиона от тях, а малка част успяват да нахлуят в домовете ни.

Капризите на насекомите

Предпочитащи съжителство с хората, насекомите сякаш си избират не случайно по-ниските нива на сградите, а по-голямо разнообразие се наблюдава в приземните етажи и в сутерените на по-големите помещения. По-голям риск от наличие на повече „съквартиранти“ е възможен в помещения, чиято настилка е от мокет. При подовете, които са покрити с ламинат, паркет или друг вид гола настилка рисковете намаляват.

За никой, обаче, не е приятно да усеща и вижда движение на малки черни буболечки в дома си и да става свидетел на разнасянето на редица бактерии благодарение на нежеланите гости. Кои са най-често срещаните видове насекоми в домовете и какви са най-устойчивите методи за справяне предстои да разкрием.

Видове насекоми, които се срещат в дома

В зависимост от степента на вредност и опасност, насекомите могат да бъдат класифицирани в няколко основни групи.

 1. Паразити;
 2. Насекоми вредители, които имат способността да развалят продукти и всякаква друга собственост на домакинството;
 3. Насекоми, които не причиняват значителни щети на домакинството;
 4. Насекоми, които са временни посетители на апартамента, но не и постоянни.

Сред най-познатите видове паразити за всяко домакинство са и тези, с които човек трудно би могъл да се справи, без специализирана помощ:

 • Бълхи

  Насекомо - бълхите обикновено са тъмни на цвят, черни. Крачетата на бълхите са дълги, а задният чифт е приспособен за скокове.

Няма домакинство, което да не се е сблъсквало поне веднъж месечно с този неприятен вид черна буболечка. Бълхите са разред безкрили кръвосмучещи насекоми, живеещи по телата на бозайници и птици. Дължината им достига от 1.5 до 3.3 мм и обикновено са тъмни на цвят, черни. Крачетата на бълхите са дълги, а задният чифт е приспособен за скокове. Интересен факт е, че бълхата е способна да скочи вертикално до 18 см. и хоризонтално до 33 см. Телата им са странично сплескани, а това позволява лесно движение през космите и перата по тялото на гостоприемника. Характерно за този вид насекоми е, че придвижването им е улеснено, поради възможността от скачане. Здравото им тяло е в състояние да издържи на силен натиск , вероятно адаптация за оцеляване, сдобита при опитите да бъдат отстранени от гостоприемннка чрез смачкване.

 • Дървеници

Насекомо - Дървеница нямат крила, но се настаняват на големи групи в меката мебел, под матраците, под первазите, в различните пукнатини.

Наименованието не е толкова често срещано, но пък това не означава, че не се срещат в домакинството. Основното и характерно за този вид насекоми е, че те почти винаги хапят само един човек и не се премества от гостоприемник на гостоприемник. Бебешките бъгове нямат крила, но се настаняват на големи групи в меката мебел, под матраците, под первазите, в различните пукнатини. Хапят предимно през нощта и с масивните си ухапвания могат да причинят сериозни за гостоприемника си алергични реакции.

 • Въшки

Насекомо - въшка. Кръвосмучещи насекоми , които са повече от 500 вида.

Малките бели или сивкави насекоми, за които ви разказахме по-обстойно по-рано, обхождат гостоприемниците си по различни места.

Насекомите вредители

Те имат способността да развалят продукти и всякаква друга собственост на домакинството не са малко на брой, но са много познати и характерни:

 • Хлебарки

Насекоми - хлебарки. Те са едни от най-древните обитатели на нашата планета.

Познатите за всяко домакинство големи, черни буболечки в повече случаи предизвикват погнуса, а не толкова страх. Видът и размерът им често пъти са плашещи, а способността им да се размножават и да превземат домакинството отключват паника у гостоприемниците си. Хлебарките са едни от най-древните обитатели на нашата планета.

Основната опасност, свързана с наличието на хлебарки в домакинството е разпространението на патогени и мръсотия от улеите за боклук. Движейки се постоянно около масата, хранителните продукти, ястията те значително влошават хигиената в дома.

Представете си, че хлебарката първо пропълзява през мръсния канал, а след това ние я виждаме в домакинството и кухненските мебели.

Тези неприятни и отблъскващи насекоми са истински експерти по оцеляване – изключително издръжливи на всякакви условия, упорити и бързо размножаващи се. Не хабете излишна енергия в самостоятелната борба с тях, а се доверете на методите за справяне на специалистите в областта. Семейството на Саниста ВИП разбира този проблем и ще се отзове мигновено!

 • Фараонови мравки /домашни мравки/

Насекоми - мравки. Този вид насекоми са постоянен спътник на хората.

Този вид насекоми са постоянен спътник на хората, тъй като са намерили достатъчно комфорт в домакинствата, които ги защитават от капризите на времето и изгрждането на мравуняци. Към днешна дата фараоновата мравка е сред най-трудно изселваните от домакинството насекоми. Как да разпознаете фараоновата мравка? Цветът ѝ е жълтеникав, с лек червеникав оттенък. Насекомите се хранят с почти всичко, което присъства в кухнята на обикновеното домакинство. Млечни продукти, хляб, месо, сладки изделия, брашно и др. са само сред любимите деликатеси на фараоновите мравки. Интересен факт за тях е, че могат да се хранят 8 месеца, което няма да ги провокира да сменят местоживеенето си, нито ще попречи на размножаването им.

 • Паяци

Насекоми - паяци. В много страни те са разпространени като защитниците на дома.

Паяците в повечето случаи са неприятни единствено и само заради паяжините, които образуват. В много страни те са разпространени като защитниците на дома. Причината затова е, че в своята паяжина те успяват да уловят други, по-големи вредители на домакинството и по този начин те предпазват своите гостоприемници.

Насекоми, които не причиняват значителни щети на домакинството:

 • Молци

Молец

Бичът за шкафовете в една кухня. Тези насекоми не представляват пряка опасност за нашето здраве и живот, като например други представители на насекомите, които са преки преносители на зарази и бактерии. В същото време обаче, молците причиняват щети на нашите храни и дрехи.

 • Вредители върху битови растения – трипси, бели мухи и др.

Насекомите, които се появяват върху растенията в нашето домакинство са изключително досадни, въпреки че нямат пряко отношение върху нашето здраве.

 • Комари

Насекоми - комари. Комарите имат четири фази на развитие.

Популярните, временно пребиваващи в домакинството насекоми. Размножавайки се по воднистите месности – езера, блата и др., комарите навлзиат в домакинствата, за да търсят препитание. Този вид насекомо е сред вредителите и често пъти се явява сериозен дразнител за човека.

Не само те, редица други, предимно летящи насекоми са временни, но често оставят трайни следи от присъствието си. Насекомите, било то временни или не никога не остават незабелязани!

Дали са пълзящи насекоми, летящи насекоми или друг вид, то те успяват да постигнат редица неудобства и дори крият различни опасности за своя гостоприемник.

Други вътрешни насекоми

 • Пеперуди, везни, книжни въшки – ако нанасят вреда, това е незначително и много ненатрапчиво. Книжните въшки, например, се хранят с лепило в свързването на книгите.
 • Неприятните вредители също са насекоми на домашни растения, които могат да доведат до тяхната смърт поради увреждане на корени и листа. Често това са малки насекоми от бял цвят, заседнала и лесно разрушена от специални инсектицидни агенти за растителна обработка. Общо взето, има много видове такива вредители, а червеи, пролетници и бели мухи са само малка част от тях

Кърлежи върху растение

Като цяло, за да се предотврати появата на почти всяко насекомо в апартамента, е необходимо внимателно да се проверят всички закупени продукти и домашни растения, да се предпази от инфекция от бълхи от животни и контрол, така че децата да не се заразяват с въшки. И самите апартаменти трябва да бъде внимателно почистени и поддържани чисти. Това с определена надеждност ще осигури защита от най-разпространените вредители.

Справяне с насекомите при домашни условия

Много често хората подценяват насекомите

Хората подценяват насекомите и не смятат, че е необходима намесата на специалисти за справянето с тях. Почти всеки човек не приема като нещо сериозно заплахата от развитието на насекоми в дома, в офиса или по външните общи части, а това е предпоставка за задълбочаване на проблема. Интернет пространството е изпълнено с методи за домашно справяне с насекомите. „Борба с хлебарки“, „Как да се отървем от мравките“ са само част от най-популярните теми. Уви, методите освен да отстранят конкретен вид временно, не гарантират повторна поява и не са задължителна мярка за устойчивото справяне с проблема.

Как ние от “Саниста ВИП” се отнасяме към проблема с насекомите в домовете?

Насекоми и проверка на жилището за наличието им.

Всички от екипа на Саниста ВИП знаем, че за да бъде преборен вид насекоми са нужни следните стъпки, които е невъзможно да бъдат изпълнени при домашни условия, с подръчни средства. Ние:

 • Осигуряваме необходимото качество с перфектна работа, пълен контрол и поемане на отговорност;
 • Даваме необходимата гаранция, поради което работим по индивидуална схема с всеки наш клиент;
 • Ние държим на Вашето удовлетворение от работата с нас и затова за нас е важно да поддържаме връзка и да знаем, че сме си свършили добре работата.

Обработка на жилището с препарати срещу насекоми от специалист.

Не се колебайте да потърсите нашата помощ! За офиса, за Вашият дом или за междублоковото пространство…техниката, с която разполагаме и всички опитни специалисти на Саниста ВИП са всичко необходимо за справяне с нашествие на насекоми.

При обработка по правилния начин и правилните средства, насекомите се унищожават.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги