Молец - летящо насекомо в дома и природата. В дома обитава местата с дрехи и шкафовете с хранителни продукти.

Как най-бързо да се отървем от молците?

Какво знаем за молците?

Молци – всеки знае какви насекоми са. Щом четете тази статия, навярно и Вие като мнозина се интересувате от най-надеждните начини да се справите с тях. Факт е, че те са способни да нанесат огромни щети на покъщнината ни. Тяхното присъствие в дома предизвиква истински смут. Проблемът е, че много често хората не обръщат внимание на едно-две забелязани насекоми. Всеки от нас е свикнал от време на време да намира по някоя муха или пеперуда в дома си. Това обикновено не е повод за паника; отстраняваме натрапника и проблемът приключва.

Кафяв молец живеещ по дрехите - това е единият от двата основни типа молци.

С тези летящи насекоми обаче не е така. Те успяват да останат незабелязани за дълго време и междувременно повреждат вещите и храните ни. Да, точно така. Има два основни вида молци. Едните нападат текстилните тъкани, а другите – хранителните продукти. Първите обитават най-често спалнята, а вторите – кухнята. И докато в първия случай бихме допуснали, че имаме молци вкъщи, хранителният тип са малко известни (но не по-малко разпространени) и съответно мерките, които вземаме много често закъсняват излишно. Като специалисти в областта на унищожаването на насекоми, тук ще споделим нашия опит и съвети как да се справите с този проблем сами най-бързо и да почистите дома си ефективно.

Опасни ли са?

Първият най-важен въпрос, който възниква, когато установим, че домът ни е нападнат от молци, е дали са опасни и по какъв начин точно могат да ни навредят. Спокойно, пряка опасност за човешкото здраве няма. Също така, тези насекоми няма да навредят на домашните любимци като кучета и котки. Причината е, че храната на тези насекоми не е отровна за хората и животните. Това е един повод да си отдъхнете и да подходите рационално и спокойно към борбата с молците. Тук е моментът да отбележим, че има и някои изключения.

  • Първо, като всички насекоми, те са опасни с това, че могат да предизвикат алергична реакция.
  • Децата и страдащите от астма имат по-висок риск от проява на симптоми.
  • Те стандартно включват обрив, подобен на дребни ухапвания, зачервяване и подуване, сърбеж и дори затруднено дишане.

Какъв вид насекоми са?

Нека да дадем кратко разяснение за живота на този разред пеперуди . Те са стандартни пеперуди и като такива претърпяват трансформация.

Стадии в развитието на молеца - яйца, ларва, какавида, молец

Молецът снася яйце. От него се излюпва ларва (гъсеница), която се превръща в какавида. Накрая от какавидата излиза молец, който от своя страна снася нови яйца. Молците не притежават части, с които да ни ухапят или ужилят. Но ларвите им имат малко жило. Ужилването от тях може да предизвика дискомфорт и зачервяване, които са сходни с раздразненията, предизвикани от други насекоми. Ако сте убедени, че тези насекоми са причина за даден обрив, можете да нанесете обичайните противоалергични средства, които използвате. Държим да отбележим, че лекарската преценка винаги е най-точна и следва да потърсите медицинска помощ, ако имате здравословен проблем.

Жизнен цикъл на молеца през различните сезони

Как да се предпазим от този вид летящи насекоми?

Кога и защо се появяват в дрехите?

Най-добрата стратегия срещу каквито и да било насекоми е превенцията. Ако целта ни е да предотвратим появата на молци, следва да установим на кои места е най-вероятно те да се появят. Това, разбира се, на първо място е гардеробът. От опит знаем, че има естествени аромати, които гонят тези вредители. Необходимо е редовно да почистваме и проветряваме гардероба и помещението. Застоялият въздух, влагата и недокосваните с месеци текстилни тъкани са огромна предпоставка за развъждането им. Съветваме Ви редовно да изваждате всички дрехи, завивки и други предмети от гардероба, скрина и раклата под леглото си. Самото проветряване на местата за съхранение ги прави негостоприемни за натрапниците. Снабдете се с етерично масло от розмарин, мащерка или лавандула. Сложете няколко капки във вода, натопете чиста кърпа в нея и избършете всички повърхности на гардероба и останалите шкафове в спалнята. След това сгънете дрехите отново и ги върнете вътре.

Молците се появяват в дрехите и тъканите и това се разбира по появилите се отвори в тях.

Редовното почистване се комбинира отлично с ароматизирането на местата за съхранение с неприятни за тези вредители миризми. За щастие, те са доста приятни за нас, хората. Сред тях са лавандулата и кедърът. На пазара има огромно разнообразие от лавандула и кедрови стърготини в малки пакетчета. Те са предназначени за окачване в гардероб или поставяне между дрехите.

Защита от молци с торбички пълни с цвят от лавандула.

Имайте предвид, че те ще бъдат ефективни единствено ако в момента на поставянето им нямате такива вредители. Също така, не забравяйте редовно да подменяте тези пакетчета, тъй като с времето концентрацията на масло намалява, а нея изчезва способността да гонят насекомите. Затова прибирайте в гардероба единствено изпрани и напълно изсушени дрехи. Сезонното преподреждане трябва да става, когато всички тъкани, които планирате да приберете за няколко месеца, са чисти. Ако съхранявате дрехите и завивките в пластмасови или картонени кутии, поставете споменатите пакетчета вътре.

Защо се появяват при храната?

Когато става дума за кухнята или килера, първото правило е да не държите отворени пакети с храна. Това важи с особена сила за подправките, брашното и зърнените храни, които са любими на кухненските молци.

Молци в брашното и храната. Този вид молци намира условие за развитие в хранителните продукти.
  • Затваряйте плътно всички опаковки.
  • Всякакви отворени пакети с бисквити и ядки са същинска покана за тези насекоми.
  • Тук съветите за редовно и обстойно почистване също важат с пълна сила.
  • Не допускайте натрупването на прах в шкафовете и помещенията, където държите храната си. Избърсвайте всички повърхности редовно. Тези насекоми не обичат чистотата.
  • Освен това, най-разпространената причина за поява на вредителите е, че сами ги внасяме вкъщи със заразена храна, която сме купили. Затова избърсвайте пакетите, преди да ги приберете в шкафа и задължително измивайте всички буркани.
  • Добра идея е да поставите дафинов лист или стръкове лавандула на местата, където държите хранителни продукти, за да гоните вредителите с аромата им.

Какво убива молците?

Ако все пак вече имате молци вкъщи, има няколко правила, към които трябва да се придържате, за да се отървете бързо от тях. Първо, убедете се с какви вредители си имате работа. Понякога тези насекоми се забелязват доста трудно. Те стоят на тъмно и се крият в дълбините на гардероба. Освен това са много бързи и още по-многобройни. Това означава, че е невъзможно да ги избием един по един. Наличието им по дрехите се познават по характерните дупчици, които прояждат в тъканите. Колкото повече време минава, толкова по-големи са щетите в материално отношение.

Молци в дома и природата. Освен в домовете, тези пеперуди живеят свободно в природата. Снимка от сайта Pixabay

Кухненските молци се забелязват много по-лесно. Те се познават по особените пашкули, които образуват. Те приличат на малки топки от плътно навита бяла нишка. Вътре в тях се намират какавидите. Освен това, хранителният вид оставят тънка нишка, подобна на паяжина. Тя е друг неоспорим признак за тяхното присъствие.

Молци по дрехите

Започваме с едно важно уточнение. Погрешно е схващането, че тези насекоми се хранят основно с вълнени платове. Напротив, те ядат буквално всякакви материи. Ларвите им се нуждаят от протеин, който си набавят от кератина в тъканите. Затова на практика унищожават всякакви естествени материи, като лен, памук, коприна, кашмир и т.н. Освен това, те са способни да проядат и някои неорганични материали, като например полиестер, за да достигнат до желаната храна. Затова, ако държите дрехи или завивки в найлонови пакети, трябва да знаете, че това не е ефективна мярка. Напротив, найлонът създава непроветрива среда, която вредителите с удоволствие обитават.

Молците се хранят с всякаква материя. Те прояждат почти всичко.

Билки и природни решения

При първите признаци, извадете всички текстилни вещи от гардероба, скрина и останалите шкафове в спалнята. Изперете ги по възможност на по-висока температура. Изсушете ги напълно на слънце или в сушилня. След това старателно ги изгладете. Високата температура убива микроорганизмите и зародишите на молците. Почистете старателно местата за съхранение. Съветваме Ви да направите това с вода, в която сте поставили няколко капки етерично масло от лавандула, мащерка или розмарин, както и оцет. Изхвърлете вещите, които няма да можете да поправите. Съветваме Ви да подходите разумно в този момент. Една от основните причини за поява на тези насекоми е трупането на дрехи и платове, които нито се употребяват, нито се местят. Затова се разделете с всичко, от което нямате нужда и което няма да можете да използвате, заради нанесените щети.

Молци, стари дрехи и вещи. Всичко това е предпоставка за развитието на молци вкъщи.

Препарати

Ако помещението е пълно с насекоми и смятате, че почистването няма да бъде достатъчно, изберете подходящ препарат против молци. Тези продукти най-често са под формата на аерозолен флакон. Вземете предпазни мерки, преди да извършите дезинсекция на стаята. В нея не трябва да няма никого, по време на пръскане и след това. Не забравяйте да изведете навън и домашните любимци. Затворете прозорците и вратата Отворете широко вратите на гардероба, но не пръскайте вътре в него. Насочвайте препарата към откритите части на стаята и в никакъв случай към повърхности или тъкани. Действайте експедитивно и побързайте да излезете, тъй като вдишването на препарат е опасно за Вашето здраве. След себе си затворете плътно вратата и не отваряйте в продължение на поне 15 минути или колкото е указано на опаковката.

Винаги следвайте стриктно инструкциите, за да намалите рисковете за здравето и вещите, както и за да постигнете най-добър резултат. Проветрете добре помещението и почистете обстойно, преди да върнете вещите в гардероба. След това поставете лепенки за отблъскване на молци, които ще поддържат ефекта.

Лепенки за отблъскване на молци се ползват след обработка с препарат за унищожаване на молци.

Молци по храната

Унищожаването на кухненските молци също започва с основно разчистване на провизиите. Огледайте внимателно всички хранителни продукти, които се намират извън хладилника. Обърнете внимание не само на отворените, но и на запечатаните пакети. Много често тези вредители живеят в сгъвките на опаковките, които намират за уютни. Освен това, както споменахме, те са способни да проядат найлона, за да си проправят път до храната. Затова запечатаните опаковки далеч не са гаранция за невредими продукти. Незабавно изхвърлете всичко, в което видите следа. Отстраняването на засегната част от храната въобще не решава проблема, тъй като насекомите сигурно вече са снесли яйца в целия пакет. Незасегнатите опаковки Ви съветваме при възможност да замразите за няколко дни. Ниската температура, както и високата, ще предотврати развитието на организми.

Молци в хранителни продукти. На снимката популация молци в ориз.

Извадете абсолютно всичко от шкафовете и ги почистете. Проветрете добре. Вземете мерки за влагата, тъй като тя силно благоприятства появата на тази напаст. Избършете всички повърхности в кухнята с вода с етерично масло от лавандула, мащерка или розмарин.

В никакъв случай не пръскайте кухненските шкафове с инсектицидни препарати. Те са токсични и представляват сериозен риск за здравето. Също така, не ги използвайте за обработка на местата, където лежат домашните Ви любимци или където съхранявате тяхната храна. Това също толкова опасно за тях, колкото и за Вас. След като избършете повърхностите, подсушете и изчакайте да изсъхне добре, преди да върнете вещите и продуктите вътре. Уверете се, че всички опаковки са плътно затворени. Ако е необходимо, заменете ги с по-надеждни. Не забравяйте да проверите кутиите с чай и подправки, тъй като в тях се развъждат най-много вредители. Унищожаването на молци в кухнята трябва да става внимателно и предпазливо. Винаги подхождайте с грижа за здравето на семейството и домашните любимци.

Професионално унищожаване на молци

Има много тежки случаи, при които не можем сами да се справим с борбата с тези насекоми. Когато са се заселили в килимите, меката мебел и другите текстилни повърхности, няма начин сами да се отървем от тях. Ако пренебрегнем проблема, те ще продължат да се размножават и ще нанесат огромни щети. Затова следва да подходим отговорно и разумно. В случай, че популацията на насекоми не намалява въпреки Вашите усилия, свържете се с професионалисти в областта. Разбира се, нормално е първо сами да се опитаме да намерим начин да прогоним вредителите. Но ако това не се получава и проблемът се задълбочава, необходимо е да вземем по-сериозни мерки. Специалистите ще направят оценка на ситуацията и ще предприемат адекватни мерки с оглед на засегнатите места.

Молец - летящ инсект. Ако има голямо нашествие от молци вкъщи, потърсете професионалисти по ДДД защита.
Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги