Комар забил хоботчето в кожата на човек и готов да смучи кръв.

Комари: как да предпазим себе си и дома си?

Какво се случва, когато комарите се появят?

Комар (Culicidae) – насекомо от семейство двукрили.

Лято е. Топлата вечер приласкава към разходка край морския бряг, а лекият бриз гали бронзовите рамене. Единствената грижа е нежният допир на залеза с хоризонта и кроткия танц на вълните, тихи и плахи като прозявките на вечерното море. В този сюблимен момент усещате докосване по ръката. Не, не е любимият. Тук е кошмарът на летните вечери, Негово Величество Комарът.

Следват няколко напрегнати минути, в които полагате неимоверен стоицизъм да не докосвате мястото. Настоявате пред себе си, че няма да се чешете и ще изчакате влудяващият сърбеж да отшуми. Абстрактната романтика на юлската вечер влиза в двубой с жестокия прагматизъм на тези мъчителни мигове. Накрая си позволявате само едно леко почесване, което многократно си обещавате, че ще бъде единствено. Секунда по-късно с болезнено удоволствие разчесвате мястото до кръв и дори не се упреквате, че сте се предали морално. Междувременно сте се сдобили с още три ухапвания. Естественият ход на вечерта са промълвените в мрака няколко думи: “Хайде да се прибираме.”

Комари през лятото. Най-често обитават топлите и влажни места.

Това е то лятото. С него идва почивката, хубавият тен, късните залези и рояците от комари. За съжаление всички асоциираме приятните емоции от топлите месеци наравно с досадното присъствие на тези насекоми. Дори да ни се струва, че някак си сме свикнали с тях, истината е, че не можем да пренебрегнем дискомфорта от ухапването. Спокойно можем да добавим, че най-многобройни са сред природата и покрай водни басейни. С други думи, най-привлекателните места за лятна почивка за хората се оказват най-привлекателни и за тази кръвопиеща напаст.

Защо ни хапят?

Започваме тази статия по същество с един според нас съвсем уместен цитат от “Изкуството на войната” на Сун Дзъ:

Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки.

Това е и нашето мото в борбата с комарите. Първо следва да сме наясно с какво точно сме толкова неустоими за тях. Всъщност единствено женските комари хапят. Правят го, тъй като кръвта е богата на протеини. Протеините са им необходими за яйцата,които снасят. Накратко казано, комарите ни хапят, за да създадат по-голяма армия, която да ни хапе. Въпреки това, със сигурност сте забелязали, че някои хора страдат от ухапвания много по-често от други. Ако не сте обърнали внимание, вероятно сте от щастливците, които просто не се харесват толкова на кръвопийците. Ако обаче сте от по-податливите, няма как да не се чудите на мистериозната си харизма. Има няколко причини за нея:

Ухапване от комар е често явление и се появява дразнещ сърбеж.
  • Кръвна група: Кръвна група 0 е поне два пъти по-привлекателна за комарите отколкото А. Те от своя страна разпознават кръвната група по определени вещества, които секретираме чрез кожата си.
  • Добър метаболизъм: Това се познава по количеството въглероден диоксид, което издишаме. Колкото по-голямо е то, толкова по-добър метаболизъм имаме. Съответно, на връщане от фитнеса ще ни хапят най-много. В тази връзка, бременните жени също са любим субект на тези омразни животинки.
  • Изпотяване и телесна топлина: Това са още точки в полза на тренировките. В човешката пот се отделят вещества като млечна киселина и амоняк. Тези насекоми ги обожават.
  • Цветове: Оказва се, че тъмните нюанси, например черно и тъмносиньо, привличат комари. Червеното също повишава риска от ухапване. Най-вероятно те просто виждат тези цветове по-добре.

Защо сърби ухапването ?

Комарите пият кръв с малко хоботче. С него пробиват кожата, а след това го използват като сламка, през която всмукват живителната течност. При самото убождане обаче, те внасят в нашия организъм малко количество от своята слюнка. Нейната функция е на антикоагулант, т.е. разрежда кръвта за по-лесно хранене. Имунната система на човек моментално разпознава чуждото вещество и реагира с производство на хистамини. Именно заради тях ни сърби така непоносимо. Освен това, около самото ухапване кръвоносните съдове се разширяват и на практика това предизвиква познатото подуване като пъпка.

Комар, който смучи кръв през хоботчето си, след като е проникнал през кожата.

Как да спрем сърбежа от комар?

Чесане?

На първо място, никога не трябва да се чешем. Колкото и да ни сърби, разчесването утежнява ситуацията. Ухапаното място представлява възпаление и с докосването си единствено влошаваме сърбежа и подуването. Освен това, агресивното чесане уврежда кожата, което може да предизвика инфекция. Дискомфорта варира значително при различните хора. Някои дори не забелязват, че са били ухапани. Но колкото и да ни е неприятно, следва да овладеем инстинкта си и да не дразним мястото допълнително.

Комари и техните ухапвания водят до появата на пъпки , сърбеж и зачервяване.

Медикаменти

Най-добре е да намажем засегнатия участък с противоалергичен крем. Антихистамините ще противодействат на алергичната реакция, което ще облекчи сърбежа и ще намали отока. При многобройни ухапвания, които засягат голяма площ, може да предпочетете антихистамини с орален прием. Добре е да се консултирате с медицинско лице, което да Ви препоръча най-подходящото средство за Вашия случай. В аптеките ще намерите редица лекарствени продукти, които имат такова действие. Разбира се, като при всеки медикамент, редно е да спазвате инструкциите за нанасяне, както са описани в листовката.

Третиране на ухапвания от комари. Може да се ползва спрей, крем и друго средство с антиалергичен ефект.

Природни средства

Природните лекове също не са малко. Медът например има изразени противовъзпалителни свойства. Те ще облекчат симптомите на сърбеж и зачервяване. Освен това, медът действа антибактериално. Това значи, че няма да позволи образуването на инфекция на засегнатото място. Не забравяйте обаче да отмиете щателно меда, когато излизате навън. Той ще привлече други насекоми, като например оси, чието жило представлява по-сериозен риск за здравето, отколкото самите комари.

Някои етерични масла също ще спрат сърбежа. Сред тях е маслото от босилек, което има отлични антимикробни качества. То не само ще облекчи дискомфорта, но и ще предотврати инфекция на разчесаното място. Маслото от чаено дърво също е известно със свойството си да намалява отока и дразненето. То също ще Ви предпази от бактериални инфекции. Обръщаме внимание, че етеричните масла следва да се използват внимателно. Не ги нанасяйте директно върху кожата. Те задължително трябва да са разредени в базово масло. В противен случай могат да предизвикат много по-силно раздразнение. Информирайте се за съотношението на съответното етерично масло с подходяща база, за да избегнете по-неприятен дискомфорт.

Босилек - естествена защита против комари. Аромата на босилек и маслото от това растение помагат против комари.

Как да подходим към домашно лечение с народни рецепти?

Съществуват безброй народни рецепти за облекчаване на сърбежа. Силно Ви препоръчваме да подхождате критично и рационално към тях. Нанасянето на спирт, паста за зъби, сода бикарбонат или оцет върху ухапването всъщност значително би изсушило кожата. В този момент следва да се стремите към точно обратното – подхранване и омекотяване на кожата. Бариерните функции на сухата кожа са нарушени, което означава, че тя няма капацитета да се справи с раздразнението. Така единствено ще влошите ситуацията. Вместо това, ако не разполагате или не искате да нанасяте средствата, които препоръчахме в по-горните параграфи, много по-ефективно е просто да намажете пъпката с лек хидратиращ крем. Овлажняването бързо ще подхрани и успокои кожата, което ще спре възпалението.

Ухапвания от комари може да доведе до подуване, алергия, оток и други неприятни последици.

Как да отблъснем комарите?

Разбира се, най-добре е да се предпазим и да избегнем цялото неудобство от сблъсъка си с тези насекоми. За целта, както по-горе казахме, шансовете ни са най-големи, ако сме наясно с тяхното поведение, за да имаме собствена стратегия във войната с комарите. Затова нека да се запознаем с най-употребяваните средства, с които да ги държим далеч от себе си. Ще поговорим за техните предимства и потенциални недостатъци, за да сте наясно какво да очаквате, ако се спрете на някое от тях. Всички методи действат на химическо ниво и разчитат на вещества, които отблъскват насекомите. Разликите са в самите вещества и начина на приложение

Репеленти

Репелентите са най-често под формата на кремове, гелове или спрейове. Те се нанасят директно върху кожата. Съответно, защитата им е индивидуална. Репелентите са основно два вида: синтетични и натурални. Синтетичните имат активно вещество, което отблъсква комарите. В най-разпространените случаи, това са икаридин, DEET или IR 3535.

  • Икаридин е вещество с много ниска токсичност. Той не уврежда дрехите и аксесоарите, което прави приложението му лесно и безопасно. Освен това няма доловим мирис.
  • DEET или N,N-diethyl-m-toluamide в редки случаи може да предизвика алергична реакция при чувствителна кожа. То има лек аромат, който бегло напомня на алкохол, но изчезва скоро след нанасяне.
  • IR 3535 е известно с това, че е безопасно за възрастни и деца и не притежава мирис. Заради това чувствителните хора предпочитат именно него.

За репелентите е важно да се отбележи, че действието им намалява с времето. Затова в зависимост от концентрацията на активното вещество, те трябва да се нанасят повторно. Освен това, както и при медикаментите, тук също подчертаваме, че репелентите трябва да се прилагат според указанията и задължително да се избягва контакт с очите.

Репеленти против комари се ползват и от бременни жени, тъй като комарите предпочитат да ги нападат.

Етерични масла и гривни против комари

Спокойно можем да говорим общо за тези две средства, тъй като в гривните всъщност има етерични масла. Те всъщност са натуралните репеленти, които споменахме по-горе. Повечето гривни имат малък контейнер, който съдържа въпросното масло. Най-разпространени сред тях са цитронела, лимонена трева и лимонов евкалипт. Те действат като прикриват миризмите, които всъщност привличат комарите. Това са например млечната киселина и въглеродния диоксид.

Цитронела - етерично масло против комари.

Гривните са удобни, понеже могат да се носят на глезените или китките. След като се върнете от разходка, можете да ги приберете обратно в опаковката, която ще ги предпази от изветряване. Етеричните масла могат да се ползват и в т.нар. лампи. При тях субстанцията се излива в малък съд, под който има място за свещ. Свещта нагрява маслото, което се изпарява, а ароматът му отблъсква насекомите. Много хора са силно раздвоени по отношение на натуралните репеленти, понеже търсят природно средство, но миризмата е твърде силна. От друга страна, споменатите масла не са токсични и освен при индивидуална непоносимост към аромата, не представляват риск за здравето.

Етерични масла и аромата им против комари. Аромата на етеричните масла прогонва комарите.

Уреди и изпарители

Уредите с таблетки и изпарители на течност са предпочитан вариант, когато човек търси начин да защити дадено помещение. Повечето хора се спират на тях, понеже не искат да нанасят репеленти, докато са си у дома. Тук активните вещества са много и варират според марката. Този тип защита е ефективен, но с някои уговорки. Първо, не очаквайте, че ще включите уреда в контакта и комарите моментално ще изчезнат. Устройството трябва да работи минимум 30 минути, преди да има ефект. Това е така, за да може течността или таблетката да се затопли достатъчно, за да успее въздухът да се насити с активното вещество. Освен това, мнозина пропускат да заменят редовно пълнителя, което, разбира се, прави уреда напълно неефективен. Не забравяйте, че тези средства са предназначени за проветриви помещения и не трябва да се използват при затворени прозорци.

Уред за защита от комари с изпарител на течност. Има и вариант за работа с таблетки за за щита от комари.

Професионално третирате срещу комари

Ако имате голям двор, градина или заведение с тревни и открити площи, никое от гореспоменатите решения не е приложимо за Вас. Вариантът да не предприемете мерки също е напълно изключен. Както знаем, комарите предпочитат местата с по-висока влажност и най-вече местата, където има с какво да се хранят. Затова след дъжд или поливане, градините стават на практика необитаеми, ако не са обработени срещу тези насекоми. Освен това, техните най-добри приятели са кърлежите, с които споделят афинитет към затревени терени с обилна вечеря.

Комари в градината. Комарите предпочитат места с по-висока влажност и градините и зелените площи са едни от тях.

В този случай, най-функционалното решение е да потърсите професионални услуги за унищожаване на комари. Специалистите в областта на дезинсекцията ще направят анализ на площите и ще изготвят стратегия за обработка в съответствие с нуждите и конкретните особености на мястото и обитателите му. По този начин не просто ще си осигурите спокойствие, но и ще избегнете рисковете за здравето и бизнеса си.

Обработка на тревни площи против комари. Извършва се пръскане с препарати за защита от насекоми.
Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги