Стършелите са оси, чието тяло е с доста по-големи размери, главата им също е по-голяма в сравнение с тази на останалите видове.

Какво отблъсква осите? 6 начина да прогоним осите

С повишаване на температурите осите също се активират. Раираните жилещи насекоми започват да кръжат все повече около нас. Те имат много важна роля за кръговрата на природата, тъй като участват в процеса на опрашване на растенията. Не са преносители на опасни болести, но ухапванията им могат да бъдат доста неприятни, тъй като са придружени с болка, сърбеж, подуване, зачервяване, а в редица случаи водят до поява на алергични реакции. Всеки от нас се срещал с оса било то на терасата, докато пиете сутрешното си кафе, или на излет сред природата. Какво обаче кара раираните жилещи насекоми така неистово да кръжат около нас и какво отблъсква осите? Това са въпросите, които си задаваме при инвазията на жълто-черните летящи насекоми. В следващите редове ще намерите отговор на всеки един въпрос.

Какво отблъсква осите?

Онова, което стимулира дейността на раираните жилещи насекоми в най-голяма степен, е храната. За да се отървете от набезите им, премахнете всяко нещо от двора и терасата си, което може да привлече вниманието им. Започнете с основно почистване. Премахнете всички потенциални неща, които могат да се сторят като уютно местенце, където царицата да свие гнездото си. Запълнете всички пукнатини и процепи. Почиствайте добре барбекюто и всички принадлежности около него. Изхвърляйте боклука. Не го дръжте дълго на балкона или в двора. Ако имате домашни любимци, почиствайте добре след тях.

Ако имате двор или веранда, първата стъпка която трябва да предприемете, е да проверите обстойно за осарник. Едно от най-вероятните места, където ще го откриете е под терасата. Ако откриете такъв и решите сами да се заемете с отстраняването му, трябва подходите с изключително внимание. Първото, с което трябва да се въоръжите, е защитно облекло. То ще ви предпази и от ожилванията на рояк оси, които ще бранята царицата и гнездото. Унищожаването на осарник не бива да се предприема през деня, тъй като тогава обитателите му са най-дейни и същевременно агресивни. Рано сутрин или през нощта е най-подходящото време за тази предприемане на тази дейност. В случай, че не искате да рискувате да бъдете ухапани, потърсенте услугите на специализирана фирма, която ще отстрани осарника.

Любопитен факт е, че осите са прародители на пчелите. За това те толкова си приличат.

Ако в двора ви или на вашата тераса няма осарник, но все пак често наблюдавате единици или рояци от жилещите насекоми, можете спокойно да приложите някои хитринки, с които да държите тези неприятели по-далеч. Събрахме няколко съвета, които ще ви дадат отговор на питането: “Как да прогоним осите?”. Изпробвайте ги! Ето ги нашите 6 начина, с които да ги прогоним:

Смес от карамфил-здравец-лимонова трева

Редица научни изследвания твърдят, че сместа от карамфил, здравец и лимонова трева действа неприятно на осите и има свойството да ги държи далеч. Смесете няколко капки от масла на изброените растения с вода и препарат за съдове в пръскаща бутилка. С тази смес напръскайте добре онези места, които жилещите летящи инсекти биха избрали, за да свият свой дом. Такива могат да бъдат:

  • подпокривните пространства;
  • под терасите;
  • первази на прозорците;
  • процепи и пукнатини;
  • градински мебели;
  • местата, къде преди е имало осарници (ако сте откривали такива преди).

 Обикновен сапун и вода (сапунена вода)

Можете да прогоните осите от дома си, като смесите две супени лъжици препарат за миене на съдове с вода в бутилка с пръскалка. С тази смес напръскайте осарниците, които сте открили. Бъдете изключително внимателни, когато правите, за да не раздразните обитателите им. Добре е да имате предвид, че този метод е подходящ за прилагане върху малки по размери осарници.

Ментово масло

Ментовото масло е изключително ефикасно. То въздейства неприятно на жилещите неприятели. Поръсете с него первази, подпокривни пространства и други места, където сте забелязали често да кръжат оси. Ароматът на мента ще отблъсне неканените гости и ще ги държи далеч.

Капани за оси

Капаните са друг много ефикасен метод, с който да се преборите с набезите на тези и други насекоми. Просто трябва да се снабдите в подходящите. Те обикновено представляват кутия, в която е разположена примамка, която да привлече насекомото. Веднъж подведено, то влиза в капана и повече не може да излезе оттам. Ако сте по-сръчни, можете да се опитате да си направите сами такъв капан.

Поправете пукнатините на дограмата и прозорците

Преди да предприемете каквито и да е дейности за прогонване на осите, трябва да се погрижите да запълните пукнати на дограмата, прозорците или други отвори по стените. Именно тези отворчета са идеално място, на което царицата да започне да гради гнездото си и да прекара студените дни от годината. Преди да започнете да запълвате процепите, уверете се, че там не са се настанили вече жилещи насекоми. Освен че могат да ви нападнат докато се опитвате да ги зазидате, те няма да останат заклещени, а вероятно ще намеря път да излязат навън и ще се появят отново на други неочаквани места като вентилационни шахти, тръби и т.н.

Запечатайте кошчетата за отпадъци

Запечатайте добре кофите за боклук пред дома си. Те са истински магнит за осите, тъй като са пълни с хранителни отпадъци, които привличат вниманието им. Ето защо е добре да ги държите плътно затворени, за да избегнете набезите им.
Изброените методи са лесни трикове, с които да прогоните осите в домашни условия, ако те не са чак толкова много. При по-сериозен проблем и наличие на много осарници, ви съветваме да потърсите помощ от професионална фирма, която да отстрани гнездата и да извърши обработка срещу повторна поява.
Гнездо на оси

Какво привлича осите?

Осите са социални насекоми, които живеят в една строго организирана система, в която всеки индивид изпълнява определена функция. Всяка колония живее в гнездо, наречено осарник, изградено от преработена дървесина. Главна фигура в гнездото е царицата. За нейното благополучие се грижат работнички и търтеи. Но тя всъщност върши голяма част от работата. В началото на пролетта царицата започва да строи гнездото си, снася яйцата си и се грижи сама за новоизлюпените, докато те не се развият достатъчно, че да се включат в работата.

През есента търтеите и работничките умират, оплодените царици остават сами и започват да търсят подходящо място, където да прекарат зимата. Това място трябва да бъде достатъчно защитено и топло. Такова място удобно място, те откриват във вашия дом – различни пукнатини, подпокривни пространства, тераси. Там царицата започва да строи своето гнездо.

През зимата тези насекоми няма да ви закачат особено. В студените дни обаче трябва да имате едно наум с тях, тъй като тогава те са доста по-агресивни. По-големите проблеми с тях започват през пролетта, когато царицата излиза от убежището си, за да търси храна. Осите се хранят с нектар, плодове и други насекоми. Изключително ги привличат храни и напитки, които съдържат захар. Това е причината, когато се храните навън често тези насекоми, да кръжат около храната ви.

Споменахме вече, че инсектите предмет на статията се хранят с други насекоми, като мухи, листни въшки, гъсеници. За храна използват и остатъци от храна, можете да ги срещнете в близост от боклук. Затова не оставяйте боклук в двора или на терасата си. Когато правите барбекю, почистете добре след това, защото жълто-черните жилещи гадини могат да бъдат привлечени от остатъците от него. Споменахме също, че тези летящи насекоми вземат активно участие в процеса на опрашване, ето защо цъфтящите растения в градината ви могат да бъдат истински магнит за тях.

Услугите на Саниста ВИП

Ние от Саниста ВИП сме професионалисти в областта на ДДД услугите. Познаваме добре поведението на жълто-черните жилещи насекоми и знаем как точно да се справим с тях. Нашите екипи ще изготвят индивидуален план за обработка и ще използват необходимите методи за окончателно прогонване на неприятните летящи насекоми. Всички наши служители притежават необходимите квалификация и опит за извършване на този тип дейност. Препаратите, с които си служим са одобрени от Министерството на здравеопазването и са безвредни за хората и домашните любимци.

Доверете ни се!

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги