две кацнали оси отблизо

Осите: видове, жизнен цикъл и борба с тези насекоми

Акценти в статията

Осите са едни от най-неприятните летящи насекоми, които кръжат около дома Ви. Неприязънта към тях идва от факта, че ужилването от оса е доста болезнено и нерядко води до алергична реакция. Ето защо навременното справяне с тези жилещи гадини, е от изключително значение, за да се избегнат неприятни последици. В тази статия се постарахме да споделим с Вас подробности относно видовете оси в България, тяхната анатомия, начин на живот и хранене. Ще откриете и полезни съвети за облекчаване на симптомите в случай, че станете жертва на ужилване. Ще дадем отговор на въпроса “Как да прогоним осите?” и какви са най-ефикасните методи за справяне с тези вредители.

Какви насекоми са осите?

Осата е насекомо с жълто-черна предупредителна окраска, разпределена под формата на райе и вталено в средата тяло.

За да си отговорим правилно на този въпрос, ще трябва да се запознаем отблизо с анатомичните особености на жълто-черното летящо насекомо. Започваме с окраската, която безспорно е първото нещо, което ще ни направи впечатление при евентуална среща. Основният герой в тази статия има жълто-черна предупредителна окраска, разпределена под формата на райе. Тялото е продълговато и вталено в средата. За да летят тези вредители разполагат с чифт крила. На главата си имат черни антенки. Когато не летят се придвижват с помощта на шестте си крака.

Често биват бъркани с пчелите, но макар да не липсва прилика по отношение на външния вид на двата вида насекоми, те имат доста съществени разлики, за които по-подробно ще стане дума нататък в текста. Що се отнася до храненето, осите се хранят с нектар, плодове, както и с други насекоми. Играят важна и полезна роля за растенията, тъй като благодарение на тях се извършва процесът опрашване. Сред ползите се нарежда и фактът, че тъй като се хранят с вредни насекоми, предпазват растенията от техните набези. Опасни са за хората главно заради ужилването, което предизвиква редица неприятни симптоми, като болка, подуване, зачервяване, а често и алергичен пристъп. Жилото на осата е остро, тънко и гладко. Забива се лесно в кожата. Единствено женските индивиди жилят.

Видове оси

Видове оси - Познати са над пет хиляди вида. На територията на България най-често ще срещнем т.нар. европейска или още германска оса.

В науката осата се подвизава с наименованието “Vespidae”. Познати са над пет хиляди вида. На територията на България най-често ще срещнем т.нар. европейска или още германска оса, но се срещат и обикновена, растителна, листна, плодова и хартиена. Най-общо според начина им на живот можем да ги разделим на единици и социални. Единиците водят самостоятелен начин на живот, социалните живеят на групи (касти). Всяка обособена група разполага с женски и мъжки индивиди, сред които има разделение спрямо функциите, които изпълняват.

Гнездо на оси - Цветът му обикновено е в сивата гама. Гнездата са разположени на закрити места, за да са възможно най-предпазени от неблагоприятни фактори.

Царицата, наричана още самка, има основна роля в създаването на потомство и изграждането на гнездото. Процесът започва с началото на пролетта. Тогава самката започва строежа на гнездото (осарник). Всяко се състои от пити, които от своя страна са изградени от килийки, разположени от едната страна на страна на всяка пита. Важно е да се отбележи, че питите на осите не са восъчни, като тези на пчелите, а са направени от дървесина, която е обработена до хартиена смес. Ето защо на допир осарникът прилича на картон. Цветът му обикновено е в сивата гама. Гнездата са разположени на закрити места, за да са възможно най-предпазени от неблагоприятни фактори.

След като завърши със строителните дейности царицата снася яйцата си. В началото сама се грижи за тях, като им набавя необходимата храна. Когато първите яйца се превърнат в работнички, те започват грижата за останалите личинки. През активния период едно гнездо разполага със стотици работнички, няколко царици и търтеи. В края на есента и с настъпването на зимата работничките и търтеите умират, живеят само бъдещите царици – оплодените самки. През зимата, за да оцелеят при неблагоприятните условия, те се крият на защитени места.

Пчели и оси: прилики и разлики

Любопитен факт е, че осите са прародители на пчелите. За това те толкова си приличат.

Разграничаването на пчелата от осата може да се окаже трудна задача, особено като се имат предвид дребните им размери. Любопитен факт е, че осите са прародители на пчелите. Сега приликата между тези насекоми вече не е толкова учудваща. За да сте по-наясно за различията между тези подобни едно на друго животинки, подготвихме списък с основните разлики:

  • Анатомични особености – и двете жилещи насекоми са жълто-черни на цвят, а цветовете им са подредени под формата на райета, основната разлика е в яркостта на окраската, при осите тя е доста по-изразена. Що се отнася до тялото, това на осата е по-продълговато и сравнително по-тънко, отколкото на пчелата. По отношение на жилото също има някои характерни особености, които трябва да се вземат под внимание. Жилото на осата е гладко, по този начин тя може лесно да го вади от жертвата по този начин да се правят многократни набези. Пчелата от своя страна има жило, което е покрито с власинки, ваденето му изключително трудно, затова една пчела жили само по веднъж.
  • Хранене – тук разликите също са доста. Първо, пчелите се хранят само с прашец. По природа те не са агресивни и не биха нападнали човек без да имат причина за това. Осите от своя страна, консумират нектар, плодове и други насекоми. Те са по-агресивни и нападателни по отношение на хората. Обичат сладко и често биват привлечени от напитки, съдържащи захар. Ето защо, когато се храните навън, е добре да бъдете нащрек. Втората съществена разлика е, че осите не произвеждат мед, за разлика от пчелите.
  • Начин на живот – пчелите живеят във восъчни пити, докато гнездата на осите са изградени от целулоза. Разлика има и по отношение на големината на “жилищата” им. Осарниците са значително по-просторни от пчелните обиталища и приютяват стотици оси. Разлики има и в поведението на двата вида насекоми. Осата майка прекарва зимата сама на сигурно място. Царицата на пчелите стои в кошера, докато останалите пчелички я обгрижват.

Осите консумират нектар, плодове и други насекоми. Те са по-агресивни и нападателни сравнени с пчелите

Оса и стършел: особености

Стършелите всъщност се причисляват към групата на социалните оси. На практика те са оси, чието тяло е с доста по-големи размери, главата им също е по-голяма в сравнение с тази на останалите видове.

Стършелите са оси, чието тяло е с доста по-големи размери, главата им също е по-голяма в сравнение с тази на останалите видове.

Начинът им на живот е сходен с този на осите. Гнездата си строят от дървесна целулоза. Голямата разлика между двете насекоми е в жиленето. Ухапването от стършел е по-опасно и придружено с повече болка и подуване. При жилене стършелът отделя токсично вещество. Хората, които имат алергични прояви, трябва да бъдат изключително внимателни. Ако почувстват неразположение, е да добре бързо да потърсят лекарска помощ, за да избегнат по-сериозни последици. В следващите редове на статията ще получите допълнителна информация за ухапването от оса, както и съвети за облекчаване на болката и подуването.

Ужилване от оса

Осите са активни през топлата част от година – пролет, лято и есен. Ето защо трябва да имате едно наум и да се пазите доколкото е възможно от набезите им. Но каквото и да направите, често се случва жълто-черното летящо насекомо да Ви ужили.

Осите са активни през топлата част от година. Ухапването от оса може да бъде доста опасно за хора, страдащи от алергии.

По-горе започнахме да говорим за неприятните последици от ухапването от оса или стършел, сега ще отделим малко повече внимание на това. Ще разгледаме симптомите и ще дадем и полезни съвети за справяне с ужилването. Ухапването от оса може да бъде доста опасно за хора, страдащи от алергии. Алергичната проява се дължи на токсични вещества, които се съдържат в отровата на жилещото насекомо. Всеки организъм реагира по различен начин. Има хора, които ще се разминат с болка, подуване, зачервяване, парене и сърбеж, при други обаче едно на вид безобидно ухапване, може да доведе до по-сериозна реакция, като изпадане в анафилактичен шок.

Първото, което трябва да се направи, е проверка дали жилото на насекомото е останало в кожата на ухапания. Ако то е там, трябва да се пристъпи към внимателното му изваждане. Имайте предвид, че отровата се съдържа в края на жилото. Ако не сте сигурни, че ще се справите, потърсете помощ от лекар. След като жилото е премахнато, засегнатото място трябва да се дезинфекцира, като се намаже със спирт или друг дезинфектант като кислородна вода, например. Тъй като подобни инциденти често се случват на полеви условия, в такъв случай изплакнете мястото с вода. Онези от Вас, които са наясно, че са предразположени към алергични реакции, да носят със себе си противоалергични препарати, които да приемат в случай, че станат жертва на ухапване от насекомо, когато са на сред природата. Добре е да знаете, че осите не пренасят болести по хората.

Полезни съвети за справяне с ужилването

Симптомите, които ще изпитате след ужилване, са доста неприятни и дори опасни в някои случаи. Ако почувствате задушаване, световъртеж, гадене, подуване на цялото тяло и езика, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това са симптоми на алергична реакция.

Ужилването от оса може да се прояви от леко подуване, зачервяване или сърбеж до силна алергична реакция.

Ако става дума за леко подуване на ужиленото място, зачервяване, парене или сърбеж, тогава можете да облекчите всичко това, като приложите локално някои от съветите, които ще Ви дадем тук. С цел да намалите отока, можете да поставите на мястото студен компрес с лед. Наложете възпаленото място с памук, напоен с оцет. Оцетът ще спомогне за неутрализиране на действието на отровата на осата, тъй тя има алкален химичен състав, а оцетът е с киселинен. Сода бикарбонат от кухненския шкаф също ще помогне. Разбъркайте каша от сода и вода и намажете пострадалото място. Нека компресът да подейства известно време върху кожата, след това изплакнете. Прочете подробнатата ни статия, съдържаща повече информация по темата: “Ухапване от оса: съвети за справяне”.

Борба с осите

Борбата с осите не е проста задача, тъй като те са доста агресивни насекоми, а ухапването от рояк, е изключително опасно за здравето и живота. За да се избавите от тези насекоми в двора и дома си, нашият съвет е да потърсите професионална помощ.

Ефективното справяне с проблема за прогонване на осите, включва унищожаване на гнездото, което обитава осата майка.

Ефективното справяне с проблема включва унищожаване на гнездото, което обитава осата майка. Това се извършва много рано сутринта, тъй като тогава всички членове на колонията, са в него. На пазара ще срещнете различни препарати за пръскане против оси, ако решите да предприемете самостоятелни действия, трябва да бъдете изключително внимателни и добре защитени от набезите им. Задължително облечете предпазен костюм. За да си спестите неприятните последици, свържете се с нас. Ние ще се погрижим да Ви избавим ефективно от жилещите вредители.

Професионални услуги от Саниста ВИП

Саниста ВИП е фирма с дългогодишен опит в предлагането на качествени ДДД услуги. Разполагаме с екипи от обучени професионалисти, които ще освободят дома Ви от нежеланите гости в лицето на вредителите. При нас ще откриете решение на проблема с нашествието на оси и помощ за премахването им. Освен че служителите ни имат опит в справянето с този проблем, работим с изключително качествени препарати на водещи производители. Преминали са през одобрението на Министерството на здравеопазването и са безвредни за здравето на хората. Не се колебайте да ни потърсите, а ние ще решим проблема бързо и качествено!

Саниста ВИП е фирма с дългогодишен опит в предлагането на качествени ДДД услуги.

Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги