дървеница върху човек отблизо

Дървениците: видове, разпространение и борба

Акценти в статията

Креватната дървеница (Cimex lectularius) е вид кръвосмучещо насекомо от семейство Паразитни дървеници

Цитат от Уикипедия

Дървениците са изключително неприятни насекоми, които нарушават комфорта у дома и пречат на спокойния сън. Ако живеете в голям блок или студентско общежитие, то вероятно сте се сблъсквали с тези миниатюрни неприятели. Тогава също сте наясно колко упорити насекоми са те, колко бързо се размножават и колко продължителна е борбата с тях. Сред най-неприятните последици от дейността им във вашето жилище определено са ухапванията. При правилна професионална обработка обаче можете да се отървете от тях. В статията ще научите подробности относно различните видове, тяхното разпространение и начините за справяне. Ще получите и полезни съвети за облекчаване на сърбежа и раздразнението, предизвикани от ухапванията им.

Какво представляват дървениците?

Дървеници - дребни пълзящи насекоми с плоско тяло в червено-кафяв цвят в зависимост от възрастта, вида и пола им.

Дървениците са дребни пълзящи насекоми с плоско тяло в червено-кафяв цвят в зависимост от възрастта, вида и пола им. Имат шест крачета, антенки на главата и очи. Тялото им е плоско. Хранят се чрез смучене на кръв. Науката познава близо 100 вида от тях. Наименованията им се формират най-често според предпочитания гостоприемник, от който насекомото се храни. Най-разпространената – креватна дървеница, се нарича така заради мястото, което обитава. Обикновената (креватна) и тропическата са онези два вида пълзящи неприятели, които нападат и хапят човека.

Пределната дължина, до която достига една възрастна от вида е от порядъка на 4-6 мм. Този тип насекоми предпочитат температури по-високи от 24 ˚C, като за оптимална се смята такава в диапазона от 24 до 28 ˚C. Хранят се най-активно през нощта. Крият се в дупки и цепнатини. Можете да ги откриете най-често в гънките от долната страна матрака. Те са бързи, умеят да се катерят, ето защо нерядко ще ги пълзят по стената до леглото. Изключително издръжливи насекоми са. Могат да гладуват дълго време, а освен това трудно се поддават на пръскане с отрови и химически препарати. За ефективна борба с тях е най-добре да потърсите професионална помощ.

Видове дървеници

Видове дървеници. Има над 100 вида, но всички нападат човека. Хората най-често се нападат от Креватната дървеница и от Тропическите дървеници.

Както споменахме в света се срещат десетки видове дървеници. Не всички от тях обаче нападат човека. Най-честият обитател на домовете ни от този тип насекоми е т. нар. креватна дървеница. Друг вид, които паразитират върху човека, са тропическите. Срещат се и други сред тях, които смучат кръв предимно от животни, но ако са твърде гладни, могат да нападнат и човека. Такива са дървениците по различни видове птици – гълъби, лястовици, кокошки, както и по прилепите.

Креватна дървеница

Нарича се още обикновена и постелна. Тя е най-разпространената в нашите географски ширини. Когато не се храни, можете да я откриете в малки процепи и дупки. Не обича влагата, движи се само по сухи и грапави повърхности. Обикновено движенията ѝ са хаотични. Размерите на възрастна креватна дървеница достигат най-много до 8 мм. Размножават се изключително бързо. Една женска снася около 5 яйца на ден. Най-често яйца ще намерите в гънките от долната страна на матрака, в малки тъмни и защитени процепи на тапети, под рамки на снимки и картини. Яйцето преминава през 5 стадия на развитие. През всички тях малкото насекомо смуче активно кръв. Цикълът на развитие обикновено има продължителност от 5 до 8 седмици.

Креватните излъчват специфичен аромат, която се усеща само от много близко разстояние. Излизат и се хранят предимно на тъмно. Когато е гладно, насекомото се измъква от убежището си и през светлите часове на денонощието. За да разсеем всякакви пристъпи на паника, трябва да отбележим, че тези гадинки не са преносители на заболявания. Ухапванията им обаче предизвикват зачервяване, сърбеж, а в някои случаи и алергични реакции.

Ако разгледаме отблизо една креватна дървеница с лупа ще забележим следните особености в устройството ѝ:

 • Има плоска форма.
 • Разделена е на глава и тяло.
 • Разполага с шест крака.
 • На главата има стърчащи антенки.
 • Насекомото притежава дълга челюст, с която смуче кръв.
 • Цветът на креватната варира в различни нюанси на кафявия цвят.

Тропическа дървеница

Тропическата дървеница се храни, смучейки човешка кръв. Тя обаче не се среща в България. Както следва от името ѝ нейното местообитание са тропиците. Тези насекоми обаче лесно се пренасят с багажа, ако се настанят в дрехи или други предмети. Tропическата трудно ще се размножи и ще направи своя популация на нашата територия. Затова сериозните притеснения по този въпрос са излишни. Все пак, ако след почивка от някоя екзотична страна, забележите нетипични насекоми, не се колебайте да потърсите професионален съвет, за да избегнете всякакви неприятни последици.

Как да разпознаем, че домът ни е обитаван от дървеници?

Дървеницата напада нощно време. Нейното ухапване е безболезнено и често може да се сбъка с ухапване от бълха, комар или друго кръвосмучещо насекомо.

Трудно е да кажем, че със сигурност сме нападнати от дървеници, поради естеството на техния начин на живот. Този вид пълзящи гадини не обичат дневната светлина. Излизат от скривалищата си нощем. Ухапването им е безболезнено и често може да бъде сбъркано с такова, извършено от бълха, комар или друго смучещо кръв насекомо. Има обаче улики, по които ще разберете, че става дума именно за кафеникавите неприятели. Ето няколко признака, за които да следите:

 • Ухапвания – най-често ще откриете нови такива сутрин. Ухапванията са в права линия или се наблюдават под формата струпвания.
 • Когато растат, дървениците сменят обвивката си, ето защо не е изключено да откриете малки твърди черупки.
 • Малки точици кръв и дребни тъмни петънца по спалното бельо и матрака – засъхналите точици са ясен индикатор.
 • Яйца – представляват малки бели топченца, които ще намерите в различни защитени пукнати в дома си.
 • Ако през нощта видите дребно кафеникаво плоско насекомо, пълзящо по стената до леглото ви, то няма съмнение, че това е именно дървеница.

Ако смятате, че в дома ви има нашествие от такива насекоми, първата крачка към успешно справяне с тях е намирането на гнездата. С други думи, това са местата, където се крият в часовете, когато не се хранят.

Ухапване от дървеница

Ухапване от дървеници - самото ухапване от насекомото е безболезнено. Когато хапе то отделя обезболяващи вещества, които действат като упойка.

Ухапването е безболезнено. Когато хапе насекомото отделя обезболяващи вещества, които действат като упойка. Така жертвата не усеща почти нищо. Дървениците не са разпространители на заболявания при човека. Ухапването им изглежда различно при различните хора и тяхната чувствителност, и предразположение към алергични реакции и раздразнения. Най-общо ухапванията представляват малки пъпчици или червеникави петна. Характерно е, че те в повечето случаи не са единични, а представляват група от няколко и образуват различни форми. Обикновено сърбежът, който следва, е доста силен, което ни подтиква към чесане. Това обаче може да доведе до инфектиране на ухапаното място, затова избягвайте да го правите. Симптомите протичат индивидуално, при някои хора дори липсва сърбеж, други обаче са склонни към развитие на алергична реакция. Острата алергична проява може да включва подуване, задушаване, гадене и други. В този случай незабавно потърсете лекарска помощ.

Съвети за лекуване

При ухапване от дървеници в домашни условия може да сложите лед на ухапаното място. Ледът помага за разнасяне на подутината и действа успокояващо на сърбежа.

Ако не проявявате алергии, има различни начини да облекчите неприятните симптоми. В домашни условия най-лесното, което можете да направите, е да сложите лед на ухапаното място. Ледът помага за разнасяне на подутината и действа успокояващо на сърбежа. В аптеките ще откриете редица кремове и лосиони против сърбеж, които също биха били от полза. Отварата от мента, с която да намажете подутината, също ще спомогне за облекчаване на неприятното усещане. Друг вариант е третирате ухапаното място с оцет. Лимоновият сок е друг ефективен природен лек при сърбеж и раздразнение.

Убиване на дървеници

ДДД защита от дървеници, може да извършите и сами, но поради спецификата на тези насекоми, Саниста ВИП СС препоръчва да потърсите специалисти в изпълнението на ДДД мероприятия.

Тези пълзящи неприятели се разпространяват и размножават изключително бързо. Могат да бъдат пренесени по много и различни начин – при преместване на мебели, багаж, чрез дрехите и т.н. Веднъж, попаднали в сградата, в която живеете, те започват да се движат. Друга особеност при борбата с тези насекоми, че те имат способността да издържат без да се хранят в продължение на почти цяла година. Може да смятате, че окончателно сте ги унищожили, а те кротко да чакат температурите да се повишат и отново да атакуват дома ви.

На пазара ще откриете редица препарати за пръскане. Купувайте средства за дезинсекция само от проверени и лицензирани търговски обекти, които спазват всички законови разпоредби за продажба на подобен вид отровни вещества. Ако сте достатъчно сигурни, че ще се справите успешно, можете да обезпаразитите помещенията в жилищната сграда, в която живеете сами. В противен случай ви съветваме да потърсите помощ от специализирана в ДДД услугите фирма, каквато е Саниста ВИП. След като сте се преборили успешно с тези хапещи пълзящи насекоми, е добре да изперете дрехите, спалното бельо на висока температура. Не забравяйте да следите за повторна поява на пълзящите насекоми.

Професионални услуги от Саниста

Саниста ВИП е сред водещите фирми, предлагащи професионална дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Извършваме професионални обработки в жилищни и промишлени сгради и др.

Саниста ВИП е сред водещите фирми, предлагащи професионална дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Извършваме професионални обработки в жилищни и промишлени сгради, както и в болнични заведения, училища и детски градини. Ако срещате проблем, не се колебайте да се свържете с нас. Можете да видите всички начини, по които да го направите в секцията „Контакти“ на нашия сайт. Гарантираме високо качество. Всеки служител на Саниста ВИП е преминал през специализирано обучение и притежава всички необходими разрешителни за извършване на тази дейност.

Препаратите, с които си служим, са с доказано качество и действие. Разработени са в световноизвестни лаборатории. Не вредят на здравето на хората и домашните любимци. Най-важното в нашата дейност е клиентите ни да получат най-доброто решение на своя проблем. Цените, на които предлагаме услугите си, са изцяло съобразени с вашите възможности. Предлагаме безплатен оглед и преценка от наш специалист, който ще прецени какви мерки трябва да се вземат и как да се процедира. Доверете се на нашия дългогодишен опит в борбата с вредителите!

Саниста ВИП - Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация - ДДД услуги

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги