Пръскане против бълхиБълха под лупа

От какво бягат бълхите и как да ги прогоним

Акценти в статията

Вероятно няма човек, който да не е усещал неприятното ухапване от малките черни вредители някъде по тялото си, което да е последвано от зачервяване и силен сърбеж. А ако имате домашен любимец, вероятно при всяко почесване проверявате дали има бълхи, особено през летния сезон след честите разходки. Тези миниатюрни вредители са много устойчиви на всякакви условия и прогонването им може да бъде трудна задача, която изисква време и постоянство.

Останете с нас до края на статията, за да разберете повече за това, какво представляват бълхите, от какво бягат и как да се отървете от тях по възможно най-ефикасния начин!

Снимка на бълха отблизо

Какво представляват бълхите

Бълхите са един от най-често срещаните вредители, които причиняват неприятни ухапвания на своя гостоприемник, с чиято кръв се хранят. Насекомите разполагат с дълги крака, които им помагат да скачат много бързо и на разстояние, което е около 150 пъти по-голямо от дължината им! Поради тази причина те са толкова трудни за хващане.

Тялото им е изключително здраво и издръжливо, което помага на бълхите да оцелеят при огромен натиск. Техните яйца могат да бъдат изключително устойчиви на всякакви условия, което превръща унищожаването им в много трудна задача.

Най-често насекомите и яйцата им се пренасят в дома чрез домашните любимци, в чиято козина те здраво се закрепят. Впоследствие бълхите могат да се загнездят във всяка една част от интериора – килим, диван, мебели, докато не се излюпят. Кръвосмучещите насекоми са по-активни през топлата част от годината, но могат да виреят в жилището ви и през зимата, тъй като температурата е благоприятна за тяхното развитие.

Видове бълхи

Съществуват над 2000 вида бълхи, но тези, които се срещат у нас, са човешка, котешка и кучешка, в зависимост от гостоприемника си. Те се различават помежду си спрямо своя външен вид и размер.

Котка се чеше заради бълхи

 • Котешка бълха
  Тя е един от най-разпространените вредители в световен мащаб, като представлява малко червено-черно насекомо, странично сплескано и изключително трудно за улавяне и намиране. Въпреки че предпочитат котките, те могат да паразитират и върху кучета и хора, като е възможно да предизвикат алергичен дерматит, а при много голяма концентрация върху по-малко животно – дехидратация. Характерно за котешката бълха е, че прекарва по-голяма част от живота си извън гостоприемника, поради което е важно да се грижите добре и за средата около него – редовно пускане на прахосмукачка и пране на висока температура може да помогне в борбата срещу вредителя.
 • Кучешка бълха
  Кучешката бълха прилича на котешката, но имат по-заоблена глава. Вредителите са изключително устойчиви, като могат да не се хранят с месеци. Женската кучешка бълха може да снесе до 4000 яйца наведнъж! Насекомите предизвикват голям дискомфорт на бозайниците, върху които паразитират, като могат да предизвикат алергии, инфекции, обриви и дори анемия.
 • Човешка бълха
  Човешката бълха произхожда от Южна Америка, но е разпространена повсеместно по целия свят. Тя е по-голяма по размер, което я прави и по-лесно забележима. Освен от домашни любимци, човешките бълхи се пренасят и от диви животни. Активният им сезон е през лятото. Те са опасни за здравето, защото могат да пренасят до 200 различни и опасни микроорганизми!

Куче се чеше заради бълхи

Какви вреди предизвикват бълхите

Основните вреди, които насекомите предизвикват, са неприятните усещания на сърбеж и дискомфорт у гостоприемника. Освен че са невероятно неприятни и досадни, ухапването от бълхи крие множество рискове за организма, върху който паразитират. Те са основната причина за поява на кожни заболявания при кучета и котки. Само няколко ухапвания са достатъчни, за да предизвикат алергичен дерматит у вашия домашен любимец, който да ги кара постоянно да се чешат до кръв.

А раздразнената кожа е перфектна среда за развитие на още опасни микроорганизми, които могат допълнително да влошат тяхното състояние и да предизвикат по-сериозни заболявания. При поглъщане на бълхата от животното, то може да развие тения, която лесно да бъде предадена и на вас. Затова е от изключително значение редовното външно и вътрешно обезпаразитяване на домашните любимци.

Други болести, които ухапването от бълхи може да предизвика, са котешки СПИН, миши тиф, вирусен хепатит, бактериоза, както и множество кожни заболявания и инфекции. Съществуват случаи на насекоми, които чрез ухапване са пренесли чума, тиф и антракс на човека!

Те често пребивават и върху плъхове, които са едни от най-опасните за здравето преносители на инфекции и вредни микроорганизми. Затова правилното пръскане срещу бълхи е от изключително значение не само за осигуряването на комфорта на вас и на вашия домашен любимец, но и за прякото опазване на здравето ви!

Останете с нас, за да разберете как да се отървете от бълхите, от какво бягат и от какво умират!

От какво бягат и от какво умират бълхите

Бълха върху бял плат

Въпреки че бълхите са упорити и устойчиви на почти всякакви външни условия, съществуват начини за справяне с опасните насекоми. Съществуват различни фактори, които могат да ви помогнат с нелеката задача да прогоните и убиете бълхите.

 • Студ – Яйцата и бълхите стават неактивни и умират при температура между -10°C и -15°C, което все пак е трудна и почти невъзможна задача за изпълнение;
 • Вода – След като няма как да осигурите толкова ниска температура в жилището си, е добре да знаете, че водата също убива вредителите, когато те са напълно потопени в нея. По този начин те се задавят, не могат да дишат и умират. Затова е препоръчително редовно да къпете своя домашен любимец и да перете килими, завеси и мека мебел, доколкото е възможно;
 • Температура – Това е друг фактор, който влияе неблагоприятно върху бълхите. Използването на пароструйка и парочистачка може да убие вредителите, независимо в кой стадий от развитието си се намират. Всяка температура над 45°C е смъртоносна за тях;
 • Пряка слънчева светлина – Въпреки че тя няма да да убие бълхите, ще създаде лоша среда за тяхното развитие и размножаване, тъй като насекомите предпочитат тъмни и влажни места.

Как да се отървем от бълхите

Ако сте се чудили как да се отървете от бълхите вкъщи, ние, от Sanista VIP, ще ви запознаем с няколко начина за това! Невъзможно е да унищожите собственоръчно всяка една бълха, тъй като те снасят повече от 500 яйца и няма как да убиете всяко едно насекомо. Само 5% от бълхите са забележими и живеят в околната среда, а всички останали са в по-начален стадий на развитие и още не са се излюпили.

Те се крият в много неудобни за третиране места – меката мебел, завесите, дупки по стената и пода, килими и т.н. Поради тази причина не е достатъчно само да убиете насекомите, които виждате. Важно е да обработвате и средата. Най-подходящото време за целта е в активния им период между април и октомври. Освен професионалното третиране, съществуват и домашни методи за прогонването на бълхите, с които сега ще ви запознаем!

Дезинсекция - бълхи

Домашни методи за прогонване и отблъскване на бълхи

Чрез домашни методи е възможно да повлияете негативно на развитието и размножаването на бълхите. Тъй като насекомите са вредител още от времето, когато химичните препарати не са съществували, на човечеството му се е налагало да се справя с тях по естествен начин. Едни от най-ефикасните домашни методи за естествено прогонване и отблъскване на бълхи са следните:

 • Чесън – Миризмата на чесън отблъсква насекомите, особено когато е съчетана с някакво етерично масло (например лавандулово). Растението е естествен антибиотик и притежава противомикробни и антисептични свойства, които допълнително помагат за прогонването на бълхите;
 • Сол – Смята се, че солта силно отблъсква насекомите, когато те не са много на брой. Обикновено се посипва по килима, мебелите или други засегнати места;
 • Ябълков оцет – Ако обработите козината на вашия домашен любимец с ябълков оцет, е възможно да прогоните бълхите от него по естествен начин;
 • Евкалиптово масло – То също е подходящо за локална употреба върху домашния любимец, като силната му миризма може успешно да прогони колония от бълхи.

Препарати за убиване на бълхи

Въпреки ефективността на домашните методи за справяне с бълхите, тяхното действие е по-краткотрайно и след изветрянето на ароматите, насекомите ще нападнат отново. Това налага употребата на по-сериозни средства за дезинсекция. Ако имате домашния любимец, обезпаразитявайте го редовно! Това обаче няма да бъде достатъчно, защото вече знаете, че огромна част от насекомите всъщност не се намират в неговата козина, а още не са се излюпили, и се налага да обработвате внимателно и средата.

Снимка на Гребен с козина и бълхи

Съществуват множество различни видове препарати за убиване на бълхи, но те трябва да бъдат използвани внимателно, тъй като някои са отровни и вредни за дихателната система. Освен това трябва да напръскате изключително старателно и да не пропускате място, на което е възможно да има яйца и ларви на вредителя, защото след като те се излюпят, проблемът отново ще бъде налице. И въпреки че е ефективен и достъпен вариант, препоръчително е да доверите защитата на дома си на професионалисти, за да бъде резултатът гарантиран и сигурен.

Професионално пръскане срещу бълхи от Sanista VIP

Ние, от Sanista VIP, сме насреща, за да ви предложим професионална помощ при борбата с упорити и опасни вредители, каквито са бълхите! Нашият опитен екип от професионалисти разполага с над 20-годишен опит в сферата на дезинфекцията, дезинсекцията и дератизацията и е преминал през специални обучения за целта, организирани от РЗИ.

Стараем се непрестанно да усъвършенстваме технологиите, които използваме, за да бъдат те възможно най-ефективни и по най-бързия начин да възвърнат комфорта и безопасността във вашия дом.

Препаратите, които използваме, са напълно безвредни за вас и вашите домашни любимци, като действат само на вредителите. На тези висококачествени услуги сме се постарали да отговарят и конкурентни цени. Инвестициите в третиране срещу вредители са напълно оправдани в дългосрочен план, защото ефективността в професионалното напръскване срещу упорити насекоми като бълхите е гарантирана! Убедете се сами още сега, като се свържете с нас и ни позволите да ви помогнем с унищожаването им!

Заключение:

Бълхите са изключително устойчиви вредители, които могат да влошат качеството на живот както на вас, така и на вашия домашен любимец. Поради тази причина е добре да се погрижите навреме за тяхното унищожаване, като заложите на професионална помощ, за да бъдете сигурни в резултата и да се върнете обратно към нормалното си ежедневие.

Надяваме се, че статията ви е била полезна и вече сте наясно с това колко опасен може да бъде този миниатюрен вредител. Защитете себе си, домашния си любимец и своя дом от бълхи още сега, като заложите на професионални услуги за дезинсекция, които ние, от Sanista VIP, предлагаме!

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги