Пръскане против бълхиБълха под лупа

От какво бягат бълхите и как да ги прогоним

Вероятно няма човек, който да не е усещал неприятното ухапване от малките черни вредители някъде по тялото си, което да е последвано от зачервяване и силен сърбеж. А ако имате домашен любимец, вероятно при всяко почесване проверявате дали има бълхи, особено през летния сезон след честите разходки. Тези миниатюрни вредители са много устойчиви на всякакви условия и прогонването им може да бъде трудна задача, която изисква време и постоянство.

Останете с нас до края на статията, за да разберете повече за това, какво представляват бълхите, от какво бягат и как да се отървете от тях по възможно най-ефикасния начин!

Снимка на бълха отблизо

Какво представляват бълхите

Бълхите са един от най-често срещаните вредители, които причиняват неприятни ухапвания на своя гостоприемник, с чиято кръв се хранят. Насекомите разполагат с дълги крака, които им помагат да скачат много бързо и на разстояние, което е около 150 пъти по-голямо от дължината им! Поради тази причина те са толкова трудни за хващане.

Тялото им е изключително здраво и издръжливо, което помага на бълхите да оцелеят при огромен натиск. Техните яйца могат да бъдат изключително устойчиви на всякакви условия, което превръща унищожаването им в много трудна задача.

Най-често насекомите и яйцата им се пренасят в дома чрез домашните любимци, в чиято козина те здраво се закрепят. Впоследствие бълхите могат да се загнездят във всяка една част от интериора – килим, диван, мебели, докато не се излюпят. Кръвосмучещите насекоми са по-активни през топлата част от годината, но могат да виреят в жилището ви и през зимата, тъй като температурата е благоприятна за тяхното развитие.

Видове бълхи

Съществуват над 2000 вида бълхи, но тези, които се срещат у нас, са човешка, котешка и кучешка, в зависимост от гостоприемника си. Те се различават помежду си спрямо своя външен вид и размер.

Котка се чеше заради бълхи

 • Котешка бълха
  Тя е един от най-разпространените вредители в световен мащаб, като представлява малко червено-черно насекомо, странично сплескано и изключително трудно за улавяне и намиране. Въпреки че предпочитат котките, те могат да паразитират и върху кучета и хора, като е възможно да предизвикат алергичен дерматит, а при много голяма концентрация върху по-малко животно – дехидратация. Характерно за котешката бълха е, че прекарва по-голяма част от живота си извън гостоприемника, поради което е важно да се грижите добре и за средата около него – редовно пускане на прахосмукачка и пране на висока температура може да помогне в борбата срещу вредителя.
 • Кучешка бълха
  Кучешката бълха прилича на котешката, но имат по-заоблена глава. Вредителите са изключително устойчиви, като могат да не се хранят с месеци. Женската кучешка бълха може да снесе до 4000 яйца наведнъж! Насекомите предизвикват голям дискомфорт на бозайниците, върху които паразитират, като могат да предизвикат алергии, инфекции, обриви и дори анемия.
 • Човешка бълха
  Човешката бълха произхожда от Южна Америка, но е разпространена повсеместно по целия свят. Тя е по-голяма по размер, което я прави и по-лесно забележима. Освен от домашни любимци, човешките бълхи се пренасят и от диви животни. Активният им сезон е през лятото. Те са опасни за здравето, защото могат да пренасят до 200 различни и опасни микроорганизми!

Куче се чеше заради бълхи

Какви вреди предизвикват бълхите

Основните вреди, които насекомите предизвикват, са неприятните усещания на сърбеж и дискомфорт у гостоприемника. Освен че са невероятно неприятни и досадни, ухапването от бълхи крие множество рискове за организма, върху който паразитират. Те са основната причина за поява на кожни заболявания при кучета и котки. Само няколко ухапвания са достатъчни, за да предизвикат алергичен дерматит у вашия домашен любимец, който да ги кара постоянно да се чешат до кръв.

А раздразнената кожа е перфектна среда за развитие на още опасни микроорганизми, които могат допълнително да влошат тяхното състояние и да предизвикат по-сериозни заболявания. При поглъщане на бълхата от животното, то може да развие тения, която лесно да бъде предадена и на вас. Затова е от изключително значение редовното външно и вътрешно обезпаразитяване на домашните любимци.

Други болести, които ухапването от бълхи може да предизвика, са котешки СПИН, миши тиф, вирусен хепатит, бактериоза, както и множество кожни заболявания и инфекции. Съществуват случаи на насекоми, които чрез ухапване са пренесли чума, тиф и антракс на човека!

Те често пребивават и върху плъхове, които са едни от най-опасните за здравето преносители на инфекции и вредни микроорганизми. Затова правилното пръскане срещу бълхи е от изключително значение не само за осигуряването на комфорта на вас и на вашия домашен любимец, но и за прякото опазване на здравето ви!

Останете с нас, за да разберете как да се отървете от бълхите, от какво бягат и от какво умират!

От какво бягат и от какво умират бълхите

Бълха върху бял плат

Въпреки че бълхите са упорити и устойчиви на почти всякакви външни условия, съществуват начини за справяне с опасните насекоми. Съществуват различни фактори, които могат да ви помогнат с нелеката задача да прогоните и убиете бълхите.

 • Студ – Яйцата и бълхите стават неактивни и умират при температура между -10°C и -15°C, което все пак е трудна и почти невъзможна задача за изпълнение;
 • Вода – След като няма как да осигурите толкова ниска температура в жилището си, е добре да знаете, че водата също убива вредителите, когато те са напълно потопени в нея. По този начин те се задавят, не могат да дишат и умират. Затова е препоръчително редовно да къпете своя домашен любимец и да перете килими, завеси и мека мебел, доколкото е възможно;
 • Температура – Това е друг фактор, който влияе неблагоприятно върху бълхите. Използването на пароструйка и парочистачка може да убие вредителите, независимо в кой стадий от развитието си се намират. Всяка температура над 45°C е смъртоносна за тях;
 • Пряка слънчева светлина – Въпреки че тя няма да да убие бълхите, ще създаде лоша среда за тяхното развитие и размножаване, тъй като насекомите предпочитат тъмни и влажни места.

Как да се отървем от бълхите

Ако сте се чудили как да се отървете от бълхите вкъщи, ние, от Sanista VIP, ще ви запознаем с няколко начина за това! Невъзможно е да унищожите собственоръчно всяка една бълха, тъй като те снасят повече от 500 яйца и няма как да убиете всяко едно насекомо. Само 5% от бълхите са забележими и живеят в околната среда, а всички останали са в по-начален стадий на развитие и още не са се излюпили.

Те се крият в много неудобни за третиране места – меката мебел, завесите, дупки по стената и пода, килими и т.н. Поради тази причина не е достатъчно само да убиете насекомите, които виждате. Важно е да обработвате и средата. Най-подходящото време за целта е в активния им период между април и октомври. Освен професионалното третиране, съществуват и домашни методи за прогонването на бълхите, с които сега ще ви запознаем!

Дезинсекция - бълхи

Домашни методи за прогонване и отблъскване на бълхи

Чрез домашни методи е възможно да повлияете негативно на развитието и размножаването на бълхите. Тъй като насекомите са вредител още от времето, когато химичните препарати не са съществували, на човечеството му се е налагало да се справя с тях по естествен начин. Едни от най-ефикасните домашни методи за естествено прогонване и отблъскване на бълхи са следните:

 • Чесън – Миризмата на чесън отблъсква насекомите, особено когато е съчетана с някакво етерично масло (например лавандулово). Растението е естествен антибиотик и притежава противомикробни и антисептични свойства, които допълнително помагат за прогонването на бълхите;
 • Сол – Смята се, че солта силно отблъсква насекомите, когато те не са много на брой. Обикновено се посипва по килима, мебелите или други засегнати места;
 • Ябълков оцет – Ако обработите козината на вашия домашен любимец с ябълков оцет, е възможно да прогоните бълхите от него по естествен начин;
 • Евкалиптово масло – То също е подходящо за локална употреба върху домашния любимец, като силната му миризма може успешно да прогони колония от бълхи.

Препарати за убиване на бълхи

Въпреки ефективността на домашните методи за справяне с бълхите, тяхното действие е по-краткотрайно и след изветрянето на ароматите, насекомите ще нападнат отново. Това налага употребата на по-сериозни средства за дезинсекция. Ако имате домашния любимец, обезпаразитявайте го редовно! Това обаче няма да бъде достатъчно, защото вече знаете, че огромна част от насекомите всъщност не се намират в неговата козина, а още не са се излюпили, и се налага да обработвате внимателно и средата.

Снимка на Гребен с козина и бълхи

Съществуват множество различни видове препарати за убиване на бълхи, но те трябва да бъдат използвани внимателно, тъй като някои са отровни и вредни за дихателната система. Освен това трябва да напръскате изключително старателно и да не пропускате място, на което е възможно да има яйца и ларви на вредителя, защото след като те се излюпят, проблемът отново ще бъде налице. И въпреки че е ефективен и достъпен вариант, препоръчително е да доверите защитата на дома си на професионалисти, за да бъде резултатът гарантиран и сигурен.

Професионално пръскане срещу бълхи от Sanista VIP

Ние, от Sanista VIP, сме насреща, за да ви предложим професионална помощ при борбата с упорити и опасни вредители, каквито са бълхите! Нашият опитен екип от професионалисти разполага с над 20-годишен опит в сферата на дезинфекцията, дезинсекцията и дератизацията и е преминал през специални обучения за целта, организирани от РЗИ.

Стараем се непрестанно да усъвършенстваме технологиите, които използваме, за да бъдат те възможно най-ефективни и по най-бързия начин да възвърнат комфорта и безопасността във вашия дом.

Препаратите, които използваме, са напълно безвредни за вас и вашите домашни любимци, като действат само на вредителите. На тези висококачествени услуги сме се постарали да отговарят и конкурентни цени. Инвестициите в третиране срещу вредители са напълно оправдани в дългосрочен план, защото ефективността в професионалното напръскване срещу упорити насекоми като бълхите е гарантирана! Убедете се сами още сега, като се свържете с нас и ни позволите да ви помогнем с унищожаването им!

Заключение:

Бълхите са изключително устойчиви вредители, които могат да влошат качеството на живот както на вас, така и на вашия домашен любимец. Поради тази причина е добре да се погрижите навреме за тяхното унищожаване, като заложите на професионална помощ, за да бъдете сигурни в резултата и да се върнете обратно към нормалното си ежедневие.

Надяваме се, че статията ви е била полезна и вече сте наясно с това колко опасен може да бъде този миниатюрен вредител. Защитете себе си, домашния си любимец и своя дом от бълхи още сега, като заложите на професионални услуги за дезинсекция, които ние, от Sanista VIP, предлагаме!

Оставете своя отговор

Your email address will not be published.

*

Обадете ни се!