Ухапване от кърлеж - близък план.

Ухапване от кърлеж: всичко, което трябва да знаем

Акценти в статията

Кърлежите са естествени обитатели на любимите ни тревни площи. Можем да ги открием в парка, в гората, пред блока или в двора. Най-неприятната последица от съприкосновението с тези насекомо определено е ухапването, което може да бъде и доста опасно за здравето, именно то е причина за опасното заболяване лаймска болест, както и редица други заболявания. Тези малки неприятели могат да дойдат в дома ви чрез домашния ви любимец или полепени по дрехите ви. За да се предпазят от тях, хората често прибягват до пръскане срещу кърлежи. В следващите редове на статията ще поговорим подробно за ухапването от кърлеж:

  • симптомите, по които да го познаете;
  • опасностите, които крие;
  • какво да направите, ако вие или ваш близък бъде ухапан.

Как изглежда кърлежът?

кърлеж - детайлна снимка на пълзящото насекомо - фирма за ДДД услуги Саниста

пълзящо насекомо кърлеж

Ухапването от кърлеж е безболезнено, затова е доста трудно да разберем дали става дума именно за това насекомо. За да сме сигурни, че става дума именно за кърлеж, е добре да можем да го разпознаваме сред останалите пълзящи насекоми. Той е дребно безкрило насекомо. Хранят се, смучейки кръв от хора и животни. Те са вид паякообразни, спадащи към подклас Акари. Приличат на паяци, а размерите им са миниатюрни, достигат само до няколко милиметра. Най-активни са през топлите месеци от годината.

Тези пълзящи насекоми имат осем крачета, а тялото се разделя на труп и хоботче. Цялото е покрито с хитинова обвивка. Що се отнася до цвета, той варира в различни нюанси на кафявото, понякога достига до тъмно кафяво и дори черно. Колкото повече кръв поглъщат, толкова по-голямо става тялото им. Има различни видове от тях, като всеки има своите анатомични особености. Формата на тялото може да бъде правоъгълна, квадратна или шестоъгълна. Любопитно е, че някои от тях имат очи, а други не.

Развитие на кърлежа

Развитието на тези паякообразни подобно на много насекоми е чрез процес на метаморфоза. Както е типично за този процес на развитие и те преминават през стадии – яйце, ларва и нимфа, за да се превърнат накрая във възрастното насекомо, което обикновено създава на хората големи главоболия. Когато гадинката огладнее, забива хоботчето си в кожата на своята жертва. Челюстите са тези, които пробиват кожата, а с помощта на специални приспособления в хоботчето, те смучат кръв. Характерно е, че докато се хранят, те се закрепват за тялото на гостоприемника си, при това го правят доста стабилно. За целта си имат специално лепило – лепкава слуз. Кърлежът е прикрепен за тялото на човека или животното, докато се храни, след това се отлепва и пада.

Дотук се опитахме да ви разкажем как да познаете това мъничко, но доста опасно насекомо. Ако любопитството ви още не е удовлетворено напълно и имате желание да научите още, имаме точния текст за тази цел в блога си. Виж статията “Кърлежи – видове кърлежи и препарати за обработка против кърлежи”, след нея определено ще знаеш всичко за тези инсекти.

Къде по тялото може да ни ухапе кърлеж?

ухапване от кърлеж по ръката

ухапване от кърлеж

Вече започнахме говоренето за ухапване от кърлеж и механизмът, по който се случва тази дейност. Навсякъде ли обаче хапят тези насекоми или си имат предпочитани места. Отговорът е, че да, и те си имат вкус. За най-апетитни намират онези участъци по тялото, които се характеризират с повече топлина и същевременно с това са по-влажни. Когато се закачи за вас, кръвосмучещото насекомо започва да се движи към любимите си участъци, каквито са подмишниците и окосмените части по тялото. Именно тези зони отговарят на вкуса им. Оттук нататък както предполагате, започва пиршеството. Дребните насекоми започват да смучат кръв, докато не се нахранят, а вие обикновено не усещате нищо през това време. А времето, през което се хранят, не е малко – в повечето случаи може да продължи до 10 дни.

Какви са симптомите след ухапване от кърлеж?

Макар на практика ухапването от кърлеж да е почти безболезнено, все пак се наблюдават редица симптоми, които ще ви загатнат, че става нещо нередно и това нередно нещо вероятно е причинено от миниатюрните кръвосмучещи насекоми. Тези насекоми са преносители на доста опасни заболявания, а при някои хора могат да доведат до алергични реакции. Най-честите симптоми, които се наблюдават при ухапване са болка и подуване, обрив, парещо усещане на ухапаното място, понякога се образуват мехури. При по-тежките случаи може да се наблюдава затруднено дишане. Това е симптом на алергична проява. Ако се забележи подобно нещо, не го подценявайте, а потърсете медицинска помощ.

Кърлежите са преносители на опасни за човека болести, като:

  • Лаймска болест – най-честото заболяване, което може да бъде причинено от кърлеж. Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. Първите симптоми при тази болест започват с доста сериозно зачервяване на ухапаното място, като това зачервяване се уголемява постепенно. Наред с това болните усещат и симптоми, характерни за вирусна инфекция – висока температура, треска, отпадналост. Характерен симптом са увеличените лимфни възли. Ако симптомите се подценят, болестта продължава да се развива и да премине към по-тежък етап.;
  • Марсилска треска – причинител е кучешкият кърлеж. Мястото на ухапването има характерно петънце в тъмен цвят с лека коричка. Първите признаци на заболяването са сходни с тези на други вирусни заболявания – температура, умора, гадене, треска. Скоро се появява обрив по тялото. Подценяването на сериозността на заболяването и не навременната диагностика и лечение могат да доведат до сериозно увреждане на организма;
  • Кримска-конго хеморагична треска – изключително опасно и дори смъртоносно заболяване. Първите симптоми са като при грип. След тях обаче започват кръвоизливи в цялото тяло;
  • Кърлежов енцефалит – силно заразно заболяване, атакува нервната система на болния, като ѝ нанася сериозни вреди;
  • Ку-треска – не се пренася към човека директно чрез ухапване от кърлеж. Пренасянето на болестта става по веригата кърлеж – селскостопанско животно – човек. Най-често причината е консумиране на неварено прясно мляко;
  • Хеморагична треска с бъбречен синдром – заразата се разпространява чрез гризачи. Болестта има внезапно и остро начало с висока температура, бъбречна недостатъчност и хеморагична диатеза.

Симптомите за заболяване предавано чрез ухапване от кърлеж:

Симптомите са много близки до тези на други възпалителни процеси в човешкия организъм – повишена телесна температура, треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост, обриви. Тези симптоми могат да започнат да се проявяват няколко дни след ухапването, дори насекомото да е отстранено вече. От изключителна важност е да следите за поява на специфични симптоми след премахването. Понякога такива симптоми може да се появят дори месец след ухапването. Наблюдавайте състоянието си и при съмнение се свържете с лекар, за да разберете на какво може да се дължи състоянието ви.

Сърби ли ухапване от кърлеж?

мъж чеше ухапаната си от кърлеж ръка

сърби ли ухапването от кърлеж

По-често ухапванията от кърлежи не носят сериозни последици за здравето, освен ако не става дума за болест, пренасяна от тези насекоми или някакъв вид алергична реакция. Ухапването от това пълзящо насекомо е почти безболезнено. Това се дължи на факта, че гадинката отделя специфични невротоксини, които блокират чувството на болка. Отговорът на въпроса дали ухапването от кърлеж сърби, е много индивидуален. Да, в някои случаи причинява сърбеж, в други обаче – не. Има и вариант, при който сърбежът е доста силен и е придружен с парене.

Получава ли се обрив след ухапване от кърлеж?

Обривът е характерен симптом, когато става дума за по-остра реакция на ухапване. Обрив е типичен за някои от заболяванията, за които стана дума малко по-нагоре в текста. В този ред на мисли, поява на обрив, не е нетипичен симптом, а напротив. Обърнете внимание, че обрив е характерен за по-сериозна реакция на организма. Този симптом не бива да се пренебрегва с лека ръка. При наличие на обрив след ухапване от такова пълзящо насекомо, се свържете със специалист, който да извърши необходимите изследвания и преглед.

Лечение след ухапване от кърлеж

доктор лекува жена от ухапване от кърлеж

лечение на ухапване от кърлеж

Когато имате съмнение, че става дума за ухапване от кърлеж, нашият съвет е да потърсите лекарска помощ. Първото нещо, което трябва да предприемете е да извадите насекомото. То трябва да бъде отстранено много внимателно, за да не остане нито част от него в тялото Ви. Предприеме самостоятелни действия, само ако се намирате на място, където не можете да получите съдействие от медицинско лице. Ако сте на подобно място, бъдете много внимателни при изваждането на насекомото.

Специфично лечение след изваждане на кърлежа в повечето случаи не е необходимо. Ако изпитвате парене и сърбеж лекарят, извършил интервенцията по премахването на насекомото ще ви предпише медикаменти за локално нанасяне, които ще облекчат тези симптоми. Ако проявите алергична реакция, ще Ви бъдат предписани противоалергични медикаменти или антибиотици. Сериозността на заболяванията, които пренасят тези насекоми, е изключително голяма. Затова задължително трябва да бъдете прегледани от лекар, който да назначи необходимите изследвания, чрез които да установи или изключи наличие на болест. Дали сте заразени може да каже единствено лекар. Той ще прецени и как да протече лечението, ако това е необходимо.

Как се вади кърлеж?

Ако попаднете в ситуация, в която трябва да прибегнете до самостоятелно вадене на кръво-смучещото, не се подвеждайте по схващания, че за да излезе насекомото по-лесно, трябва да го намажете с нещо мазно. Не го правете, тъй като това само може да влоши нещата, защото това го стимулира да отделя повече слюнка. Правилният подход според науката в такава ситуация е изваждане на насекомото по механичен начин, посредством пинцета. Важно е да бъдете с ръкавици по време на целия процес. Започнете изваждането като хванете кърлежа внимателно. Бъдете изключително внимателни, за да не го смачкате. Опитайте се да го хванете колкото е възможно по-близо до мястото, където се е забил в кожата Ви. След това го издърпайте плавно, без въртеливи движения. След това, проверете дали не е останала някоя частица от него. Ако има останало още нещо,премахнете внимателно всяко парченце от насекомото. Следва задължителна дезинфекция. За целта най-добре използвайте сапун и вода.

Препоръчително е кърлежа да бъде  занесен за изследване в РЗИ. Това ще установи дали е преносител на някоя болест. Ако това е невъзможно, то изваденото насекомо се унищожава внимателно, без мачкане. При евентуално смачкване, течност от насекомото може да попадне в очите ви или друго място, през което може да ви зарази с някоя от опасните болести, за които вече стана дума.

Превенция – как да се предпазим?

Най-добрият начин за справяне с набезите на кърлежите е превенцията. Ако ги държите далеч от себе си, те няма как да ви навредят. Извършвайте своевременни професионални обработки против тези пълзящи насекоми тревните площи във Вашия двор, само по този начин ще намалите риска Вие или Вашите близки да бъдат ухапани. Излетите и разходките сред природата през топлите месеци освен приятни емоции, крият и опасности. По време на такива мероприятия лесно можете да бъдете ухапани от някой гладен кърлеж. За да намалите тази опасност ви съветваме да подберете добре облеклото си. По възможност носете дълги панталони и горнища с дълги ръкави. Когато е твърде топло да бъдете облечени по този начин, използвайте репеленти. Те ще държат насекомите по-далеч от вас.

Ако имате домашни любимци, които често разхождате в парка или сред природата, внимателно ги проверявайте за наличие на кърлежи, тъй като много често именно козината на животните е предпочитано място за тези паякообразни. Погрижете се за своя любимец, като изберете подходящ репелент за животни, по този начин ще предпазите не само тях, но и себе си и близките си.

Услугите на Саниста ВИП

Обработките на тревните площи против кърлежи са от изключителна важност. Те трябва да се извършват професионално, за да имат наистина добър ефект. Саниста ВИП е фирма специализирана в борбата с насекомите. Извършваме пръскане против опасните кръвосмучещи на терен – дезинсекция. За целта си служим с изпитани висококачествени препарати, а екипите ни са преминали през специализирано обучение за извършване на тази дейност. През дългогодишната си практика сме разрешавали редица случаи, които са ни превърнали в професионалистите, които сме днес. Натрупаният опит ни помага да вземем най-правилното решение във всяка ситуация. Винаги подхождаме индивидуално към всеки проблем. За обработките използваме препарати, разработени в световноизвестни лаборатории, които са напълно безвредни за здравето на хората и домашните любимци. Одобрени са от Министерство на здравеопазването. Не се колебайте да ни изберете за свой съюзник в битката срещу опасните кръвосмучещи насекоми!

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги