Въшки, на снимката главова, човешка въшка с ясно различими, глава, тяло и крайници.

Въшки – видове, източници и как да се справим с тях

Въшки – видове, разпространение, защита

Всеки един от нас е чувал и дори се е сблъсквал с едно от най-популярните сред хората пълзящо насекомо – въшката. Още от деца започват да ни проверяват старателно за наличие на малките гости. Родителите ни предпазват от появата им, а лекарите ни напомнят за необходимата хигиена, която е важно да спазваме, за да не „поканим“ неволно пълзящите насекоми. Но какво всъщност представляват въшките, как изглеждат, кои са правилните мерки, за да не се появят, какви са методите за справянето с тях? Отговорите на тези и още въпроси предстои да си отговорим заедно, за да сме отговорни за своето, здравето на своите близки, на домашните любимци и на растенията си.

Как да разпознаем въшките?

Паразитите, познати ни като въшки, съществуват в съвместимост с хората в продължение на над 70 000 години. Проблемът, с това как да се справим с паразитите, е все още актуален и няма домакинство, което да не се е сблъскало с тази напаст. Според статистиката на СЗО, 33% от населението поне веднъж в живота си са станали жертва на заразяването с въшки. Освен по хората, въшките могат да изберат за свой гостоприемник растения и животни. Според това какъв гостоприемник си избира въшката, можем да се ориентираме от кое семейство е в класификацията, както и от кой вид е.

Вашки - картинка на човешка въшка, паразит в косата на хората.

 

 • Въшките са малки, пълзящи насекоми, чиито размер варира от 0,5 до 5 мм на дължина. Имат тясна глава и овално, сплескано тяло. Както почти всяко насекомо, така и въшката има къси антени с три до пет сегмента, а челюстите им, които имат функцията да се прибират в главата са приспособени за пробиване и смучене.
 • Пълзящите насекоми преминават през три ларвни стадии. Въшките се хранят с перата и космите на гостоприемниците си, както и с люспи от епидермалния слой на кожата им. Въшките рядко поглъщат капки кръв, които се получават при разчесване на заразените участъци на кожата.

Въшки - схема отразяваща петте етапа в развитието на въшката.

 • Въшливостта е заболяване, разпространено предимно сред децата, малцинственото население и сред групи лица с ниска лична хигиена. Важно е да имате предвид, че дори при отлична хигиена, може да бъдете добър гостоприемник за въшките.

Класификация на въшките

Преди да си изясним всички видове въшки според същността, симптомите и източниците им е важно да познаваме как се класифицират в света на насекомите. Класификацията на въшките е характерна със строго разпределение на семейства, а именно:

 • Подразред Amblycera
  • Семейство Boopidae
  • Семейство Gyropidae
  • Семейство Laemobothriidae
  • Семейство Menoponidae
  • Семейство Ricinidae
  • Семейство Trimenoponidae
 • Подразред Смучещи (Anoplura)
  • Семейство Echinophthiriidae
  • Семейство Enderleinellidae
  • Семейство Haematopinidae
  • Семейство Hamophthiriidae
  • Семейство Hoplopleuridae
  • Семейство Hybophthiridae
  • Семейство Linognathidae
  • Семейство Microthoraciidae
  • Семейство Neolinognathidae
  • Семейство Pecaroecidae
  • Семейство Pedicinidae
  • Семейство Човешки въшки(Pediculidae)
  • Семейство Pthiridae
  • Семейство Polyplacidae
  • Семейство Ratemiidae
 • Подразред Ischnocera
  • Семейство Heptapsogasteridae
  • Семейство Goniodidae
  • Семейство Philopteridae
  • Семейство Trichodectidae
 • Подразред Rhyncophthirina
  • Семейство Haematomyzidae

Сред изброените семейства, най-често ни интересуват човешките въшки. Според класификацията си и семейството, от което принадлежат, въшките се разделят на отделни видове.

Видове въшки и симптоми за тяхното наличие

Видовете въшки са многобройни! Само при бозайниците има повече от 500 вида от тези пълзящи насекоми. Между всички семейства и видове въшки, само два вида са паразитирани на човек:

Те лесно се различават един от друг както външно, така и от техните местообитания и паразити.

Между изброените по-горе две класификации на тези паразити, до човека пряко се отнасят други три вида.

Вид: Главови въшки

Въшки - Семейство Човешки въшки(Pediculidae), паразит в косата на човека.

Този тип въшка е първооснова за въшливостта на главата. Дължината ѝ е между 1,5 – 2 мм, а ширината обикновено е около 0,7 мм. Тялото ѝ се състои от глава, коремче и 6 крачета. Цветът на въшката варира от жълтеникав до мръсно сив. Женската въшка е по-голяма от мъжката.

 • Размножение на главовите въшки

Женската въшка снася яйцата си, познати като гниди в основата на косъма. Благодарение на хитиновата си обвивка, гнидите здраво се прикрепят за косъма. До шестия ден се излюпват млади въшки, които само за 5-6 дни са вече полово зрели. Бързото размножаване на въшките е сред основните проблеми за справянето им. Една женска въшка за един месец оставя поколение от 2000-2500 паразити. Въшката се храни един два пъти в денонощието.

 • Симптоми на главовите въшки

Въшката пробожда кожата с хоботчето си и в момента на самото убождане се усеща силен сърбеж, който води до моментално разчесване. При пробождането на кожата, слюнчената течност на въшката предизвиква възникване на инфекция. Силният и учестен сърбеж води до разпознаване на наличието на въшки и е сериозен, красноречив симптом. Кожните промени се забелязват предимно по тила и зад ушите, като се подуват регионалните лимфни възли. Забелязва се слепване на косата под формата на снопчета, пълни с въшки, гниди, гноевиден секрет и корички.

Въшки - на картинката е изобразена чиста коса и коса заразена с въшки.

 

Вид: Дрешни въшки

Този вид въшка, която е способна да избере за свой гостоприемник човека има същото устройство като това на главовата въшка. Разликата се крие в размерите ѝ, тъй като са доста по-големи в сравнение с тези на главовата въшка. На дължина достига до 3-4 мм, а цветът ѝ е мръсно бял. Дрешната въшка избира своето място в гънките и шевовете на долните дрехи, където е и най-благоприятното за размножаване място.

Въшки - дрешни. На снимката се виждат доста по-големите размери на тези въшки спрямо главовите.

 • Размножаване на дрешните въшки

Намерила толкова удобно за размножаването си място, женската дрешна въшка успява да снесе яйцата си, които са между 200 и 300 на брой. За да се храни, въшката се прехвърля върху кожата, откъде извлича всичко необходимо.

 • Симптоми на дрешните въшки

Отново сърбежът е в основните симптоми, с които можем да разпознаем наличието на въшка. Дали е дрешна или главова можем да разпознаем при появата на обрив, който е характерен само за дрешната въшка. Обривът обикновено е с малки възелчета или уртики. Поради силния сърбеж и разчесването се наблюдават линейни одрасквания, които създават предпоставка за вторична инфекция и подуване. Най-често промените се локализират по кожата на плешките, по корема и ханша, а по-рядко по бедрата.

Въшки - обрив от ухапване от дрешни въшки.

 

Вид: Полови въшки

Половата въшка е сред най-неприятните паразити, които успяват да се нагнездят на нежното и чувствително място. Любимото местенце на този вид въшки е сред окосмените части на половите органи. Освен по окосмените части, въшките се разпростират и в мишничните ямки, по веждите и клепачите. Половата въшка често е позната под наименованието „срамна въшка“ и има кръгло-сплесната форма с размер между 1-2 мм. Крачетата ѝ са снабдени със здрави нокти, чрез които се прикрепва за кожата в основата на косъма.

 

Въшки - Нокът на въшка, който ползват да се прикрепят към основата на окосмените части от тялото на човека.

Въшки - полови (срамни) с латинско име Pthirus pubis.

 

 • Размножение на полови въшки

Дълголетието на половите въшки е между 35 и 45 дни. За този период женската успява да отложи до 200 яйца. Дневната норма е 5-8 гниди, които тя придава на основата на косата с лепкава субстанция. Нишката представлява малка прозрачна капсулка с капак само 1мм. При най-благоприятни условия от нея излиза една ларва в рамките на 7-10 дни, която се различава само от размера на възрастните.

 • Симптоми на полови въшки

Симптомите на представителите на този вид въшки не се различават твърде от симптомите при наличие на останалите видове въшки. Сърбеж, парене и дискомфорт са сред първите показатели за присъствие на дребните паразити по най-чувствителните части от тялото ни.Характерна е и появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата. Въшката забива хоботчето си в коремния фуликул, откъдето успява да смуче кръв. Появяват се червеникави възелчета /папули/ и усилен сърбеж. Важно е да имате предвид, че разчесването е най-големия враг, тъй като създава условия за вторична гнойна инфекция.

За този вид въшки е много важно да се има предвид начинът на заразвянето им с тях. Предаването на заразата се случва по полов път и при споделяне на едно и също легло с вече пламнал от заразата с въшки човек. Много рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.

В случай че забележите проблем, не се колебайте да потърсите помощ от специалисти. Екипът на „Саниста“ може да ви съдейства с трайното отстраняване на въшливостта около вас и по вас!

Въшки захванати за клепача на окото

Въшки - половите въшки (срамни) могат да се захващат към клепачите и веждите.

 

От къде може да се заразим с въшки

Източник на въшки може да бъде всяко място, всеки човек. Защо? Мит е, че ходят по мръсни коси. Всъщност се предават от глава на глава. Най-често това се случва в детските заведения, клубове и училища, където децата често допират косички. Макар и по-рядко, могат да се предадат и чрез различни аксесоари за коса, гребени, слушалки, възглавници, шапки, кърпи, шалове и т.н. Домашните любимци – най-вече кучетата и котките – не са преносител на въшките.

Как да се предпазим от въшки?

Всички от голямото семейство на Саниста сме се сблъскали с какви ли не препятствия по отстраняването на въшки. Изводът, до който сме достигнали е да сведем до минимум рискови източници. Ние знаем, че всеки родител го е грижа затова детето му да не  налепи въшки.

Въшки - майка проверява детето си да не е прихванало въшки.

Как да премахнете въшките от децата?

За да се направи заключение за детето въшки е възможно по същия начин, както и при възрастните. Когато избирате лекарство, трябва да обърнете внимание на възрастовите граници. В случай на заразяване с педикулоза на малки деца от 1-2 години, те най-често се подрязват, за да не се подлагат на болезнени, досадни процедури.

Лечението на въшки при деца се препоръчва да се извършва с химически продукти без химически компоненти. С изключително внимание трябва да се обърне към избора на средства в присъствието на бронхиална астма на детето, алергии.

Ние вярваме, че ще се справим заедно! Елиминирането на рисковете при поява на въшки при домашните любимци и защитата на домът ви от въшки с конкретните продукти е само сред първите основни неща, за които е важно да се грижите както вие, така и ние! Вземете необходимите мерки и не се колебайте да ни потърсите!

Въшки - третиране и премахване на паразитите.

 

 

Водещата снимка за статията е от фотографа Карлос Галеано .

Оставете своя отговор

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги