муха кацнала на бял фон

Мухи: начин на живот, видове и борба с тях

Акценти в статията

Мухите, както и другите летящи насекоми, с настъпването на топлите месеци все по-активно започват да кръжат около нас, да ни хапят и да лазят по храната ни. Всичко това, освен че създава известен дискомфорт, е и предпоставка за разпространение на различни зарази. Изглежда сякаш сме свикнали, че те са навсякъде около нас и не им отдаваме специално внимание, докато набезите им не започнат да ни дразнят. Всички познаваме неприятното усещане, ако в стаята ни е влязла муха и най-нахално ни лази докато спим или си почиваме. А какво да кажем, че редовно се опитват да си похапнат от храната ни, докато се храним на открито. Ако влязат повече от тези насекоми в дома ни, могат да оставят след себе си доста неприятни следи, а прогонването им е истинско предизвикателство.

Всички сме ги виждали, но има неща за тях, които дори не подозираме. Знаете ли например,че съществуват повече от 120 хиляди вида от тези насекоми, всеки от които има своите специфични особености. Макар все да се опитваме да ги държим далеч от себе си, всъщност естественото местообитание за повечето от тях, е именно в близост до човека. В следващите редове се постарахме да съберем любопитна и полезна информация за едни от най-разпространените летящи насекоми. За да се преборим с тях, трябва да се запознаем добре с особеностите и начина на живот на различните видове. 

Мухи: особености и жизнен цикъл

Живота на мухите

Както вече споменахме в целия свят се среща огромно разнообразие от мухи, като всеки вид има своите особености. Повечето от тях живеят в близост до хората, или това са т. нар. синатропни мухи, към тях се отнася и най-често срещаният вид – домашна муха. Други разпространени представителите са синбовилните, които живеят в близост до животните. Третата група са екзантропните, или живеещите сред природата. Добре е да знаете, че летящите насекоми, предмет на тази статия, рядко хапят. Повечето от тях дори нямат тази възможност заради устройството на органите си за хранене. Все пак от всяко правило има и изключения, затова макар и рядко все пак има възможност да попаднете на хапещ представител. Фактът, че много малко видове хапят, далеч не ги прави безопасни за здравето. Те често сменят източника си на храна и кацат на различни места.Ето защо се превръщат в преносители на редица опасни болести, сред които малария, дизентерия, салмонела, туберкулоза. И тъй като засегнахме вече и темата за храненето, повечето от тях се хранят посредством смучене, като за целта устата им има съответната форма за изпълнение на тази дейност.

Всеки знае колко трудно е да убиеш муха. Колкото и рязко да замахнеш, гадинката пак намира начин да избяга. Това е така, защото очите им са толкова добре развити, че веднага забелязват всеки жест. При полет те са доста бързи, тъй като крилата им са способни да извършат стотици размахвания в секунда. Размножават се като снасят яйца, а през живота си една женска може да снесе до 900 от тях. За да се превърне във възрастен индивид, летящото насекомо преминава през метаморфоза, т.е. през стадиите яйце, ларва, какавида, възрастно. Времето от първия до последния етап е от порядъка на седмица до малко повече месец в зависимост от конкретните условия на средата. Продължителността на живота на тези насекоми обикновено е не повече от няколко седмици, в много редки случаи оцеляват до няколко месеца. Дишането се осъществява през тялото.

Видове мухи

Едва ли има човек, който да не е виждал този летящ вредител и да не може да я разпознае. Все пак различните видове мухи имат своите отличителни черти, които е добре да познаваме, за да знаем какво да очакваме от тях и как да ги прогоним успешно.

Домашна муха

Изображение на муха отблизо

В ежедневието си най-голям е шансът да засечем домашна муха, тъй като тя е най-широко разпространеният представител на тези крилати насекоми. Погледната отблизо тя има свои специфични отличителни черти. Първото, което ни прави впечатление, когато се срещнем с това насекомо, е цветът. Оцветяването е сиво-кафеникаво с черни линии. На мъхестото тяло са разположени чифт прозрачни крилца. Размерите на възрастния индивид могат да достигнат до един сантиметър. Насекомото разполага с шест крачета, а главата е от изключителна важност за неговото съществуване. На нея са разположени очите и смукателните приспособления. С тяхна помощ индивидът се храни, смучейки течности. Когато се храни с твърда храна, трябва я размекне предварително с помощта на слюнка. Този метод на хранене създава сериозни предпоставки за пренасяне на зарази.Видът не е способен да Ви ухапе. Ако се съмнявате, че сте ухапани, вероятно става дума за друго насекомо или друг вид муха.

Конска муха

конска муха кацнала на бял фон

Друг често срещан представител е т. нар. конска муха. Тя е една идея по-опасна за човека, тъй като женските индивиди хапят. Наименованието на това крилато насекомо идва от факта, че естественото му местообитание е около копитни животни, т.е. спада към групата на синбовилните. Други наименования, с които ще я срещнете, са оборна муха и овод. Ухапването от този крилат екземпляр може да бъде наистина неприятно и болезнено. В някои случаи може да предизвика и алергична реакция, затова не бива да се подценява. Що се отнася до външния вид на този представител, той не се отличава особено от домашната, като външно наподобява по-едра такава. Оводите обитават предимно места с по-висока влажност.

Плодова мушица

плодова мушица кацнала на бял фон

Плодовите мушици са онези дребнички мушички, които се развъждат в непосредствена близост до плодове, зеленчуци и други оставени на открито за по-дълго време, започващи да се развалят хранителни продукти, особено през по-горещите дни от годината. Обичайното място, на което можете да ги забележите в дома си, е кухнята. Дребните летящи гадинки се размножават и растат изключително бързо, за сметка на това пък животът им е доста кратък. Другото популярно наименование на дребните плодови мушици е винарки. Макар че са малки по размер, могат да Ви създадат големи неприятности, тъй като и те пренасят болестнотворни микроорганизми. За да избегнете по-опасни последици, постарайте се да се отървете от тях час по-скоро.

Как да се отървем от мухите?

Как да се отървем от мухите? Въпрос, който започваме да си задаваме все по-често с повишаването на температурите. Има различни подходи за решаването на този проблем, чието прилагане ще ограничи разпространението им във Вашия дом или работно място. За да спрете свободното навлизане на тези насекоми в жилището, Ви съветваме да вземете превантивни мерки. Добра идея е монтирането на мрежи на прозорците и вратите. Друг вариант е поставянето на ресни за врати. Тези методи ще ограничат навлизането на летящи насекоми отвън. Какво да направим обаче, ако летящите гадинки са си намерили път и са влезли вътре? Веднъж, попаднали в дома Ви, тези насекоми започват да снасят яйцата си и да се размножават доста бързо, за да ги прогоните успешно, се налага да използвате препарати против мухи, които се предлагат най-често под формата на спрей. Обърнете специално внимание на продуктите, които избирате, те трябва да са безопасни за здравето на хората и домашните любимци.

За да си спестите излишни главоболия и средства в търсене на правилния препарат, съветваме Ви да се свържете с фирма, предлагаща професионални ДДД услуги, каквато е Саниста ВИП и да се възползвате от услугата унищожаване на мухи. Специалистите ще Ви дадат най-правилните насоки как да действате спрямо конкретната ситуация. Тези летящи насекоми заемат своята роля в кръговрата на веществата в природата. С дейността си те активно участват в процесите на разграждане на органичните отпадъчни продукти. Попаднали в помещенията, които обитаваме, лазейки по храната, която поглъщаме, пълзейки по предметите, които докосваме, създават сериозна опасност за здравето. Затова е важно да вземем навременни мерки, за да защитим себе си и близките си хора.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги