Ухапване от дървеница - тези насекоми нападат хора и животни. теса кръвосмучещи и атакуват жертвите си само нощно време.

Ухапване от дървеница: всичко, което трябва да знаем

Дървениците са едни от най-нежеланите насекоми, които могат да нападнат дома ви. Още по-неприятен е фактът, че наличието им не може да се установи лесно, тъй като те са активни през нощта. Тяхното премахване изисква намесата на професионалисти в унищожаването на дървеници. В противен случай отърването от тях е почти невъзможно. Първият сигнал за тях са ухапванията. Как изглежда ухапването, опасно ли е и какво да предприемем, са първите въпроси, които си задаваме. Отговори на всички тях ще откриете в следващите редове.

Какво са дървениците?

Дървениците са малки насекоми с плоска форма. Придвижват се с пълзене. Цветът им варира в различни нюанси на кафявото.

Дървениците са малки насекоми с плоска форма. Придвижват се с пълзене. Цветът им варира в различни нюанси на кафявото. Хранят се като смучат кръв от гостоприемника си – човек или животно. Изключително топлолюбиви са. Активният им период е през нощта. Тогава излизат от скривалищата си. Ще ги откриете в пукнатини, цепнатини и гънки по матрака, тапетите, картините, меката мебел и т.н.

Издържат дълго време без храна, за да излязат на светло, трябва да са наистина гладни. Този вид насекоми се придвижват и размножават изключително бързо. Такива гадинки можете да донесете вкъщи с багажа си, когато се премествате или се връщате от почивка. Една женска снася по 5 яйца на ден. Тези яйца се развиват бързо и през всичките си стадии на растеж смучат кръв. В света съществуват много и различни видове дървеници. Не всички обаче се хранят с човешка кръв. В България се среща т. нар. креватна, наричана още обикновена и постелна. Ако искате да научите повече подробности за тези дребни неприятели, прочете статията в блога ни: „Дървениците: видове, разпространение и борба“.

Как да разберем, че имаме ухапване от дървеница?

Ухапвания от дървеница се рзпознават по някои особености - ухапванията се забелязват най-често сутрин. Любимите им места за похапване обикновено са ръце, крака, шия, дори лице.

Ухапването е сред първите признаци, по които можете да разберете, че вкъщи имате дървеници. В началото визуално то по нищо не се различава от такова, извършено от друго насекомо, като комар или бълха. Истината обаче е, че има особености, по които можем да установим, че става дума именно за дървеница. Както споменахме, тези дребни пълзящи насекоми излизат на лов нощем. Ето защо следи от ухапване ще забележите най-често сутрин. Любимите им места за похапване обикновено са ръце, крака, шия, дори лице. Често ще откриете белези от ухапвания по гърба и корема.

Ухапване от дървеница – симптоми

При ухапване от дървеница няма да видите червено връхче в горната част на подутината. Имайте предвид, че понякога видимите симптоми не се проявяват веднага.

Първата характерност, на която си струва да обърнете внимание, е видът на самото ухапване. При такова, направено от дървеница, няма да видите червено връхче в горната част на подутината. Имайте предвид, че понякога видимите симптоми не се проявяват веднага. Това може да стане дни след него. Всичко е строго индивидуално. Друго нещо, което прави ухапването от дървеница толкова мистериозно, е че на практика не усещате, че нещо ви хапе. Това е така, защото при процеса на хапане, насекомото отделя специални обезболяващи вещества, които действат като упойка. Така пробива кожата и смуче кръв, а вие не усещате нищо.

Следваща особеност е естеството на сърбежа. Когато говорим за дървеница, трябва да сме наясно, че сърбежът след набези от нея, е много силен. Освен това той често е придружен от чувство за парене. Ухапванията не са единични. Те обикновено представляват струпвания от няколко накуп. Понякога се наблюдават и в права линия. Не е изключено да наподобяват обрив. Видът на самото ухапване е в зависимост от начина, по който даден организъм реагира. При някои хора се наблюдават малки червеникави пъпчици или петна, при други по-големи зачервени подутини. Едни чувстват парене и силен сърбеж, други не усещат нищо. Най-голям дискомфорт изпитват хората с по-чувствителна кожа, както и предразположените към алергии.

Опасно ли е ухапването от дървеница?

Ухапванията от тези насекоми не са единични. Те обикновено представляват струпвания от няколко накуп. Понякога са ѝ в права линия.

Нормално е първата ви мисъл, когато забележите ухапвания, да е свързана с потенциалната опасност за здравето. Добрата новина е, че за разлика от други смучещи кръв насекоми, дървениците не са разпространители на заболявания при хората. Така че няма причина да се страхувате, че може да се заразите от нещо. Ухапването от това насекомо пряко не застрашава човешкия организъм, но в някои случаи може да доведе до инфекции и алергични реакции, за които трябва да се внимава. Мястото, от което кафеникавата гадинка е смукала кръв, има вероятност да се инфектира, като в пристъп на сърбеж сами раздразните зоната. Подобно действие може да доведе до разраняване на кожата. Съветваме ви вместо това, да облекчите сърбящия порив по друг начин. В статията сме отделили специално внимание на методите, които помагат за облекчаване на неприятните симптоми, без да се наранявате допълнително. 

Ухапване от дървеница – алергия

Проявата на алергия след ухапване от дървеници е най-опасното, което може да последва. Симптомите и признаците са сходни с други алергични прояви.

Алергичните реакции са най-опасното нещо, което може да последва. Симптомите и признаците са сходни с други алергични прояви. Такива са задушаване, подуване, световъртеж, замаяност, гадене. Ако почувствате нещо такова, най-добре бързо потърсете медицинска помощ. Така ще избегнете неприятни последици. Обикновено при алергичен пристъп лекарите прилагат противоалергични лекарствени препарати под формата на инжекции или таблетки, според сериозността на състоянието на пострадалия. Нашата препоръка е в подобен случай да не подценявате сериозността на ситуацията и да се обърнете към медицинско лице. 

Как да се лекуваме от ухапване: съвети

Има различни методи, с които можете да облекчите сърбежа, паренето и подуването, предизвикани от набезите на кафеникавото пълзящо насекомо - кремове, лосиони, домашни средства.

 

Като изключим алергичната реакция като най-опасна проява, останалите симптоми обикновено отшумяват бързо. Има различни методи, с които можете да облекчите сърбежа, паренето и подуването, предизвикани от набезите на кафеникавото пълзящо насекомо върху различни части от тялото ви. Подготвихме списък със съвети, които ще ви бъдат от полза, за да се избавите бързо от неприятното усещане. Ето го и него:

  • Лекарствени препарати против сърбеж и кожни раздразнения – в аптеките ще откриете различни варианти. Преди да започнете да прилагате каквито и да е от тях, задължително се посъветвайте с лекар или фармацевт. Най-често в случай на ухапване от дървеница се прилагат: антихистамини под формата на сироп, таблетки или мазила, кортикостероидни кремове и антисептични лосиони.
  • Ментолов спирт – можете да го откриете във всяка аптека. Използва се за облекчаване на сърбеж, парене и различни кожни раздразнения и обриви. В конкретния случай е много подходящ вариант.
  • Лимонов сок – лимонът е полезен в различни ситуации и тази не прави изключение. Действа благоприятно по отношение на сърбежа, повлиява добре и при алергични прояви, тъй като е богат на витамин C, който има противоалергични свойства.
  • Лед – сложете лед върху поразените участъци. Студеният компрес ще помогне за облекчаване на сърбящото чувство. Освен това ще повлияе за намаляване на подутината.
  • Чесън – бабиното универсално лекарство намира приложение и тук. Чесънът също като лимоновия сок е богат на витамин C. Можете да стриете 2-3 скилидки и да прибавите към тях няколко капки вода. С получената кашичка намажете засегнатото място.
  • Оцет – освен като подправка, оцетът действа добре и при ухапване от насекомо. Облекчава сърбежа и паренето.
  • Сода – смесете сода бикарбонат с малко вода, до образуване на каша, след това намажете засегнатото от насекомото място.
  • Нежни към кожата измивни средства – когато се къпете, използвайте възможно най-щадящи сапуни и душ гелове, за да избегнете допълнително кожно раздразнение.

Професионални услуги от Саниста

За отстраняване на дървениците, най-доброто решение е да обезпаразитите дома си. Препоръчително е обработките да се извършват под контрола на специализирана ддд фирма

 

Ухапванията са най-неприятната последица от съжителството ви с дървениците. За да се избегнат повторни набези от тяхна страна, най-доброто решение е да обезпаразитите дома си. Препоръчително е обработките да се извършват под контрола на специализирана в това отношение фирма. Единичното пръскане рядко е решение на проблема. Налага се повторна обработка след 14 дни, тъй като този тип насекоми и тяхното поколение са изключително упорити и трудни за унищожаване. За пълно справяне с тях се доверете на професионализма на Саниста ВИП. Всички наши служители са преминали през специални обучения. Препаратите, които използваме при работа, са едни от най-добрите. Разработени са от водещи в областта производители. Преминали са успешно всички необходими проверки. Безопасни са за хората и домашните любимци. Не се колебайте да се свържете с нас! Предлагаме качествени ДДД услуги. С наша помощ ще се избавите успешно от неприятните пълзящи гадини.

Саниста ВИП

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги