Паяците са пълзящи насекоми от разред Aranae. В България се срещат около 700 вида.

Паяци – видове и разпространение

Паяк – този вид насекомо е сред най-неприятните гадинки, обитаващи дома Ви. Едва ли има човек, който да не се е питал как да се отърве от досадните паяжини, които се появяват малко, след като са били почистени. Истината е, че те са резултат от дейността на паяците. За да се избавите от тази последица, трябва да се справите с насекомите, които ги плетат.

Видове паяци

Паяците в България са над 700 вида. Те са безгръбначни хищници и се хранят с насекоми.

Паяците са пълзящи насекоми от разред Aranae. В България се срещат около 700 вида, малка част, от които – отровни. Пример за такъв е черният паяк, разпространен в южна България – отровата на женските е по-силна от тази на пепелянка. Те са безгръбначни хищници и се хранят предимно с насекоми, затова се срещат най-вече в градини, гори и ливади. Характерни за тях са наличието на 8 крака, тяло съставено от две части и липсата на крила и антени. Могат да имат 2 или 3 чифта очи, 1 чифт челюсти и паяжинна жлеза. Най-честият признак за присъстивето им са паяжините, чрез които Aranae ловуват.

Те могат да бъдат много неприятен съжител във Вашия дом или офис, особено ако страдате от арахнофобия – страх от паяци. Повечето срещи с членестоногите ни неприятели са безпроблемни – те предпочитат да избягват контакт с хората. Ако бъдат притиснати, някои от тях хапят. Обичайно, ухапванията са безобидни и в повечето случаи не успяват да пробият кожата, но понякога могат да предизвикат алергични реакции. Най-често зоната на ухапване се подува, а понякога следва сърбеж, болка и зачервяване, които не отшумяват бързо. Въпреки привидната им безобидност, всеки появил се  паяк е един от онези “неканени” гости в нашите домове, които могат да нарушат чувството ни за уют.

Как влизат в дома ни

Паяците влизат в домовете ни през различни места: пукнатини около касите, с градински продукти, цветя и др.

Домовете ни имат множество “слаби” точки. Пукнатините около касите на прозорците, разстоянието между праговете на вратите и широките канали са само част от входовете, които пълзящите ни неприятели ползват. Друг начин, по който могат да проникнат в домовете ни е чрез внасянето на растения, хранителни продукти и мебели. В края на септември и началото на октомври месец, този вид насекоми започват миграцията си към по-благоприятни места за размножаване.

Паяци вкъщи

Тези насекоми се заселват на места, където има благоприятен климат, достатъчно храна и уединени места.

Артроподите често се заселват на места, където има благоприятен климат, достатъчно храна и наличието на уединени места. Това прави жилищата ни идеалното място за техния спокоен живот. През деня те се крият в дупки или стоят неподвижно върху паяжините си. Благодарение на паяжинните си брадавици, животинките произвеждат и отделят лепкавото вещество, което изгражда паяжината. Използват я, за да ловуват, или за да стигнат от едно място на друго. Те регулират биологичното разнообразие по естествен начин.

Някои видове плетат мрежи, подобни на парашути, с които се носят по вятъра. По принцип, паяжината може да ни бъде полезна, тъй като е естествен капан за други насекоми. Но освен, че видът ѝ в дома не е особено приятен, паяжините могат да причинят и по-големи неудобства, нарушавайки функционирането на алармени системи и електроника. Някои членестоноги хапят, а ухапванията, въпреки че не са фатални, както при някои представители на вида от тропическите зони, могат да предизвикат алергични реакции, изразени с подуване, сърбеж, зачервяване, които не отшумяват бързо. Дори и безобидни, предизвикват неудобство, а в някои хора и панически страх.

Ухапване от паяк – опасно ли е

На територията на нашата страна се срещат изключително малко паяци, чието ухапване би било опасно, един от тях е т.нар. вдовица.

На територията на нашата страна се срещат изключително малко паяци, чието ухапване би било опасно, един от тях е т.нар. вдовица. В този ред на мисли, по-страшно от ухапването е фобията от пълзящите гадинки, арахнофобия, която изпитват доста хора. Все пак, ако имате по-чувствителна кожа или сте предразположени към алергични прояви, е добре да внимавате при контакт с това насекомо. Ако установите, че става дума за ухапване от паяк, подходете към него внимателно. Потърсете лекарска помощ, ако усетите симптоми, свързани с алергична реакция. Ухапването се характеризира с зачервена пъпчица и сърбеж. Дезинфекцирайте мястото. Можете да го намажете с кислородна вода или спирт. Ако има подуване, сложете лед. След два-три дни неприятните симптоми би трябвало да отшумят, без да се налага прилагане на по-сериозни медикаменти. Ако няма подобрение или състоянието се влошава, обърнете се към специалист, който ще прецени как да продължи лечението.

Арахнофобия – какво представлява

Арахнофобия - панически страх от паякообразни.

Както можете да предположите от наименованието на този вид психическо неразположение, става дума за панически страх от паякообразни. Арахнофобията се изразява в чувство на паника при вида на това насекомо на живо, а дори и на снимка. Подобно на всяка друга фобия и тук страдащите имат и физически симптоми като:

  • задушаване;
  • сърцебиене;
  • паник атаки;
  • шок;
  • чувство на силно безпокойство.

Всичко това нерядко е придружено с крясъци. Жените обикновено са по-честите жертви на този вид психическо неразположение. Арахнофобията, подобно на други състояния, е в резултат на мисълта за предполагаеми набези от страна на насекомото, като лазене, ухапване и т.н. Ако симптомите на това състояние са прекалено силни и неприятни, помощ за справяне с проблема, може да окаже психотерапевт. Посъветвайте се с професионалист, който ще Ви насочи към подходящи методи за преодоляване на страха. 

С какво да пръскаме срещу паяци

Саниста ВИП СС предлага бързо и професионално справяне с проблема. Борбата с каквито и да е вредители изисква постоянство и познаването на техните особености.

Ежедневната среща с вредителите и чистенето на паяжини може да бъде неприятно, дори фрустриращо изживяване. Саниста предлага бързо и професионално справяне с проблема. По принцип, борбата с каквито и да е вредители изисква постоянство и познаването на техните особености. Всеки наш служител е преминал специално обучение и притежава необходимото разрешително за извършване на дейността. Предлагаме почистване на дома, офиса, градината или друго открито пространство. Цената на услугата пръскане срещу паяци зависи от площта на обекта. Общоприета практика е местата да се третират със стандартни широкоспектърни инсектициди. Препаратите, които използваме, са на водещи в областта производители. Одобрени са от Министерство на здравеопазването и са подбрани вследствие на нашите наблюдения и практика. Могат да се използват както в дома, където живеят Вашите деца и домашни любимци, така и в детски градини, обществени заведения и болници. Доверете се на нашите екипи при борбата с натрапниците и ние ще Ви помогнем бързо и професионално.

Саниста ВИП

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги