Акарите живеят в домовете на хората - Саниста ВИП

Домашните акари – методи за унищожаване и превенция

Какво представляват акарите?

Акари – латинското наименование на домашния акар е: Dermatophagoides pteronyssinus в Европа и Dermatophagoides ‎farinae в Северна Америка. Акара е малко паякообразно животно, представител на разред Акари.

Домашен акар лази в тъкан - Саниста ВИП

Домашен акар

Акарите са микроскопични твари, невидими за нормалното човешко зрение. Те в никакъв случай не са безобидни. Тези миниатюрни паразити се заселват удобно в дома ни, без значение колко е чист. Те могат да причинят сериозни вреди върху здравето ни. Може би не знаете, но няма как да се лишим напълно от кроткото присъствие на домашните акари. Независимо от това има начини, с които да се намали броят им до допустимият минимум. Това ще направи съжителството ни поносимо.

Акарите принадлежат към семейство паяци. Най-често се заселват в матраци, легла, мека мебел, килими и завеси. Може да ги открием и в плюшените играчки на децата. Поради скромните си размери те са неразличими от миниатюрна прашинка. За това ги наричаме  „прахови акари“. Хранят се с мъртвите клетки на кожата, които хората и домашните любимци ежедневно отделят. Домашните акари са изключително устойчиви организми. Могат да се адаптират и оцелеят при всякакви климатични условия. Предпочитат температури над 21° C и 70% относителна влажност. Дори да не сте подозирали, досадните паразити вече са се заселили и във вашия дом.

Какво причиняват домашните акари?

Все още няма пълно единодушие по въпроса дали праховите акари са първопричинители на алергии и раздразнения по кожата. Според някои изследвания, миниатюрната прахообразна буболечка може да е доста опасна за здравето. Счита се, че спомагат за развитието на дихателни алергии. Други проучвания сочат, че акарът сам по себе си не може да провокира алергия. Ако вече страдате от такава, тези паразити могат да утежнят състоянието и.

За едно, обаче, всички са категорични – трябва да вземат мерки да се сведе до минимум наличието на домашни акари.

Връзката между праховите акари и алергиите

Вашият дом е вашето светилище – място, където трябва да се чувствате в безопасност и да се порадвате на спокойна вечер без стрес след дългия и натоварен работен ден. Понякога това е невъзможно. Особено  ако имате усещането, че именно домът ви е източникът на вашите алергии и дискомфорт.

Праховите акари се хранят с малки парченца органична материя. Такива са мъртвите клетки на кожата,които редовно се отделяни от хора и животни. От своя страна тези паякообразни микроорганизми произвеждат микроскопични отпадъчни частици. Точно тези отделени вещества са чест причинител на тежки алергични реакции при чувствителни хора.

Дихателна алергия причинена от акари - Саниста ВИП

През жизнения си цикъл от няколко седмици, всеки акар произвежда приблизително до две хиляди от тези вредни частици. В комбинация с отличната репродуктивна способност на праховите гадинки, имате гарантирана формула за поява на алергии, астма и други затруднения в дишането. Най-честите симптоми са хрема, кихане, сърбящ нос и назална конгестия. Ако пък някой от семейството ви вече страда от астма, застрашителният брой акари в дома е първото нещо, с което трябва да се справите.

Жена с дерматит, който може да е активиран от акари - Саниста ВИП

Освен дихателни алергии, домашните акари предизвикват появата на дерматит.

Дете с астма, която може да е предизвикана от акари - Саниста ВИП

Дихателните проблеми може да се предизвикат от домашните акари.

 

Ухапвания от акари – мит или реална заплаха?

Добрата новина е, че акарите поне не хапят. За разлика от други видове буболечки, които дразнят кожата чрез ухапвания, героите на настоящата статия обикновено не хапят хора. Както споменахме по-рано упоритите паразити се хранят с миниатюрни люспи мъртва кожа. Тези люспи се разнасят по въздуха или се крият по меките мебелите, килими и матраци.

Акарите няма да ги откриете по кожата си. Секретите, които те отделят съдържат специални протеини. Точно тези протеини са причинители на алергични симптоми при чувствителна кожа. Ако при този контакт кожата се възпали, ще се наложи да третирате пъпките от акари по специален начин. Уверяваме Ви, че те не са от ухапване от домашен акар, а спонтанна реакция на имунната система към неговите секрети.

Секретите на акарите водят до зачервяване на кожата - Саниста ВИП

Как да се избавим от домашните акари?

Акарите обичат топли, влажни места, пълни с прах. Възглавници, матраци, килими и мека мебел са първите места, където микроскопичната буболечка дебне да се намърда. Внимателното почистване на всяко от тези места може да доведе до реално понижаване броя на праховите акари в дома.

12 метода, с които да се отървем от акарите – препоръчано от Саниста ВИП

 1. Понижете влажността и температурата у дома!
  Понижете влажността и температурата у дома - 12 метода проти акари
  Идеалната среда за акарите се характеризира с температурен диапазон между 24° C и 27° C, както и относителната влажност между 70% и 80%. Всичко извън тези стойности няма непременно да убие нежеланите твари. Това обаче ще ги извади от зоната им на комфорт и ще забави репродуктивната им скорост. Поддържайки  температурата вкъщи не повече от 21° C, а влажността на въздуха до по-малко от 50% ще се отрази на жизнеспособността на акарите. Всъщност тези стойности се счита за нормална и здравословна среда за човека. За акарите е под оптималната стойност, благоприятстваща увеличаването на броя им. По този начин ще направите живота на нежеланите съквартиранти далеч по-труден.
 2.  Почиствайте домашният прах редовно!Почистване на домашен прах - Саниста ВИП
  Както вече обяснихме, праховите акари живеят хранейки се с прах от мъртви кожни клетки. Прашната среда е изключително благоприятна за развъждане на паякоподобната буболечка. Затова трябва да имаме правилни хигиенни навици. Поддържането на чистотата в дома е от жизненоважно значение.
  Проследете всички места във вашия дом, където прахът се натрупва редовно. Почиствайте тези повърхности няколко пъти седмично с влажна кърпа или микрофибър. Уверете се, че наистина сте почистили праха, а не просто сте го разнесли във въздуха. При втория вариант, той ще полепне обратно по килимите, пердетата и меката мебел. Така няма да се лишите от присъствието на домашните акари, просто ще смените мястото, което обитават.
 3. Перете с гореща вода! 
  Понижете влажността и температурата у дома! - 12 методи против акари
  За щастие, домашните акари не се спогаждат c високи температури. За да ги елиминирате, изперете всички постелки, възглавници, дрехи, завеси, дори плюшените играчки на децата си, на температура между 54° и 60° С. Бихте могли да използвате и програма за изсушаване на тъканите за по-сигурни резултати. Ако пералнята ви разполага с такава функция,проверете дали материята е подходяща за тази операция. Опитайте се да правите това ежеседмично, за да се предпазите от повторно набиване на тъканите с прах. Това както вече знаем върви ръка за ръка с неприятните буболечки причинители на алергии и кожни раздразнения.
 4. Използвайте парна машина за почистване на дивана, леглото и килима редовно!
  Използвайте парна машина за почистване на дивана, леглото и килима редовно! - ДДД Услуги - Саниста ВИП
  Чудите се дали ще откриете акари в матрака? Леглото ви е уютно и удобно място за почивка не само на вас самите. То също е идеална среда за развъждане на домашни акари. Добавянето на парна машина към уредите за почистване на дома, е полезно за здравето решение, което всеки от нас рано или късно взима. Използването на пара, успешно почиства в дълбочина матраците  и дивана, чрез достигане на температура между 93° и 121° C,не само от акари, но и от всякакви нечистотии, без които почивката ни може да е много по-приятна.
 5. Замразете домашните акари!
  Замразете домашните акари! - ДДД услуги - Саниста ВИП

  Праховите паразити не оцеляват както при високи температури, така и в екстремен студ. Тъй като не всяка материя може да бъде пусната в пералнята на високи градуси, предлагаме да пакетирате по-деликатните тъкани, като коприна и дантела, и да ги оставите във фризера за едно денонощие.  Това решение ще изтреби акарите, но не забравяйте да изтръскате навън същите тези предмети след като ги изкарате от хладилника, тъй като гадинките, макар и мъртви, ще са все още там.
 6. Поръсете диатомична пръст върху легла, мебели и килими!Диатомична пръст за третиране на акари - Саниста ВИП
  Диатомичната пръст е естествен фин прах, направен от силикатна скала, който буквално прониква през екзоскелета на акарите и ги убива незабавно. Ефектът, който инфузорната пръст има върху малките вредители е подобен на блендиране с миксер.
  Поръсете малки количества диатомична пръст навсякъде, където смятате, че се крият домашни акари и я оставете да подейства възможно най-дълго, за да изтреби всички прахови паразити, удобно настанили се в домакинството ви. След известно време почистете прахта с вакуум и готово – имате ефикасен и безопасен за здравето съюзник в борбата с едни от-най честите виновници за дихателни алергии.
 7. Използвайте масло от чаено дърво!
  Масло от чаено дърво - Саниста ВИП
  Маслото от чаено дърво е естествено антибактериално, антивирусно и противогъбично средство, което е универсален помощник в справянето с всичко – от акне и бактерии до мухъл и плесен. Продуктът с активна съставка от чаено дърво ще ви избави от акарите, а в допълнение ще дезинфекцира дома ви.
 8. Използвайте хипоалергенен матрак и възглавница!Хипоалергенна възглавница не допуска акарите в пълнежа - Саниста ВИП
  Оценките по отношение броя на домашните акари, които действително са се заселили в матраците на едно средно статистическо домакинство са направо плашещи – броят на гадинките варира от 10 000 до над един милион. Какъвто и да е точният им брой, едно е сигурно: дори и най-чистите матраци са покрити с тези микроскопични паразити.
  За съжаление, просто не е възможно да елиминираме напълно акарите в  матрака. Но хипоалергенните матрак и възглавница и / или защитно покритие значително намаляват броя им. Хипоалергенният материал, от който са направени, използва плътна тъкан, почти невъзможна за пробиване от миниатюрните вредители. Защитният материал също така предотвратява навлизането на влага и мъртва кожа във възглавниците и матрака, което предотвратява разпространението на прах и акари в леглото.
 9. Заменете килимите с твърда настилка!
  Почистване на килим с прахосмукачка - Саниста ВИП
  Подобно на меката мебел, килимите са райска среда за живот за домашните акари. Килимите улавят прах и мъртва тъкан, които захранват паразитите. Заменяйки килима с твърда подова настилка, премахвате  най-плодородната им почва.
  Ако пък да се отървете от килимите ви се струва непрактично, прекалено скъпо, или не се вписва в интериора на помещенията, опитайте се редовно да почиствате пода – най-малко два или три пъти всяка седмица. Можете също да използвате препарат против акари, специално разработен за изтребване на гадинки, потенциално развъждани в килимите, макар и недоловими с просто око.
 10. Не си оправяйте леглото сутрин!Неоправеното легло улеснява изпарението на влагата от завивките - Саниста ВИПТочно така! Най-после открихме едно добро оправдание за проявата на лек мързел рано сутрин. Вместо да бързате прилежно да оправите леглото си преди да излезете, ние съветваме да го оставите неоправено, с малката уговорка, че трябва да отметнете завивките настрани, за да позволите на влагата по затоплените чаршаф и матрак да се изпари през деня. Вече добре знаем, че именно влагата благоприятства бързото размножаване на акари в матрака, а спестявайки си няколко минути домакински задължения на ден, може да елиминираме и досадния паразит.
 11. Отървете се от завеси, възглавници и мека мебел!
  Опростено обзавеждане намалява праха в стаята - Саниста ВИПЗавесите и меката мебел са, освен похват да изразите себе си чрез интересни интериорни решения, също чудесен начин да не се отървете от прахоляка и придружаващите го паразити. Платът улавя праха и влагата, което прави пердетата и възглавниците рай за развъждане на домашни акари.
  За да го предотвратите, бихте могли да замените завесите с лесни за почистване щори, да се лишите от декоративните възглавнички, а ако е трудно – просто ги заменете с кожени. Стъпка, която съветваме да предприемете не само с декоративните елементи в дома си, но и с меката мебел.
 12. Дръжте домашните любимци извън спалнята!
  Домашен любимец извън стаята - Саниста ВИП
  Знаем, че всеки собственик на домашен любимец приема животинчето като равен член на семейството, но за да се лишите от неприятните за здравето последствия от прекомерния брой акари в дома, важно е да въведете нови правила вкъщи. Микроскопичните паразити, чест причинител на алергии и кожни раздразнения, обичат животинчето ви и се загнездват по козината му, така че го пазете далеч от спалнята и леглото си, ако е възможно.

Превенция от домашни акари

Домашен акар пълзи по спалнята - Саниста ВИП

След като се запознахме с най-ефективните методи, чрез който, ако не да елиминираме напълно, то поне да сведем до здравословен минимум присъствието на акари в дома ни, ще допълня настоящия „антипаразитен лист“ с няколко съвета за превенция от повторно драстично увеличаване броя на праховите акари:

 • почиствайте редовно дома си;
 • не позволявайте домашният прах да се събира по повърхности и мебели;
 • редовно почиствайте вентилационните отвори, за да предотвратите разпространението на алергени в къщата;
 • перете спалното бельо ежеседмично на висока температура;
 • ако имате домашни растения, не ги поливайте повече от необходимото, за да не повишавате влажността в цялото помещение;
 • грижете се за хигиената на домашните си любимци;
 • използвайте хипоалергенни протектори за матрак и възглавници, които спират проникването на акари в леглото;
 • проветрявайте редовно, за да намалите нивата на влажност в помещенията;
 • постепенно заменете тежките килими, завеси и мека мебел с материи, лесни за почистване, които позволяват лесна поддръжка и не са благоприятна среда за развъждане на паразити.

Домашните акари са неприятни твари, които дебнат да се заселят във всяко домакинство. Макар още мненията относно вредата от тях да са противоречиви, самата мисъл, че милион микроскопични паразити, потенциален причинител на алергии и обриви по кожата, са се загнездили в леглото и целият ни дом, със сигурност е неприятна. Нашият съвет – стремете се към по-изчистен дизайн на дома. Ограничете излишните вещи, мебели и тежки покрития, които само събират прах, отварят допълнителна работа при почистване, и крадат от ценното пространство и усещане за простор. Запомнете, във войната с досадните прахови акари не важи принципа „по-малкото е повече“, тук по-малкото е чистота, здраве и комфорт.

Преженцията срещу акарите намалява техния брой - Саниста ВИП

 

Оставете своя отговор

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги