мъж с предпазен костюм извършва дезинфекция на външни площи

Дезинфекцията и борбата с вирусите: видове, методи и препарати

Акценти в статията

Връзката между дезинфекцията и справянето с вирусите отдавна е установена. Доброто дезинфекциране е един от най-добрите методи за превенция и недопускане на болестотворни микроорганизми да нарушат доброто ни здравословно състояние. Всяка година обществото бива покосено от различни по вид и сила вирусни епидемии, по време на които първата препоръка на здравните работници е именно поддържането на висока лична хигиена и дезинфекция на местата, в които прекарваме времето си.

Ако погледнем в историята към големите вирусни епидемии, през които е преминало човечеството в пътя си до наши дни, можем да установим, че ключова роля за преодоляването им играе именно дезинфекцията и хигиената. Днес нещата не са се променили особено, ако искаме вирусите да стоят далеч от тялото и домовете ни, трябва периодично да дезинфекцираме. За щастие в наши дни разполагаме с ефикасни препарати за дезинфекция, които могат да се прилагат в различни по своето предназначение помещения без ни най-малко да оказват неблагоприятно влияние върху човешкия организъм. В разгара на грипен сезон дезинфекцирайте редовно, за да намалите опасността да се заразите от върлуващия щам. Кликнете тук, ако имате нужда от професионални услуги по дезинфекция!

“Кликнете тук, ако искате професионални услуги за дезинфекция

Какво представлява дезинфекцията и как помага в борбата с вирусите?

Самата дума “дезинфекция” произлиза от латинското “desinfectio”, което в директен превод значи обеззаразяване. Дори в самата етимология на думата виждаме символика, свързана с премахването на зараза.

Дезинфекцията е процес при който трябва да се вземат предпазни мерки за не допускане на микроорганизмите да ни заразят.

По своята същност дезинфекцията е процес на унищожаване на болестотворни микроорганизми от различни повърхности чрез прилагане на разнообразни методи и препарати, които осигуряват ефективно отстраняване на възможните заразители. Основен ефект от прилагането на дезинфекционна обработка е спиране на размножаването на патогенните микроорганизми по съответните повърхности. Редуцирането на тези вирусопреносители е ключът към превенция от заразяване.

За да предпазим организма си от директното навлизане на патогени в него трябва да използваме предпазни мерки, особено когато върлува вирусна инфекция. Сред средствата, които най-широко се прилагат са предпазващи ръкавици, маски и очила, ръцете редовно се третират с дезинфектант и се мият често със сапун и хладка вода. Поддържането на висока лична хигиена е от изключителна важност, ако искаме да се предпазим от вируси.

Ако смятате, че имунитетът Ви не е достатъчно силен по време на грипна епидемия ограничете социалните си контакти и избягвайте посещение на масови мероприятия. Приемайте възможно повече витамини с храната и напитките, които приемате. Спортувайте и се движете повече. Разхождайте се сред природата на чист въздух. По този начин ще подсилите имунната си система и ще държите вирусите надалеч. Това са част от мерките, които можете да предприемете по отношение на предпазването на организма си, но и пространствата, които обитавате също се нуждаят от внимание и добра хигиена.

Видове дезинфекция

В зависимост от наложителността и целите за дезинфекциране на определено пространство видовете дезинфекция могат да бъдат:

 • профилактична;
 • огнищна;
 • текуща;
 • заключителна.

Дезинфекцията се разделя на няколко вида, но всеки един от тях изисква качествена обработка за премахване на микробите.

Профилактичната дезинфекция е вид предпазна мярка срещу разпространяването на болестотворни микроорганизми. Извършва на места, където има предпоставка за разпалване на някакъв вирус. Важно е да прави регулярно и професионално. Огнищната дезинфекционна обработка служи за своевременно унищожаване на ядрото на заразата и спиране на размножаването на патогенните микроорганизми и тяхното разпространяване. Текущото дезинфекциране се прави предимно в болнични заведения, тъй като е свързано с елиминиране на микроорганизмите, които се разпространяват от конкретен източник. Прилага се по време на разгара на болестта. Заключителната дезинфекция се осъществява след края на лечението, за да се премахне изцяло заразата. За всеки от изброените видове се използват различни методи и препарати, които се избират след обстоен оглед и преценка на професионалисти в областта на дезинфекцията. Правилното дезинфекциране е ключов момент в превенцията и борбата с различни вируси. Тя е от изключителна важност за недопускане на разпространение на вируси и превръщането им в епидемии и пандемии.

Методи за дезинфекция

Методите, чрез които се извършва дезинфекция най-общо се делят на механични, физични, биологични и химични.

Методите за дезинфекция са свързани с начина на обработка - механични, физични, биологични и химични.

По отношение на първия метод тук предимно се прилагат механични въздействия върху патогенните организми. Започва се с основно почистване на видимите замърсители по обекта, който ще бъде подложен на дезинфекциране. Самото почистване може да бъде мокро и сухо. За прилагането на физичен метод се прилагат UV лъчи, ултразвук, йонизиращо лъчение и т.н. Друг физичен начин е като с помощта на парови стерилизатори се образува пара под налягане. Биологичният метод е изключително специфичен и заради това не се използва широко. При него с помощта на бактерии се извършва разграждане на органични вещества до въглероден диоксид. Химичните методи са сред най-ефикасните и широко прилагани при дезинфекциране.

Препарати за дезинфекция

В търговската мрежа в специализираните магазини ще откриете редица препарати, които се прилагат за дезинфекция под различни търговски наименования. Те спадат към химичните методи, за които споменахме вече.

Повечето препарати, които се използват за дезинфекция са химически вещества с които се постига желаният ефект на дезинфекция.

Откритията в областта на химията стоят в основата на разработката им. Именно основното активно вещество или съединение в комбинация с помощни такива води до търсения дезинфекционен ефект. Не всеки препарат обаче е универсален и може да се прилага навсякъде, изборът на подходящ такъв се основава на целта. Ако не сте сигурни дезинфектант с какво съдържание да изберете, потърсете съвет от компетентно в тази област лице.

При избор имайте предвид следните неща:

 • Добре е препаратите да нямат цвят и мирис;
 • Да не са агресивни към повърхностите, върху които се прилагат;
 • Да се разтварят добре;
 • Да не е влияят негативно върху здравето на хората и домашните любимци.

Най-широко използваните химични дезинфектанти

 • От групата на халогените, като към нея спадат елементите флуор, хлор, бром, йод, астат, тенесин. За направата на дезинфекциращи препарати от тях се използват предимно йод и хлор. Двата елемента се характеризират със своето бактерицидно действие.
 • Следващата група съединения, която широко влиза в състава на различни видове дезинфектанти са алкохолите. Може би сте чували, че повечето препоръчвани дезинфектанти са именно тези със 60% съдържание на спирт. Това е така заради редица благоприятни свойства на алкохолите, сред които бактерицидното и почистващо действие, както и свойството им да се изпаряват лесно и да разтварят мазнините.
 • Детергенти или повърхностно активни вещества (ПАВ) – дезинфекционното им действие е свързано с факта, че са мастно и водоразтворими и по този начин влизат във взаимодействие със специфични структури на клетъчната обвивка;
 • Фенолни деривати – бактерицидният ефект на тази група е изключително бърз. Свойствата на фенола отдавна намират приложение в направата на редица дезинфекциращи препарати;
 • Бигуаниди – най-широко приложение имат като съставка на дезинфектанти за кожа.

Вирусите няма да изчезнат, ето защо е важно да взимаме превантивни мерки да ги държим на възможно най-голяма дистанция от себе си и близките си хора. Това може да стане по различни начини – като се грижим за имунитета и личната си хигиена и редовно дезинфекцираме помещенията, в които прекарваме времето си и предметите, до които имаме допир. Това, че микробите и вирусите са невидими за човешкото око, не означава, че не съществуват, напротив – те са навсякъде около нас. Периодичната дезинфекция е важна стъпка към създаване на една по-здравословна среда на живот.

Професионални услуги от Саниста ВИП

Процеса на дезинфекция изисква специална подготовка за постигане на максимално качество при третирането с препарати. Саниста ВИП разполага с обучени екипи за дезинфекция.

Саниста ВИП е фирма с над 20 години опит в областта на ДДД услугите. В работата си се основаваме на своя дългогодишен опит, професионализъм и квалификация. В годините сме решавали редица проблеми на своите клиенти. Отнасяме се индивидуално към случая на всеки свой клиент и взимаме съответните мерки. Подходите, с които си служим зависят от конкретната ситуация. По отношение на препаратите, които използваме в процеса на работа, те са разработени в световноизвестни лаборатории и притежават всички необходими разрешителни за употреба от Министерството на здравеопазването на Република България. Безвредни са за хората и домашните животни. Нямат цвят и мирис. Не са агресивни към покритията, върху които се прилагат.

Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги