Бананова хлебарка

Как да се отървем от хлебарките

Хлебарките са досадни и нежелани гости, които могат да се превърнат в огромно предизвикателство, особено когато се опитваме да се отървем от тях завинаги. Освен неприятни, те пренасят много болести, а най-отблъскващата част се крие в това, че те могат да се скрият навсякъде из къщата и са много по-активни през нощта, отколкото през деня.

Останете с нас до края на статията, за да разберете как да се отървете от хлебарките, какви грешки се допускат в опити това да се случи и още полезна информация свързана с темата!

Какво представляват хлебарките и какво причиняват те

Хлебарките са едни от най-древните обитатели на планетата. Те са истински експерти в оцеляването, тъй като са изключително издръжливи на всякакви климатични условия, а когато намерят перфектната среда за размножаване, те стават наистина много. Хлебарките се нуждаят от влага и топлина. Обичат да са прикрити и избягват дневната светлина.

Най-често се крият зад готварски печки и хладилници, под кофи за боклук, покрай тръби, в пукнатини и шахти. Ядат почти всичко от картон, през месо, до сапун. Могат да издържат без храна до месец. Хлебарките са преносители на над 40 вида опасни заболявания. Предизвикват алергични и астматични реакции. Съществуват около 4000 вида хлебарки. За щастие, ако може изобщо да се използва този израз, у нас най-често се срещат 2 вида – кафява и черна хлебарка.

Ако ви е интересно да научите повече за различните видове хлебарки и какви вреди могат да нанесат те, прочетете статия – Хлебарки – борба и превенция: Съвети, препарати и доказани методи.

Професионално пръскане против хлебарки

Чести грешки при опити за отърване oт xлeбapĸи

Една от най-големите грешки, които хората допускат в опитите си да се преборят с неприятните хлебарки, е, че моментално се втурват да търсят и да използват най-бързо и най-ефикасно действащите средства за тази цел. Това, което остава пренебрегвано от всички, е фактът, че ако има наличие на много хлебарки в къщата или в обекта, това означава, че има някаква причина за това.

Важно е да се разбере, че откриването на тази причина е първата стъпка, която трябва да се направи. Много често наличието на хлебарки означава, че нивото на хигиена в помещението или сградата е доста ниско. Хлебарките са признак, че има наличие на боклук, замърсени ъгли, достъпни за насекомите хранителни продукти или постоянно капеща и течаща вода. Все неща, за които човек не си дава сметка преди да започне третирането на помещението срещу вредителите.

Превантивни мерки срещу поява на хлебарки

Борбата с хлебарките е въпрос на редовни превантивни мерки, които ще ви помогнат да сведете до минимум размножаването на популацията. Високата хигиена е най-важната стъпка, която не бива да пропускаме. Не бива да се оставя открита храна или мръсни чинии. Трябва да се отстранят всички повредени и сълзящи тръби, тъй като хлебарките могат да оцелеят без храна, но не могат без влага и вода. Запушването на всички налични дупчици ще спомогне за това да не намират вход към вашия дом, а ако живеете в апартамент, максимален ефект би оказало това да говорите със съседите си да се използва третиране с препарат на цялата сграда.

Въпреки всички други неща, които могат да се предприемат, най-ефективните превантивни мерки си остават поддръжката на перфектна хигиена и избягване наличието на всякаква влага.

Как да се отървем от хлебарките

Най-ефективният начин за борба с хлебарките е използването на специализирана фирма. Въпреки това съществуват и най-различни домашни методи за справяне с тях. Лошата страна на тези методи е, че ефектът им не е толкова дълготраен, колкото обещават. Най-важната стъпка преди да предприемете каквито и да било мерки обаче е това да откриете откъде всъщност идват хлебарките. Веднъж влезли в помещението, те могат да се скрият навсякъде, включително и на най-труднодостъпните за хора места.

Пръскане против хлебарки

Разберете от къде идват хлебарките

Ужасяващото на хлебарките е, че те могат да се скрият буквално навсякъде. Ето защо е много важно преди да започнете да прилагате различни методи и средства за справяне с тях, да откриете откъде точно идват те. Ето и някои от най-често срещаните скривалища на хлебарки:
– В съществуващи пукнатини и дупки, най-често в кухнята, в шкафовете в банята и мебелите;
– Често влизат през малките дупчици около прозорците и вратите;
– Обичат да се крият под и зад хладилници, печки, микровълнови фурни и други електрически уреди;
– Може да ги откриете и под подовото покритие;
– Картонени кутии, контейнери за съхранение и дори кучешка храна;
– Навсякъде, където се складират непотребни вещи или строителни материали.

Домашни средства против хлебарки

Имайте предвид, че домашните хитрини и трикове против хлебарки са лесен начин за справяне с тях, но ефектът им рядко е дълготраен.

  • Капани за хлебарки – тук идеята е хлебарките да се хванат в капаните, независимо дали ще умрат, или не, но да не могат да избягат. Известен трик е буркан, на чието дъно има дебело парче кромид. Привлечени от лука, те влизат в буркана, но не могат да излязат.
  • Примамки с отрова за хлебарки – за целта може да използвате борна киселина под всякаква форма. Правят се топчета от равни части брашно, захар и киселина. Разпръсват се под шкафовете, електроуредите и отоплителните тела. С тяхна помощ хлебарките ще започнат да измират, но този процес може да продължи до два месеца, а ефектът е краткотраен;
  • Дафинови листа – лесно и натурално средство, което присъства във всяко домакинство. Просто сложете стрито или нарязано дафиново листо на местата, на които мислите, че хлебарките се появяват. Те обикновено избягват аромата на дафинов лист;
  • Етерични масла – етеричните масла също отблъскват хлебарките, особено ментовото или кедровото.

Кафява хлебарка

Потърсете специализирана фирма за унищожаване на хлебарки

Домашните средства са лесно и удобно решение, но ако искате да се отървете от досадните хлебарки за много по-дълъг период от време, то е необходимо да потърсите помощта на специализирана фирма в областта. Професионалистите познават много добре навиците на насекомите и разполагат със знанията, уменията и необходимите техники и препарати, с които да се справят със ситуацията. Фирмата също няма да ги прогони завинаги, но е наясно колко време трябва да се обработват обектите, така че да се превърнат в изключително непривлекателни за насекомите. Освен това с помощта на тяхната системна профилактика, те наистина могат да изчезнат завинаги.

Професионално унищожаване на хлебарки от Саниста ВИП

Саниста ВИП е насреща, за да ви предложи професионална помощ в борбата с досадните неприятни гости, каквито са хлебарките. Нашите екипи от професионалисти разполагат с над 20 години опит в сферата на ДДД услуги, като дезинсекция, дератизация, деакаризация. Оборудването и препаратите, които използваме са напълно безвредни както за вас, така и за вашите деца и домашни любимци. Гарантираме ви, че инвестицията в професионални услуги за унищожаване на неканени гости, като хлебарките, е инвестиция, която си заслужава.

Ефикасността е напълно оправдана, тъй като ние, от Саниста ВИП, се стараем винаги да вдигаме нивото на качеството на нашата работа. Освен високото качество на услугите, ние ви предлагаме и професионално пръскане срещу хлебарки на напълно достъпни цени! За нас е приоритет да ви помогнем да си върнете комфорта и удобството на вашия дом, офис или работно място!

Екстерминиране на хлебарки

Заключение:

Хлебарките могат да се превърнат в непоносима напаст, а борбата с тях в пълен кошмар. Ето защо е много важно да поддържате перфектна хигиена във вашите домове, офиси и всякакви други помещения. Чистотата е най-големия враг на хлебарките, а наличието на такива е признак, че има замърсявания, които понякога са много труднозабележими.

Въпреки това, трябва да имате предвид, че хлебарките могат да бъдат внасяни с обувки, багаж, дори кашони с храна закупени от пазара. Преди да започнете третирането срещу хлебарки е много важно да откриете причината за появата им, както и тяхното точно скривалище.

Надяваме се, че статията ви е дала полезни насоки относно кои са начините, които могат да ви помогнат да се отървете от ужасните неканени гости, каквито са хлебарките. Защитете дома, семейството и домашните си любимци, като използвате професионалните услуги за унищожаване на хлебарки от Саниста ВИП!

Ако темата с насекомите и вредителите ви е интересна, то не пропускайте да посетите нашия блог, в който ще откриете още полезна информация за справянето с тях!

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги