Хлебарка, която лази в банята-sanista.net

Хлебарки – Унищожаване и превенция – Съвети, препарати и доказани методи

Какво знаем за хлебарките и кои видове най-често се срещат в България

Хлебарките са насекоми от разред Blattodea. Днес са описани около 4 600 вида, от които близо 30 са синантропни.

Само защото не сте видели никога вкъщи хлебарки, не означава, че нямате такива. Те са предимно нощни насекоми и предпочитат да са на тъмно, така че те излязат от скривалището си, когато има малко или никаква светлина. В случаите, в които може да срещнете хлебарки през светлата част на деня е, когато излизат, за да търсят храна. Друга основна предпоставка за излизането им на показ е прекалено голямата заразеност на дадена площ. Притеснени от местообитанието си, хлебарките отново биха поели риск от излагане на показ в светлите часове на деня.

Хлебарки - унищожаване и превенция - ДДД услуги - Саниста ВИП

И ако се чудите как хлебарките влизат в дома ви, има няколко начина, по които хлебарките могат да получат достъп до сграда. Най-често те биват пренесени чрез различни продукти и/или доставки.

Германските хлебарки, които са най-разпространения вид хлебарки, например могат да се скрият в консумативи, опаковъчните материали, картонени кутии, палети и т.н.

Някои хлебарки влизат в сградите чрез канализационни тръби, подземни комунални линии и парни тунели. Канализацията и подводните канали могат да осигурят безкраен маршрут за хлебарки да влязат в сградата.

Веднъж влезни в сградата, хлебарките могат да живеят в пукнатини, да се катерете по тавана и стените. Те обичат топли, влажни и тъмни пространство, с малко движение на въздуха. Хлебарките често обитават кухните или баните, тъй като там те имат тези условия.

Хлебарките често могат да бъдат намерени в пространства и кухини, където нормалните методи за почистване и дезинфекция не достигат. В тези пространства те живеят в натрупване на фекален материал, мухъл и разлагащи се органични отпадъци и се хранят с тор от гризачи и птици и животински трупове.

Видове хлебарки

Видовете хлебарки, които заразяват съоръжение за преработка на храни, могат да се различават по географско местоположение, но най-често срещаните са:

Изображение на Германска хлебарка - sanista.net

 • Германската хлебарка (Blatella germanica) е най-често срещаният и сериозен вредител. Имат светлокафяв цвят, с две тъмни кафяви ленти зад главата си. Тези хлебарки предпочитат топли, влажни зони, които са близо до храна и вода. Популациите се строят бързо, а хлебарките се разпространяват мигновенно. Германските хлебарки имат способността да заразяват големи площи. Най-често, представители на този вид хлебарки се срещат в жилищните сгради – блокове, кооперации и др. Тази хлебарка е с най-кратък жизнен цикъл – от яйце до пълна сексуална зрялост – за 123 дни.

 

Изображение на Американска хлебарка-sanista.net

Американската хлебарка (Periplaneta americana)е най-новата за България.

 • Американската хлебарка (Periplaneta americanaе най-новата за България. До скоро в страната ни липсваше този вид, но след като е пренесена чрез кораби и самолети вече се среща и в България и така се нарежда като следващата най-разпространена хлебарка. Около два сантиметра дълга, това е най-големият вид хлебарка. Американските хлебарки се нуждаят от много топла, влажна среда. Те са най-често срещани в обслужващите зони на заводите, включително мазета/сутерени, парни тунели, канализационни и отпадни води, канализации и котелни помещения.

 

Изображение на ориенталска хлебарка-sanista.net

Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis) е така познатата ни хлебарkа от мазетата и ниските етажи на жилищните сгради.

Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis) е така познатата ни хлебарка от мазетата и ниските етажи на жилищните сгради. Ориенталската хлебарка е другият много разпространен вид хлебарки в България и е средна по размер между германския и американския хлебарка. Възрастната хлебарка е с дължина около 3.2 cm, с лъскаво, тъмно кафяво или черно тяло. Ориенталската хлебарка обича по студени пространства, предпочита хладни, тъмни и влажни места за живот.

Препоръки за предприятия

Препоръчително е, предприятията, чиято дейност би могла да предразположи развитието на живот на някой от изброените по-горе видове хлебарки, да извършва редовни проверки от специалист по управление на вредителите, за да идентифицира условията, благоприятстващи хлебарките, и да включи мерки за контрол, ако е необходимо.

Освен това, за да се предотврати нахлуването във вашето съоръжение:

 • Провеждайте редовни почиствания на обектите. Почистете работните повърхности, които е вероятно да имат остатъци от храна (масла, нишестета, сладки, дребни частици от хранителни остатъци и т.н.) всеки ден или толкова често, колкото графиката ще ви позволи.
 • Изпразвайте контейнери за боклук всеки ден и поставете контейнерите за събиране на боклук далеч от входовете на сградите, за да предотвратите лесния достъп на хлебарки.
 • Съхранявайте храна и други консумативи, които могат да бъдат храна за хлебарки в затворени контейнери и в определени складови площи, далеч от пода. Ако е възможно, отстранете предмети от картонени кутии преди съхранение и изхвърлете картона.
 • Почистете бързо разливането на продукта, ремонтирайте изтичащи маркучи и тръби, отстранете други течове на вода.
 • Почистете редовно канализацията и оттичайте отворите редовно и използвайте капаци, предназначени да улавят отпадъци, които текат в тях. Запечатайте пукнатини и запълнете кухини за хлебарки с разширяема пяна, за да намалите или предотвратите нападенията.
 • Поддържайте чисти подове.
 • Имате определена зона за съхранение на храна и други вещи, за да намалите въздействието на хлебарките.
 • Проверете оборудването и конструкцията на сградата, за да определите дали има места, които не са лесно достъпни и почиствани. Ако това е така, оборудването трябва да бъде модифицирано или по-добре проектирано.

Начини и средства за борба с хлебарки

Хлебарка борба домашни условия - ДДД услуги - Саниста ВИП

 • Борба с хлебарки в домашни условия

Има най-различни спрейове и всякакви препарати за унищожаване на хлебарки. Но дали един препарат против хлебарки работи или не, може само времето да покаже.

Ето няколко домашни средства за борба с хлебарки:

 • Лют червен пипер

Хлебарите не харесват аромата, но този метод има своите неприятности. Навсякъде из кухнята ви ще има прах от червен пипер и ще ви лепне по всички повърхности. Не е много приятно да го докосвате и след това да се пипнете случайно по очите, нали?        Така че, помислете дали си струва неприятностите.

 

 •  Цитруси

Цитрусови течности са добър вариант за унищожаване на хлебарки. Те са един от вариантните за отрова за хлебарки. А и къщата ви ще мирише хубаво.

 • Сапун

Смес от сапун и вода трябва да убие хлебарки. Всъщност не работи – дори и да ги напръскате директно, всичко, което прави, е да ги забавите малко.

 • Омекотител

Същото нещо е с омекотител – това може да ги забави, но не е достатъчно да ги убие всичките.

Хлебарка и различни начини за борба с хлебарките в домашни условия-sanista.net

 • Вазелин

Ако искате да експериментирате, можете да си направите примамка, използвайки буркан, вазелин и някои примамки – хлебарките обичат лук, например. Намажете вътрешността на буркана с вазелин, пуснете стръвта в дъното на буркана и ги поставете там, където хлебарите се разхождат. Това може да работи за унищожаването на няколко, но всъщност – има по-удобни и ефективни капани.

 • Дафинов лист

Лесна отрова за хлебарки, която можете да използвате още днес. Просто сложете стрито или нарязано листо от дафинов лист на местата, където предполагате, че хлебарките се появяват. Те мразят аромата на дафиновия лист и обикновено го избягват.

 • Лучена и борна киселина 

Когато изтече годността на борната к-на приготвената отровна примамка се превръща от средство за борда с хлебарките в средство за привличането им – те  започват да се хранят от нея.

ВНИМАНИЕ: Не препоръчваме този метод! Той е опасен! Продукти с изтекла годност не бива да се използват, има специализирани препарати за борба с хлебарки, които са съобразени с министерството на здравеопазването.

Този домашен препарат за борба с хлебарки е много популярен, благодарение на факта, че е високоефикасно и евтино. Направете паста, използвайки ситно нарязана средна глава лук, 1/2 чаша брашно, малко вода или бира, щипка захар и 3-4 чаени лъжици борна киселина на прах (можете да я намерите в магазини за хардуер). Смесете съставките в купа. Използвайте лъжица, за да нанесете получената паста навсякъде из дома си, където смятате, че се крият хлебарки. Препоръчваме ви да държите надалеч пастата от домашни любимци, тъй като може да бъде отровна за тях.

Смесете чаша сода бикарбонат с чаша захар. Поръсете с тази смес всички рискови зони в дома. Хлебарките обичат захарта и ще започнат да ядат сместа. Содата бикарбонат обаче ще провокира газове и ще ги убие.

Хлебарки - превенция - убиване - ДДД услуги - Саниста ВИП

 • Боракс

Таза натурална съставка често се използва за приготвянето на сапуни за пране на дрехи. От вас се изисква да поръсите боракс на прах из дома си, особено на местата, на които хлебарките се крият най-често. Когато насекомите преминат през боракса, той ще ги дехидратира и убие. Характерно за хлебарките е, че те не могат да задържат влагата, ако обвивката им е увредена.

Няколко средства за борба с хлебарки, които действително работят

 1. Отстранете храната – след като хлебарките ядат, винаги повръщат част от храната, която са изяли там, на мястото, на което са се хранили и по този начин замърсяват и нашата храна.Хлебарите не обичат чисти места – те предпочитат влажни места. Така че направете своя дом неподходящо място за хлебарки, като почистите района, в който откривате хлебарки. Целта е да не оставяте нито една троха.Съхранявайте цялата си храна в хладилника – дори купата за плодове – и запечатайте всичките си сухи продукти в запечатани контейнери. Премахнете всички затрупвани неща – вестници, списания, хартиени торби, кутии и т.н. Дръжте къщата – особено кухнята – блестяща и чиста.
 2. Няма повече вода: Хлебарите могат да оцелеят за един месец без храна, но се нуждаят от вода всеки ден. Така че елиминирайте достъпа им до всички водни източници във вашата къща.Винаги проверявайте дома си за други източници на вода – изтичане на вода и дори влага под хладилника. Избършете всички следи от вода от мивката.
 3. Запечатайте дома си: Спрете ги да влязат в къщата ви на първо място, като затваряте всички пукнатини, които хлебарите използват, за да влязат в дома ви. Хлебарката може да мине през 1 мм разстояние.Също така, хлебарите често живеят в отводнителни канали – един лесен начин да се премахне влизането е да използвате запушалка в мивката и ваната, когато не ги използвате.
Хлебарка по гръб - резултат от дезинсекция-sanista.net

Дезинсекция – борба с насекомите. Ефективни резултати се постигат, когато се прави от специалисти. Кликнете на снимката за контакт със “Саниста ВИП

Дезинсекция

Дезинсекция е комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на хлебарки. Осъществява се чрез физични, химични и биологични методи. Физичните методи за дезинсекция са открит пламък и капани. Огънят е примитивен метод за дезинсекция на закрити помещения. Насекомите, които са активни през нощта, неудържимо се устремяват към всеки светлинен източник. Ако в помещението се запали свещ или факла, хлебарките преминават през пламъка и изгарят. Но откритият пламък има редица недостатъци като например, може да се използва само през нощта; не може да се използва на открито – ще долетят хиляди насекоми; възможно е в помещението да възникне пожар.

Методи за дезинсекция

Хлебарки - превенция - унищожаване - ДДД услуги - Саниста ВИП

 • Капани за насекоми

Капаните могат да бъдат различни видове. Например има капани тип насекомоуловители. Това са мрежести кутии, с тесен лабиринтообразен вход. В центъра на кутията се поставя ароматна примамка (през деня) или ярка лампа (през нощта). Хлебарките лесно влизат в уловителя, но е невъзможно да излязат от него.

 • Химични способи

Химичните методи за дезинсекция са дим, фумигация, пулверизация, напояване, репеленти. Примитивен метод за дезинсекция, познат от дълбока древност – това е димът. Когато в открит пламък се прибавят изсушени листа от определени растения, изсушен тор и др., продуктите от горенето силно дразнят дихателната система на насекомите и те веднага напускат помещението. Ако огънят се поддържа на открито, насекомите остават на 10 – 15 метра от него.

 1. Фумигация“ означава „обгазяване“. Прилага се за дезинсекция на растителна продукция, преди вкарването ѝ в складовете. /Чрез нея се убиват всички видове инсектициди вредители/ Вместо дим се използват газообразнихимикали, които са смъртоносни за насекомите и безвредни за животните и човека. Фумигацията не е подходящ метод за дезинсекция на помещения, защото газообразните отрови нямат остатъчно действие.
 2. Пулверизация“ означава „разпръскване“ на течности или на прахообразни вещества. Това е най-широко използваният метод за дезинсекция днес. Модерните инсектицидни спрейове, които се продават в аптеките, разпръскват смес от капки и твърди частици. Важно е да се има предвид, че аерозолните препарати не са безобидни за хората. Вдишват се и се натрупват в човешкия организъм, а изпаренията предизвикани също от подобен тип препарати също са вредни при вдишване. Капките бързо се изпаряват и веднага унищожават  хлебарки, а твърдите частици залепват по напръсканите повърхности и сублимират в продължение на няколко дни, подобно на нафталина.
 3. Репелентите, все още чужди за българския пазар отделят силно дразнеща насекомите миризма. Използват се под няколко форми – крем или дезодорант – полски работници, туристи, военни и др.; тебешир (инсектишир) – използва се в бита; около шкафовете с храна се очертават 2 – 3 см. ивици, които хлебарките и др. не преминават.
 • Биологични методи на дезинсекция

В биологичните методи за дезинсекция влизат естествените неприятели като например, насекомоядните птици и растения. Заселването на насекомоядни птици около посевите е много ефективен и много евтин метод за борба с вредителите по растенията. За съжаление, той все още не се използва у нас. А насекомоядните растения служат само за атракция, тъй като те нямат стопанско-приложно значение.

Друг биологичен метод за дезинсекция са заразните болести. В специални лаборатории се отглеждат болестотворни за насекомите, но безопасни за човека и животните микроорганизми, с които се заразяват земеделските площи. Изключително ефективен метод за дезинсекция. Веднъж освободена в природата, болестта се разпространява сама и поразява огромен брой насекоми. Според природозащитните организации този метод е форма на биологична война и под техен натиск е забранен.

Къде може да се използва дезинсекция?

Хлебарки - превенция - унищожаване - ДДД услуги - Саниста ВИП

Съществува и друг биологичен метод за дезинсекция – стерилизация. В специални станции се отглеждат мъжки насекоми, които се облъчват с йонизираща радиация и се освобождават в природата. Облъчените мъжки се съвкупляват със свободно живеещите женски насекоми, но не могат да ги оплодят и популацията значително намалява.

Дезинсекция или обезпаразитяване, с цел унищожаване на вредни насекоми (инсекти), може да бъде извършена във всяка сграда, терен или помещение за обществено ползване, в офиса, фирмата, завода, магазина, склада или в дома.

 • Дезинсекция вкъщи

Дезинсекция на помещения в дома. Унищожаване на насекоми в стаи, апартаменти, къщи, вили, кооперации, домакинства, входове, мазета, тавани, щрангове, стълбища, тераси, басейни, градини, алеи, изби, килери и др.

 • Дезинсекция на обществени места

Дезинсекция на обществени места. Унищожаване на инсекти в гимназии, летища, училища, кина, заводи, гари, университети, салони, театри, детски градини, общежития, автогари, общински сгради, центрове, сметища и др.

 • Дезинсекция на хранителни обекти, складове, заводи, заведения и магазини

Дезинсекция на помещения от хранително-вкусовата промишленост, с високи изисквания за контрол. Унищожаване на хлебарки в хранителни заведения, ресторанти, пицарии, сладкарници, закусвални, дискотеки, нощни клубове, механи, дискотеки, столове, капанчета, гостилници и заведения за бързо хранене. Дезинсекция с мащабни обработки по унищожаване на инсекти в хранителни складове, заводи, комбинати, ферми, хлебозаводи, месокомбинати, мандри, животновъдски ферми, млекозаводи, мелници, зърнобази, хамбари, складове за зърно, продукти и фураж, силози и хранителни магазини.

Какви болести могат да ни разболеят от хлебарките?

Хлебарки - превенция - унищожаване - ДДД услуги - Саниста ВИП

Броят на болестите, които могат да ни „донесат“ хлебарките не е малък. Заразите и бактериите, с които са способни да ни заразят хлебарките могат да бъдат предшественик на поне 40 инфекциозни болести.

Хлебарките по същество представляват едни от “най-добрите“ преносители на бактериални и вирусни инфекции. Тяхната невероятна имунна система на практика ги предпазва от почти всички болести, които могат да виреят в телата им. Още повече, че шестокраките вредители са и чудесни разпространители на микроби.

Ние можем да се заразим не само, ако пипнем или смачкаме хлебарка с голи ръце, но и чрез екскрементите на насекомите. Малките кафеникаво-черни „трохички“, които представляват отделените от хлебарката преработени хранителни вещества бъкат от опасни и заразни бактерии. Поради размерите си, екскрементите на гадинките лесно се разпрашават и политат в помещенията на жилището ни заедно с домашната прах. Тези частици лесно се вдишват от нас и домашните ни любимци и стават предпоставка за лесно зараяване.

Бактериалните и вирусни заболявания, с които можем да се заразим по този начин са:

 • Хепатит

Хепатит е неспецифичен термин, използван, за да се обозначи възпаление на черния дроб. Той се диагностицира чрез кръвна проба, която показва покачване на чернодробните ензими. Нормалните стойности за чернодробния ензим варират при различните лаборатории.

 • Коремен тиф

Коремният тиф се причинява в следствие на дейността на салмонелените бактерии и често пъти са достатъчно упорити, за да завлекат след себе си още здравословни проблеми.

 • Салмонела

Остра инфекциозна инфекция, причинявана от бактерия, която се нарича салмонели. Хлебарките я пренасят без проблем. При разграждането на тази бактерия от организма се отделят много опасни токсини, които причиняват трайни и сериозни увреждания на множество вътрешни органи като черен и бял дроб, бъбреци далак и други. Болестта се характеризира със силно стомашно разстройство и отделяне не големи количества течности от организма. Бързо води до обезводняване

 • Холера

Бързо развиваща се бактериална инфекция на стомашно-чревния тракт(най-вече тънките черва), която се причинява от патоген, известен като Vibro cholerae. След един до пет дни след поглъщане на живи бактерии започва внезапна и профузна диария. Може да се стигне до отделянето на 20 литра течности от организма. Ако не се лекува на време, тази болест е изключително рискова.

 • Дезинтерия

Причинява се от различите видове на дизентерийни бактерии (над 50 вида). Източници на заразата са изпражненията на болните и преносни организми(хора, животни, насекоми и т.н.). Тези бактерии живеят в стомасите на практика на всички хлебарки. Пренасянето става чрез замърсени хранителни продукти, вода, предмети, бельо и д.р. Заразата попада в устата и стига до червата. Образуваният имунитет след преболедуване не е дълготраен могат да се наблюдават повторни заболявания.

Оставете своя отговор

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги