Дезинфекцията на дома обикновено се извършва с химични вещества, с които пръскаме или ги нанасяме по различни повърхности.

Дезинфекция на дома

Дезинфекцията на дома е сред приоритетните задачи наред с почистването му. Тя трябва да се извършва редовно особено по време на върлуващи грипни епидемии. Дезинфекцията в своята същност представлява процес на унищожаване на болестотворни микроорганизми, които намират убежище по повърхности от различно естество. Най-често тя се извършва с помощта на препарати, съдържащи специални съставки, елиминиращи бактерии и вируси. В следващите редове на статията предстои да поговорим подробно за дезинфекцията на дома, как и с какви препарати може да се извършва и какви са ползите от нея. Ние от Саниста ВИП ще се постараем да Ви дадем възможно най-добрите съвети, за да Ви улесним в тази задача.

Дезинфекция на дома: съвети

Домът е мястото, в което всеки човек трябва да намира комфорт и спокойствие. Той трябва да е убежище за всеки и прекрачвайки прага му да ни посреща уютна и сигурна атмосфера. За да бъде такъв, ние трябва да полагаме грижи за него. Поддържането му в чист вид е от изключително значение не само за добрия вид на дома, но и за здравето на всички негови обитатели. Дезинфекцията е важна част от грижите за здравето. Тя включва не само личната хигиена – честото миене на ръцете с хладка вода и сапун и използването на дезинфектант на алкохолна основа, но и дезинфекцирането на дома и помещенията, в които прекарваме голяма част от времето си.

Препоръчително е след почистване на дома да се прави и дезинфекция. Мебелите са места, на които също се задържат продължително време микроорганизмите.

Дезинфекцията на дома включва и дезинфекцирането на предметите, които най-често докосваме, като дръжки на врати и прозорци, ключове за осветление, кранчета за мивки, клавиатури, дистанционно за телевизор, климатик или други уреди и т.н. По повърхността им най-често се откриват значителен брой болестотворни микроорганизми, ето защо се налага да се дезинфекцират много често, за да се намали рискът от заразяване. Обърнете специално внимание на обеззаразяването на телефона и ключовете за дома и колата. По повърхността им се събират множество бактерии. На пазара се срещат специализирани препарати и мокри кърпи за обеззаразяване на тези вещи.

Дезинфекцията на мобилният телефон в важна за запазване здравето на човека. Тя може да се извършва с мокри кърпички.

Следва процесът по цялостна дезинфекция на дома, който започва с почистване на повърхностите, които предстои да бъдат дезинфекцирани. Съветваме Ви задължително да използвате предпазни ръкавици, тъй повечето препарати са доста агресивни към кожата и дори могат да предизвикат алергична реакция. Проветрявайте добре помещенията, защото голяма част от препаратите имат силна миризма. Докато дезинфекцирате с тях, препоръчваме да носите защитна маска.

Предпазните средства при дезинфекция са: маска, гумени ръкавици. За самата дезинфекция е нужен дезинфектант.

Почистване и дезинфекция на дома

Почистването не е еквивалентно на дезинфекцирането. Домът ни може да блести от чистота, но въпреки това в него може да виреят множество патогенни организми. Основната разлика между почистването и дезинфекцията е, че при второто чрез прилагане на специализирани препарати, съдържащи вещества, които убиват патогените, се осъществява цялостно обеззаразяване на повърхностите. При чистенето се извършва механично премахване на замърсявания, които обикновено са видими за човешкото око, за разлика от микробите, причинители на заболявания, които на практика са невидими. Редовното чистене на пространството, което обитаваме, е от изключителна важност за поддържане на здравословна среда на живот. То е и първата стъпка преди започване на процедурата до дезинфекциране. След като сте почистили основно всички повърхности и предмети, можете да преминете към тяхното обеззаразяване.

Уредите за готвене и местата, където държим и приготвяме храна трябва редовно да се почистват и дезинфекцират. Те са места, които задържат различни микроорганизми.

Какво трябва да се направи?

Дезинфекцията на дома включва обработка с дезинфектанти на всички повърхности в жилището Ви. Нашият съвет е да започнете от по-обширните по площ – под, плочки в банята и кухнята. Те могат да бъдат обработени с помощта на специализирани препарати за дезинфекция или с разтвор от белина. Важно е да оставите дезинфектантът да подейства известно време, за да бъде пълен ефектът от прилагането му. След това проветрете дезинфекцираните помещения. След като сте се погрижили за тази част от жилището си. Минете с дезинфектант мебелите – секции, етажерки, маси, столове, врати.

Не третирайте с препарат, съдържащ алкохол включени електрически уреди, тъй като той е лесно запалим. Ако имате деца погрижете се за обеззаразяването на играчките и други предмети, с които си служат. Дезинфекцирайте и своите лични вещи. Грижата за домашните любимци също е от огромно значение. Почиствайте и дезинфекцирайте редовно лапите им, както и всички използвани от тях предмети. Обърнете внимание и на т. нар. мека част от интериора – мека мебел, килими, мокети, кувертюри. Използването на белина е противопоказно тук, тъй като по всяка вероятност тя ще промени цвета им. Най-добрият вариант за дезинфекция в случая е изпирането им с подходящ за целта препарат, по възможност на по-висока температура.

Дръжките на вратите са ползват от всички хора, който са в дадено жилище. Затова е важно те да се дезинфекцират сравнително често със подходящ препарат.

Препарати за дезинфекция на дома

Препарати за дезинфекция на дома ще откриете на пазара, предлагани от различни производители. За да бъдат максимално ефективни, те трябва да се характеризират с бактерицидно, фунгицидно и вирусоцидно действие. Избирайте такива, които не оставят каквито и да е следи по обработваните с тях повърхности. Друго не по-малко важно изискване е да не вредят на здравето на хората и домашните любимци. Съветваме Ви при покупка да четете внимателно информацията за съдържанието на съответния продукт, особено ако Вие или член на семейството Ви е чувствителен или алергичен към определени вещества.

В зависимост от структурата си различните патогенни микроорганизми са чувствителни към конкретни съставки, съдържащи се в дезинфектанта, най-често реагират на хлор, йод, алдехиди, алкохоли, окислители. Избирайте само дезинфекциращи средства, които са одобрени за употреба от Министерството на здравеопазването. Важно е да отбележим, че дезинфектантите за повърхности, които можете да си набавите от търговската мрежа, биват концентрати или такива, за директна употреба. Ако изберете концентрат, прочетете в инструкциите за употребата му в какво съотношение трябва да бъде разреден, за да има оптимален ефект при прилагането му.

За да бъдем максимално полезни във Вашия избор, ще Ви представим няколко варианта дезинфектанти за повърхности в дома, които можете да използвате регулярно.

Санифорт

Продуктът Санифорт обикновено се предлага в два варианта – под формата на гранули и таблетки. Веществата, на които се дължи дезинфекциращото му действие, са натриев дихлоризоцианурат (дихидрат) и активен хлор.

Санифорт таблетки - опаковка от 50 грама с пакак

Санифорт се отличава със своето изключително бързо действие при употреба. Освен това той е доста силен контрентрат, което го прави много икономично решение. Може да се използва за дезинфекция на редица повърхности в дома, като подови настилки (тук се включват паркети, плочки, балатуми и т.н.), мебели (маси, столове, кухненски плотове, шкафове и др.), подходящ е за дезинфекциране на банята и други мокри помещения. Притежава силно вирусоцидно, бактерицидно, фунгицидно, алгицидно, гермицидно действие. Всичките му преимущества го нареждат сред най-добрите дезинфекциращи средства на пазара.

Течен препарат за дезинфекция на повърхности и предмети – HMI® IDO SPRAY

Течният препарат за дезинфекциране на повърхности и предмети – HMI® IDO SPRAY предлага професионален дезинфекциращ ефект. Предназначен е за прилагане върху алкохолоустойчиви повърхости. Може да се използва за обработка и на апаратура, прибори и оборудване.

Препарат за дезинфекция на аклхолоустойчиви повърхности HMI® IDO SPRAY, готов за употреба. Разфасовка - туба 5 литра.

 

В състава му се съдържат алдехиди и оксидиращи агенти. Наличието на корозионен инхибитор сред съставните му елементи предпазва от нараняване повърхностите, върху които се прилага. Има отлично вирусоцидно, бактерицидно, дрождецидно, туберкулоцидно, фунгицидно и микобактерицидно действие. Препаратът е напълно готов за употреба. Може да се прилага под формата на спрей, като по този начин достига и до най-труднодостъпните места.

Течен и дезинфекциращ почистващ препарат HMI® Uni S

HMI® Uni S представлява течен дезинфекциращ концентрат с изразено бактерицидно, фунгицидно и вирусоцидно действие. Характеризира се с широк спектър от приложения. Подходящ е за дезинфекционна обработка както на специализирани помещения, каквито са болниците, детските заведения, обекти от хранително-вкусовата индустрия, обществени сгради, така и за прилагане в домашни условия.

Течен почистващ и дезинфекциращ концентрат за повърхности. Биоцид с приложение в здравеопазване, фармация, козметика и др.

 

Спирт

Спиртът е вещество, чиито свойства елиминират болестотворните микроорганизми. За да бъде напълно ефикасен, етиловият алкохол трябва да бъде над 70%. С него могат да се обеззаразяват както различни повърхности, така и кожата. С него могат да се обработват повърхности и предмети, на които това вещество няма да навреди. Не използвайте спирт, когато има опасност от запалване, тъй като сред свойствата му се нарежда това, че е леснозапалим. Сред големите предимства на етиловия алкохол е, че е лесно достъпен.

Белина

Натриевият хипофлорид, каквото е научното наименование на един от най-използваните в домакинствата препарати, играе ролята и на мощен дезинфектант. Разтвор от белина и вода може да се използва за дезинфекциране на повърхности от различен тип. Тъй като има избелващо действие най-често се използва за почистване и дезинфекциране на банята. Белината има остра миризма, затова проветрявайте добре помещенията след употребата ѝ и носете защитна маска, докато работите с нея. Носете ръкавици, тъй като попадането на натриев хипохлорид върху кожата може да доведе до неприятни последици.

Какви са ползите от дезинфекцията на дома и колко често е необходимо извършването ѝ?

Дезинфекцията на дома трябва да върви ръка за ръка с почистването му. Основните ползи от нея се свързват с поддържането на здравословна среда в пространството, в което прекарвате голяма част от времето си. Добре е да се извършва цялостно дезинфекциране на жилището най-малко два пъти в месеца. Повърхностите, които се докосват най-често, трябва да се обеззаразяват ежедневно. Тук се включват дръжки на врати и прозорци, телефони, дистанционни, ключове за осветление и т.н. Дезинфекцирането на всеки предмет и повърхност трябва да се извършва с подходящ за целта препарат. По време на грипна епидемия е наложително често дезинфекциране на дома и всички предмети в него. Ако не сте сигурни, че ще се справите сами, потърсете помощ от фирма, предлагаща професионални услуги в тази област, такава е Саниста ВИП. Ние ще извършим качествена обработка на жилището Ви срещу патогенните микроорганизми.

Саниста ВИП обработва затворени пространства и сключва договори за абонамент.

 

Прочетете и другите ни статии от блога свързани с темата за Дезинфекция:

Оставете своя отговор

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги