ДДД услуги – Мравки

Научете за мравките

Мравки – общи сведения

Мравките са от семейство насекоми с пълно превръщане от разред Ципоктили. Те са обществени насекоми със силно изразен полиморфизъм (различни форми индивиди, в рамките на същия вид, изпълняващи различни функции). Живеят в гнезда и колонии – мравуняци.

Мравки – повече неудобство, отколкото вредители. Те са същества, които са много важни за екосистамата, така както всяко друго живо същество на нашата планета, независимо дали то е полезно за човека.

Има над 10 000 познати вида мравки, които се срещат по целия свят, а България – 163 вида.

Всички тези видове мравки са наистина завладяващи същества.

Мравки - ДДД услуги за мравките - Саниста ВИП

Мравките и техните реалности – 10 факта за мравките, които определено ще променят мнението ви за тях!

1. Те ​​имат свръхчовешка сила!

Този вид насекоми са абсурдно силни. Те имат способността да носят между 10 и 50 пъти собственото си телесно тегло! Количеството, което една мравка може да носи, зависи от вида. Азиатската тъкачна мравка, например, може да вдигне 100 пъти собствената си маса.

Защо са толкова силните мравки?

Вярвате или не, но тази невероятна тяжна сила е в резултат от малкия им размер. Поради малкия си размер мускулите на мравките имат по-голяма площ на напречното сечение спрямо размера на тялото им в сравнение с по-големите животни. Това означава, че те могат да произведат повече сила.

2. Мравките нямат бели дробове

Поради малкия си размер, в тялото на мравката нямат място за настаняване на сложна дихателна система като нашата. Вместо това, те имат свои собствени начини на дишане, за да помагат за транспортирането на кислород около телата им.

Как  дишат?

Мравката вдъхва кислород чрез спиралите, които са серия дупки, разположени около страните на тялото ѝ.

Дихателните отвори са свързани чрез мрежа от тръби, които помагат за разпределянето на кислорода до почти всяка клетка в тялото.

Тяхното движение помага на кислорода да циркулира през тръбите, като отделеният въглероден диоксид също излиза през тези тръби.

3. Мравките нямат уши

За разлика от други вредители, като плъхове, мравките нямат уши. Но това не означава, че те са глухи.

Как чуват?

Мравките използват вибрации, за да чуват. Това им е необходимо при търсене на храна или като алармен сигнал. Те използват вибрациите в земята, за да чуят, чрез орган, разположен под коляното.

4. В света има много мравки

Мисля, че фразата “много” е подценяване, когато се описва количеството на съществуващите мравки. Предполага се, че около 1 милион мравки се падат на 1 човек в света!

С изключение на Антарктика, Арктика и няколко острова, на всеки континент има най-малко един местен вид.

5. Някои видове мравки са несексуални

Вместо да се стигне до традиционния начин на възпроизводство, някои амазонски мравки са взели да се възпроизвеждат чрез клониране. Съобщава се, че кралицата мравки се копират за генетично производство на „дъщери”, което води до колония без „мъже”.

6. Мравките са фермери

Освен хората, мравките са единствените същества, които отглеждат други същества.

Точно както ние хората отглеждаме различни видове животни, за да си осигурим прехрана, така и мравките правят същото, но с насекоми. Най-често това са листните въшки.Мравките предпазват листни въшки от естествените хищници и ще ги приютят в гнездата си от силни дъждовни душове, за да получат постоянно количество мед.

Също така мравките могат да отглеждат гъби в своите мравуняци.

7. Мравките имат два стомаха

Мравки имат два стомаха. Един от стомасите им е за храна за собствена консумация, докато втората е да държи храна, за да бъде споделена с други мравки.

Този процес е известен като трофлалаксис и позволява на колонията да работи изключително ефективно. Тя позволява на мравките, които се хранят с храна, да хранят онези, които стоят зад тях и са склонни да изпълняват задълженията на кралицата и гнездото.

8. Мравките могат да плуват

Не всички мравки могат да плуват, това зависи от вида. Те имат способността да оцеляват във водата, могат да плават дълги периоди от време, ако е необходимо.
Те могат да „задържат дъха” под вода за дълъг период от време, но също така са способни и да изградят „спасителни лодки”, за да оцелеят от наводненията.

9. Мравките имат свои роби

Някои видове мравки, като Polyergus Lucidus са известни като такива, които имат способността да направят други видове мравки свои роби. Те нахлуват в съседните колонии на други мравки, улавят обитателите им и ги принуждават да работят за тях. Този процес е известен като робско нападение.

Подкласните мравки са специализирани да паразират. Заловените мравки ще работят така, сякаш са в собствената си колония, докато работниците, които правят робството, ще се концентрират само върху попълването на работната си сила.

Съществуват постоянни социални паразити и факултативни робовладелци. Постоянните социални паразити разчитат на поробените мравки през целия си живот, докато факултетивните робовладелци не го правят.

10. Мравките са стари колкото динозаврите

Различни изследвания разкриват, че мравките са се появили преди около 130 милиона години! Те са оцелели и през Креда-Терцина, което е убило динозаврите, както и през ледената епоха.

Обадете ни се!

Използваме бисквитки, за да ви гарантираме най-доброто възможно преживяване на сайта ни.

Настройки за поверителност

Когато посещавате даден сайт, той може да запазва информация във Вашия браузър, най-често под формата на бисквитки. Тук можете да управлявате кои услуги имат право да събират информация за Вас на този сайт.

Деактивирай всички услуги
Активирай всички услуги